Місто

У Житомирі вдови та матері загиблих військових говорили про свої проблеми з представниками Міністерства у справах ветеранів

10 June 2021, 15:10

Зранку 10 травня на майдані Соборному в Житомирі біля пам’ятних дощок зібралися родини загиблих захисників. Цього дня тут на 11:10 заплановане вшанування пам’яті, а після – спілкування з міністеркою у справах ветеранів України.

Після 30 хвилинного очікування матері загиблих самі вшанували пам’ять і збиралися вже їхати на Смолянське кладовище. Таке запізнення вони назвали зневагою.

«Дуже обурені цим фактом. Вчора було все за розкладом, а сьогодні... Куди можна запізнитися, то це до родин загиблих, які сидять вже майже годину під пекучим сонцем», – говорить мама загиблого військовослужбовця Світлана Абрамович.

«Після такої зневаги до батьків загиблих, до вдів, буде ще більше сказано», – додала мама загиблого військовослужбовця Наталія Дульчик.


Але все-таки запланована зустріч з міністеркою у справах ветеранів України відбулася.

Перше, про що говорили, – це доплати до пенсії.

«Наші діти віддали своє життя за цілісність і суверенітет нашої держави, за те, щоб ми могли ось тут збиратися, щоб ми ходили на роботу, дітей до садка та школи водили, щоб писали закони, відпочивали, раділи життю – за це все віддали життя. Яка різниця між життям загиблого АТОвця і загиблого майданівця? Одразу відповім, бо там сказано – за видатні заслуги перед державою. Чим наші не заслуговують? Їх доплата – 5 тисяч грн, а наша – 398 грн», – розповідає мама загиблого військовослужбовця Тетяна Стриженко.

«Розроблено законопроєкти №4389, №4388, №4363, якими ці питання унормовані, це законопроєкт по Революції Гідності і по захисниках. Зараз вони знаходяться на робочих групах між першим та другим читанням у Верховній раді, вони будуть прийняті. Ви задали дуже слушне питання щодо доплати до пенсії, є такі проблемні питання. Ми зараз дуже щільно комунікуємо з Пенсійним фондом, оскільки Мінсоцполітики це, перш за все, їх постанови і їх законодавча ініціатива. Але нами вже проводиться робота, позавчора була Zoom-конференція з радою родин загиблих, яка створена при Міністерстві у справах ветеранів», – відповідає керівник експертної групи при Міністерстві у справах ветеранів Руслан Приходько.

Далі обговорювали пенсійний вік для матерів загиблих та пільговий проїзд для вдів і дітей.

«Нам пішли на зустріч і зробили пенсію, на яку ми можемо йти в 50 років при трудовому стажі 20 років. Тепер при виході на військову пенсію, при втраті годувальника нам треба стаж, який буде на той час, тобто, як у звичайних пенсіонерів. Скажу про себе, у мене була єдина дитина, внуків не залишилося, ми пішли на усиновлення. Зараз вона маленька, і весь час я присвячую їй, якщо піду на роботу, то я її запушу. Бо в нашому віці не ті сили, не ті можливості», – говорить мама загиблого військовослужбовця Тетяна Стриженко.

«Зустрічалася з родинами таких сімей у Києві, вони мені також казали: не те, що влаштуватися не можуть, а вони просто не можуть працювати. Пережити таке, і не кожен зможе знайти фізично й психологічно сили працювати. Тому давайте також з цим попрацюємо», – зазначила міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

«Раніше у дружин і дітей були пільги на проїзд, зараз тільки у батьків. А дружини і діти сплачують за проїзд. Будь ласка, візьміть це до уваги», – наголосила мама загиблого військовослужбовця Олена Максименко.

Документ, у якому йдеться про нагальні проблеми, передали представнику від Міністерства у справах ветеранів.

Після цього міністерка та родини загиблих військових поїхали на Смолянське кладовище, де вшанують пам’ять захисників України.

Нагадаємо, 9 червня у Житомирі в Юлії Лапутіної було дві зустрічі з ветеранами: говорили про проблеми з житлом та недовіру до представника Мінвет.

Як повідомляв Житомир.info, 9 червня 2021 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна підписали меморандум про співпрацю, у рамках якої запроваджується проєкт «Адмінсервіс Ветеран». Житомир став першим містом в Україні, де запустили цей проєкт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінвет Міністерство ветеранів АТО ООС Лапутіна ветеран  
Матеріали по темі