Події

В Житомирі поліція розслідує втручання в електронну систему для підробки сертифікату про вакцинацію

20 September 2021, 13:43

Поліція Житомирської області відкрила кримінальне провадження для перевірки інформації про втручання в електронну систему з метою підробки сертифікату про вакцинацію.

Про це 20 вересня в коментарі за запит Житомир.info повідомила речниця ГУНП Алла Ващенко.

«Минулого тижня Житомирським районним управлінням поліції для перевірки інформації щодо можливої підробки сертифікату про вакцинацію відкрито кримінальне провадження за ст.361 КК України (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку). Наразі триває перевірка із залученням фахівців з кібербезпеки», - сказала Алла Ващенко.

Водночас Міністерство охорони здоров’я закликало громадян повідомляти в поліції про підроблені сертифікати.

«Зі зростанням захворюваності на COVID-19 усе частіше з’являються повідомлення про купівлю підроблених міжнародних свідоцтв про вакцинацію, а також довідок про протипоказання до щеплення. Крім того, що підробка документів є злочином та карається законом, наявність людей із фальшивими документами становить загрозу для здоров’я та життя інших. Зараз готується законодавчий акт про посилення відповідальності за підробку медичних документів. Наразі Міністерство охорони здоров’я разом з Національна поліція України,Служба безпеки України працюють над виявленням випадків підроблення документів про вакцинацію, усі вони ретельно розслідуються. МОЗ звертається до всіх громадян: якщо вам відомі випадки продажу підробних документів про вакцинацію, повідомляйте про них в поліцію», - йдеться у дописі на Facebook-сторінці МОЗ.

Заступниця мера Марія Місюрова запевнила Житомир.info, що випадків виявлення підроблених сертифікатів про вакцинацію в лікувальних закладах Житомира не було.

«У нас було кілька випадки, коли люди казали неправду про першу вакцинацію, і ми це перевіряли в електронній системі. Випадків виявлення підроблених сертифікатів у нас не було. На сьогоднішній день сертифікат про вакцинацію можуть підробити лише «хакери», у лікарів такої кваліфікації немає. Можна роздрукувати паперовий сертифікат, змінивши прізвище, але ця інформація все одно буде перевірятися в електронній системі. Таких випадків у нас не було, але якщо це трапиться, то треба обов’язково повідомляти, бо це злочин», - наголосила Марія Місюрова.

Заступниця мера також повідомила, що на сьогодні в Житомирі, у Центрі вакцинації на вул.Грушевського, 5, в наявності є три види вакцин: CoronaVac, AstraZeneca та Comirnaty від Pfizer.

«Вакцини Moderna в нас немає і поки що не буде, її немає на рівні України. Якщо так трапилося, що людина зробила першу дозу цією вакциною, то для ревакцинації зараз Міністерство охорони здоров’я рекомендує використовувати Pfizer», - сказала Марія Місюрова.

Нагадаємо, за останню добу, 19 вересня, динаміка рівня госпіталізації в Житомирській області перевищила пороговий рівень, станом на ранок 20 вересня 2021 року в Житомирській області зафіксували 92071 випадок коронавірусу: за минулу добу 150 нових підтверджених випадків, від ускладнень померли шість пацієнтів.

За результатами сьомого муніципального опитування, проведеного з 12 травня по 3 червня 2021 року, 57% житомирян вважають епідемію коронавірусу загрозливою, але 43% зовсім не готові вакцинуватися

Як повідомляв Житомир.info, Уряд на засідання 13 вересня 2021 року встановив нові карантинні норми та умови для власників «жовтих» і «зелених» COVID-сертифікатів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вакцина коронавірус вакцинація щеплення поліція серифікат  
Матеріали по темі