Місто

У Житомирі реконструюють два сквери: що саме планують зробити та який вигляд вони мають зараз

16 June 2021, 16:11

Цього року у Житомирі реконструюють два сквери. Один з них знаходиться на майдані Путятинському, біля пам'ятника жертвам Голодомору. Наразі тут є кілька лавок, стан яких бажає кращого, а діти бавляться тим, що знайшли під ногами, адже тут немає ні ігрового майданчика, ні пісочниці.

Управління капітального будівництва Житомирської міської ради вже оголосило тендер на реконструкцію. Очікувана вартість закупівлі – 4,9 млн грн. Тут планують встановити нові лавки, ліхтарі, дитячий майданчик та висадити дерева.

«Оголошено тендер на благоустрій території скверу Путятинського. Сюди входить тротуар навколо янгола, заміна асфальту на бруківку. Що стосується самого скверу, він там в глибині, там планується заміна асфальтного покриття на бруківку, підведення мереж автополиву, нове освітлення, нові лавки й дитячий майданчик», - говорить начальник управління капітального будівництва Житомирської міської ради В’ячеслав Глазунов.

Другий сквер – це майдан «Мистецькі ворота», який розташований у привокзальній частині Житомира. Реконструкцію планують зробити за депутатські кошти. Чому депутати шостого округу вибрали саме цей проєкт, розповів Олександр Черняхович.

«Ініціатива була депутатів шостого округу. Ми всі зібралися разом та вирішили зробити один чудовий проєкт на нашому окрузі. Ми обирали, де можна щось зробити, де більше мешканців. Витратити 4 млн грн на футбольну площадку можна, але на Польовій вони вже є, будувати ще одну не потрібно, а в центрі міста людям немає де відпочити. Тому всі погодилися, що це буде найкраще місце. На кожен округ у нас є близько 4 млн грн, тому ми орієнтуємося на ті кошти, які закладені в бюджеті», - розповідає радник мера Житомира, депутат міської ради Олександр Черняхович.


Нетиповий сквер, зі збереженням культурної спадщини та здорових дерев - таким бачать територію між вхідною аркою та кінотеатром «Урожай» депутати, розповідає Олександр Черняхович.

«Ми не хочемо типовий сквер, плитка, лавка, смітник і все – це нецікаво. Це центр міста, де вулиця Київська, тут багато людей, торговельний центр поруч. Хочеться зробити для тих людей, які там живуть, цікавіше місце, де вони з дітьми зможуть відпочити, на самокатах та роликах покататися. Тому у нас є декілька варіантів, зараз ми намагаємося, щоб архітектори впровадили наші ідеї. Там є дві пам'ятки архітектури – це арка та кінотеатр «Урожай». Є два варіанти, якщо робити, як раніше, то це реконструкція у старих традиціях, але чи потрібна вона містянам - під великим питанням. Пам'ятки залишаються, а задача архітекторів вписати ці пам'ятки у сучасний сквер», - сказав Олександр Черняхович.

На ескізах можна побачити незвичні варіанти дизайну лавок та навісу для створення тіні. Два варіанти візуалізації представлять житомирянам на «Майстерні міста», але обидва не є остаточними.

«Візуалізацію, яку представили – це була швидка візуалізація, скажу чесно, ні одна з цих пропозицій нас не влаштувала. У кожному проєкті є щось цікаве, але це не остаточний варіант. У нас буде «Майстерня міста» і ми відправили туди ескізи, хочемо послухати мешканців. Зберемо тих, хто живе поруч, також почуємо їх думку. Потім зберемо мозковий штурм архітекторів, і тоді дійдемо до тієї стадії, коли буде виготовлений проєкт, поки це ескізний начерк», - каже Олександр Черняхович.

Зазначимо, що цього року у місті мають завершити реконструкцію ще однією локації для відпочинку - скверу на Новому бульварі.

Як повідомляв Житомир.info, майдан «Мистецькі ворота», який розташований у привокзальній частині Житомира за ініціативи депутатів, хочуть реконструювати за бюджетні кошти, проєкт презентують на «Майстерні міста».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сквер реконструкція Путятинський Мистецькі ворота Черняхович  
Матеріали по темі