Влада

Голови ОДА та облради на засіданні парламентського комітету обговорювали ситуацію в житомирському онкодиспансері

7 October 2021, 12:15

На засіданні парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування депутати розглянули факт продажу через аптеки ліків, які вже були закуплені за бюджетні кошти, в Житомирській області.

Про це 7 жовтня повідомила пресслужба Комітету.

«Як повідомив ініціатор розгляду цього питання народний депутат Сергій Кузьміних, в Житомирському онкодиспансері СБУ задокументувала факт, що двоє лікарів продавали ліки для онкохворих пацієнтів, які були надані за державні кошти та повинні були надаватись пацієнтам безплатно. Наразі триває досудове розслідування і правоохоронці встановлюють інших можливих учасників протиправної діяльності. Голова Комітету Михайло Радуцький заявив, що такі дії медиків підривають довіру не лише до установи, де вони працюють, а й до всієї системи охорони здоров’я, і не можуть залишатися поза увагою органів влади», - йдеться у повідомленні.

Заслухавши представників МОЗ, СБУ, Держлікслужби, ДП «Медичні закупівлі», Житомирської облдержадміністрації та обласного онкодиспансеру, Комітет ухвалив рішення:

звернутися до правоохоронних органів з проханням провести неупереджене розслідування усіх обставин у цій справі та поінформувати про його результати Комітет;

рекомендувати Голові Житомирської обласної державної адміністрації доручити Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА здійснити перевірку діяльності всіх лікарень, які підпорядковані департаменту, на предмет виявлення таких правопорушень;

звернутися до Державної аудиторської служби України з проханням провести державний фінансовий аудит діяльності Департаменту охорони здоров’я Житомирської області щодо використання державних коштів при закупівлі ліків;

рекомендувати НСЗУ здійснити перевірку дотримання Житомирськими лікарнями вимог, встановлених порядком використання коштів програми медичних гарантій і договорами про медичне обслуговування населення;

звернутися до голів обласних та Київської міської держадміністрацій з проханням системного розв'язання цієї проблеми (забезпечення обов’язкового інформування пацієнтів про наявні у лікарні ліки, що надаються безплатно);

звернутися до МОЗ та ДП «Медичні закупівлі» з проханням забезпечити висвітлення даних про ліки на офіційних вебсайтах, сторінках у соцмережах.

Про участь у засіданні голів ОДА та облради повідомляють сайти зазначених органів.

Голова ОДА Віталій Бунечко зауважив, що працівники медзакладу, яких підозрюють у вчиненні злочину, відсторонені від роботи. Всі інші лікарі та керівництво онкодиспансеру всіляко сприяють неупередженому розслідуванню обставин справи – інформує пресслужба.

«Події, які сталися нещодавно у відділенні Житомирського обласного онкодиспансеру, надзвичайно обурили жителів області та медичну спільноту. Без сумніву, ми засуджуємо ці дії, адже цей злочин не може мати жодного виправдання. Впевнений, що дана справа вона буде належним чином розслідувана і з обвинувальним висновком скерована до суду. А винні будуть притягнуті до відповідальності», — сказав голова ОДА Віталій Бунечко.

Як повідомив керівник онкодиспансеру Ігор Сабадаш, заклад щороку отримує від держави препаратів на майже 50 млн грн. Інформація про наявність ліків, закуплених за державний кошт, доступна за ПОСИЛАННЯМ.

Пресслужба обласної ради в інформації про засідання повідомляє про звернення до правоохоронних органів, підписане головою облради Володимиром Федоренком.

«Також хочу повідомити, що мною підписані заяви до правоохоронних органів з проханням: встановити коло осіб, причетних до вчинення незаконних дій та вжити заходів щодо притягнення їх до відповідальності визначеної чинним законодавством; пришвидшити розслідування відкритого кримінального впровадження; звернутись до Держаудитслужби для проведення позапланової ревізії», - сказав Федоренко.

Нагадаємо, 5 жовтня в Житомирській обласній раді відбулося засідання постійної комісії з питань охорони здоров'я, у порядку денному було одне питання: ситуація, яка склалася у комунальному некомерційному підприємстві «Житомирський обласний онкологічний диспансер».

Як повідомляв Житомир.info, 26 вересня 2021 року правоохоронці повідомили, що у Житомирській області викрили схему продажу безкоштовних ліків для онкохворих: медики призначали онкохворим лікування, а дороговартісні ліки пропонували купувати в аптеках при тому, що дані медикаменти вони безкоштовно отримували від держави на кожного хворого. Ліки згодом по документах списувались, а у реальності продавались представникам приватних аптекарських мереж у кількох областях України за значно заниженими цінами, така схема діяла принаймні упродовж останніх пів року, щомісячно забезпечуючи дохід її організаторам у розмірі близько півмільйона гривень. 28 вересня керівництво Житомирської облради надало офіційний коментар щодо ситуації з обшуками в онкодиспансері. Директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш заявив, що весь колектив шокований, що їх колеги заробляли на препаратах для важкохворих людей.

Наказом від 1 жовтня 2021 року в онкодиспансері була створена комісія з проведення службового розслідування можливих фактів зловживання службовим становищем та незаконного заволодіння лікарськими засобами посадовцями закладу, а троє працівників відсторонені від посад: завідуючий хіміотерапевтичним відділенням Гринчук С.О., лікар уролог Пономарьов О.В., медична сестра по введенню хіміопрепаратів Калюжна Л.І. В серпні 2020 року Сергій Гринчук, який зараз є депутатом Житомирської міської ради від ОПЗЖ, був переведений з посади зав.відділення на посаду лікаря онколога цього ж відділення, не погоджуючись з наказом керівництва онкодиспансеру Гринчук звернувся до суду і рішенням від 16 грудня 2020 року був поновлений на посаді завідуючого хіміотерапевтичним відділенням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: онкодиспансер комітет ВР Бунечко ОДА облрада Федоренко  
Матеріали по темі