Місто

RE: Міністр приїхав у Житомир подивитись на запуск ТЕЦ, яка працюватиме на відходах деревообробної промисловості

21 November 2021, 09:33

У Житомирі 18 листопада у тестовому режимі запустили районну котельну, що знаходиться на провулку 1 Винокурний. Відтепер жителі 73 багатоквартирних будинків отримуватимуть тепло від нової когенераційної станції, яка працюватиме на відходах деревообробної промисловості. Перевірити, як запрацює ТЕЦ, спільно із керівництвом міста приїхав Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Сьогодні ми фактично вирішуємо три проблеми одночасно. З одного боку, завдяки цьому об’єкту ми зменшуємо дуже суттєво викиди CO2 в атмосферу, заощаджуємо бюджетні кошти, також зменшуємо тарифи та розміри платіжки, і третє — фактично зменшуємо можливості тиску з боку наших сусідів по енергетичній тематиці. Тарифи в цьому опалювальному сезоні змінюватися не будуть, вони залишаються тими, які були в попередньому опалювальному сезоні», — каже Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.


Реконструкція котельні була проведена за кошти уряду Швейцарії. За словами надзвичайного і повноважного посла Швейцарської Конфедерації в Україні Клода Вільда, завдяки цій ТЕЦ Житомир може заощадити 10% газу.

«Як для Житомира, так і для уряду Швейцарії, це був дуже важливий проєкт і разом ми інвестували в нього більше ніж 257 млн грн, або 9 млн швейцарських франків, щоб сьогодні ця ТЕЦ запрацювала. Завдяки тому, що ця ТЕЦ працює дуже ефективно, Житомир зможе скоротити викиди вуглекислого газу на 17400 тонн в рік і більше того, допоможе Житомиру заощадити 10% газу, який витрачається на опалення», — розповідає надзвичайний і повноважний посол Швейцарської Конфедерації в Україні Клод Вільд.

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин каже: поки що зменшувати тариф для жителів цього мікрорайону не будуть, але вартість теплопостачання зменшиться в місті після відкриття ще декількох ТЕЦ.

«Ми отримали підтвердження з лондонського офісу Європейського банку реконструкції та розвитку по затвердженню тендеру, в якому перемогу отримала австрійська компанія на будівництво ТЕЦ в Житомирі більшою потужністю, ніж ця. Термін будівництва 18 місяців. Ця ТЕЦ нам заміщає приблизно 10% газу з балансу, наступна приблизно 18% прибере. Ми вже на сесії проголосували, виділили землю під будівництво ще двох ТЕЦ, які будують за приватні інвестиції, це сумарно приблизно 70% балансу газу підприємства теплокомуненерго. І ще один проєкт ми подали на датський фонд і ми плануємо в березні, коли запрацює в Житомирі сміттєпереробний завод, який буде виробляти 35000-40000 тонн РДФ, вже на кінці листопада завезуть повністю обладнання в завод, і ці 35000-40000 тонн РДФ - це приблизно 20 млн кубів газу, це залишок, який нам потрібно буде побудувати, щоб закрити баланс по Житомиру. Коли в нас повністю запрацює електроенергія собівартість гігакалорії буде приблизно 1200 грн, середня вартість гігакалорії в нас в країні приблизно 2000 грн для населення і 4000 грн для бюджетних установ», — каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Міністр Олексій Чернишов спільно із керівництвом міста підписали сертифікат про успішний тестовий запуск ТЕЦ. А потім навідалися в центр вакцинації, що знаходиться в супермаркеті ОЛДІ, обговорили план виконання щеплення та перевірили, які вакцини наявні для щеплення.

Також міністру показали реконструкцію онкодиспансеру, подробиці у фоторепортажі.

Як виглядає добудована ТЕЦ на Богунії, дивіться у сюжеті Житомир.info.

Нагадаємо, у червні 2021 року міський голова Житомира розповідав, що будівництво ТЕЦ на завершальному етапі і вже цього опалювального сезону мешканці прилеглих будинків отримуватимуть тепло від оновленої станції.

Як повідомляв Житомир.info, 22 грудня 2020 року мер Житомира розповів про переваги нової ТЕЦ, яку почали будувати на провулку Винокурному.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТЕЦ міністр Чернишов тепло опалення ЖТКЕ  
Матеріали по темі