Місто

Чому весною збільшується кількість спроб стрибнути з мосту в житомирському парку та як діяти, якщо ви стали свідком

15 March 2021, 14:32

З початку 2021 року до патрульної поліції Житомирської області надійшло 7 повідомлень про спробу скоєння самогубства на пішохідному мосту в житомирському парку імені Гагаріна.

Останній випадок стався 8 березня: перехожі разом з патрульними врятували 35-річну жінку, яка кинулася з підвісного мосту та впала у річку.

Кількість таких викликав збільшують у весняний період, кажуть у патрульній поліції.

«Останній випадок, коли вдалося врятувати жінку з допомоги перехожих, перед цим був випадок, коли хлопець стрибнув, на жаль, загинув. З семи випадків п’ять закінчилися позитивно. Як показує практика, у весняний та осінній періоди такі випадки трапляються частіше, зимою та влітку викликів на цей міст надходить менше. Виключно є свої часові межі, які прив'язані, скоріш за все, до якихось зовнішніх факторів, на жаль, від нас це не залежить», – говорить пресофіцер патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.


Чому весною люди більш вразливі – пояснила психологиня Наталія Харитонова.

«Є певні передумови, бо ми біологічно залежні, у нас є певний біологічний ритм – це перша така гіпотеза. Друга гіпотеза – навесні ми виходимо з різдвяних свят. Ніби зима, похмуро, сумно, сірі кольори додають депресивних станів, у когось є родина, у когось немає родини, хтось відчув підтримку, а хтось не відчув підтримки. Водночас починаються ці свята: Валентина День, 8 Березня. Для когось цей момент є певним тригером, подразником для загострення емоційного стану. Так само восени, коли ми підбивати підсумки за рік», – пояснює психологиня Наталія Харитонова.

Місцева влада шукала можливості, аби зробити пішохідний міст більш безпечним. Проте дієвих варіантів не знайшлось.

«Ми розглядали різні варіанти, дійсно, така проблема є в Житомирі. На жаль, живемо в такий час: COVID-19, економічний стан в країні такий – люди іноді не знаходять іншого виходу, як покінчити життя самогубством. Це сумно. Ми розглядали питання, щоб поставити сітку на мосту, але проєктанти відкинули цей варіант у зв’язку з тим, що збільшується парусність мосту, і це може призвести до того, що він може втратити свої можливості й просто зруйнується. Тому цей варіант був відкинутий. Ми встановили додаткові камери, ці камери виведено на поліцію та на Службу безпеки. В нашому міському інформаційному центрі ці камери з мосту виведені окремо на працівників, які чергують біля дисплеїв», – розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

А ні сітка, а ні камери не є перешкодами для людини, яка наважилася на незворотний вчинок, пояснює психологиня та пропонує більш дієві варіанти.

«Міст для людей, які відчайдушно наважилися на цей крок, є результативним місцем, де «напевно». Якщо навіть будуть ставити якість перешкоди, ґрати, сітки навішувати, людина, яка надумала це зроби, – вона це зробить. Запобігти поведінці таких людей може лише психологічна профілактика. Краще б створювали соціальні ролики, надія на щось, на життя, успіх, посилення психологічних заходів у навчальних закладах», – говорить Наталія Харитонова.

Психологиня розповіла, як діяти та що говорити, якщо ви побачили людину, яка хоче стрибнути з мосту.

«Перш за все – викликати поліцію, принаймні зробити цей дзвінок, щоб вони увімкнули камери та побачили. Людина знаходиться у такому стресовому стані, тому що такий крок він від страху, людина знаходиться у зміненому стані, вона може не усвідомлювати, що робить цей крок, і для неї ця прірва здається ніби переступити з тротуару на проїжджу частину. Тому людям потрібно не просто заговорити, якщо людина знаходить ще за перилами, треба доторкнутися, щоб це було певне заземлення, як ми говоримо, психологи. Повний тілесний контакт, коли людина зрозуміє, прийде ця усвідомленість, мовою професіоналів – запрацюють когнітивні процеси, інтелект запрацює, критичне мислення запрацює. Треба доторкнутися до людини, поплескати по плечу. Але дивимось, щоб людина була у безпечній зоні, щоб ненароком не спровокувати ось той зрив. Як звати, яка пора року, як пройти до бібліотеки можна запитати, якісь нісенітниці. Тоді увімкнути мисленнєві процеси, які можуть привести до тями», – зазначила психологиня Наталія Харитонова.

Життя варте, щоб його прожити, а будь-які проблеми можна вирішити, і через певний час вони не будуть такими важливими. Бережіть себе та своїх близьких.

Нагадаємо, 14 березня у Житомирі перехожі та патрульні врятували сумчанина, який стояв на Богунському мосту та збирався стрибнути.

Як повідомляв Житомир.info, 3 лютого 2021 року у житомирському парку дівчина хотіла вчинити самогубство, хлопець викликав патрульних.

23 лютого в житомирському парку відпочинку імені Гагаріна з підвісного мосту стрибнув 19-річний юнак. Хлопець впав на асфальт і загинув.

8 березня в житомирському парку імені Гагаріна з підвісного моста кинулася 35-річна жінка та впала у воду. Очевидці, рятувальники і медики надали жінці допомогу, серйозних травм вона не зазнала.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суїцид самогубство міст спроба самогубства парк Гагаріна  
Матеріали по темі