Влада

Уряд затвердив порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою

14 April 2021, 15:30

Уряд ухвалив проєкт постанови «Про затвердження Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою».

Рішення було прийняте на черговому засіданні Кабінету міністрів 14 квітня 2021 року.

«Порядок визначає правові та організаційні засади проведення іспиту на рівень володіння державною мовою осіб, які претендують на зайняття посад, визначених частиною першою статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», - йдеться у документі.

Зазначимо, що крім президента, членів Кабінету міністрів та керівників центральних органів влади, іспит також складають:

депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, посадові особи органів місцевого самоврядування;

державні службовці;

голови місцевих державних адміністрацій, їх перші заступники та заступники;

службовці Національного банку України;

особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом;

особи начальницького (середнього і вищого) складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадові особи інших органів, яким присвоюються спеціальні звання;

особи рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, інших правоохоронних, розвідувальних органів, інших органів, яким присвоюються спеціальні звання;

прокурори;

судді, які обрані чи призначені відповідно до Конституції України та здійснюють правосуддя на професійній основі, члени та дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, члени Вищої ради правосуддя;

адвокати;

нотаріуси;

керівники закладів освіти всіх форм власності;

педагогічні, науково-педагогічні і наукові працівники, крім іноземців чи осіб без громадянства, які запрошені до закладів освіти та/або наукових установ та працюють на тимчасовій основі як наукові, педагогічні, науково-педагогічні працівники або викладачі іноземної мови;

медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я;

посадові та службові особи підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, крім осіб, які не є громадянами України.

Нижче – деякі положення затвердженого Кабміном Порядку проведення іспиту на рівень володіння державною мовою:

Іспит складається з письмової та усної частин. Методику проведення Іспиту визначає Комісія своїм рішенням. Комісія встановлює спеціальні вимоги до проведення Іспиту для осіб з особливими освітніми потребами.

Письмова частина Іспиту складається з двох етапів. Перший етап – виконання тестів, зокрема в електронному форматі. Другий етап – написання тексту відповідно до заданої теми та мети спілкування. Тривалість письмової частини Іспиту становить 60 хвилин.

Тривалість усної частини Іспиту для кожного претендента становить до 30 хвилин, з яких не менше 10 хвилин передбачено на підготовку відповіді. Усна частина Іспиту складається з двох етапів. Перший етап – монологічне висловлювання на тему, задану в білеті або в електронному варіанті завдання. Другий етап – співбесіда, яку проводить один із членів Іспитової комісії в присутності не менше двох інших членів Іспитової комісії.

Загальна оцінка за Іспит складає суму результатів письмової і усної частин Іспиту.

За результатами Іспиту на підставі протоколу Іспитової комісії Комісія ухвалює рішення про визначення рівня володіння державною мовою і надання претендентові державного сертифіката.

Державний сертифікат має необмежений термін дії. З метою отримання державного сертифіката вперше або підвищення вже визначеного рівня володіння державною мовою особа може повторно складати Іспит необмежену кількість разів, але не частіше одного разу на чотири місяці.

Повторне складання Іспиту більше, ніж два рази на рік, претендент оплачує з коштів фізичних або юридичних осіб чи з інших джерел, не заборонених законом.

Державний сертифікат може бути анульованим за рішенням суду, ухваленим за позовом Комісії. Підставою для анулювання державного сертифіката є допущені під час складання Іспиту порушення, які мали істотний характер і призвели до прийняття неправильного по суті рішення про видання державного сертифіката.

Нагадаємо, 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову: всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна Рада 25 квітня 2019 року 278 голосами ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який народні депутати розглядали у другому читанні майже два місяці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ мова закон іспит постанова  
Матеріали по темі