Події

У Малині викрили хакерів, які ошукали щонайменше 500 людей: зламували акаунти і від імені друзів потерпілих видурювали гроші

1 December 2021, 18:54

Зламували акаунти та видурювали гроші від імені потерпілих у їхніх друзів – у Малині викрито хакерів, які ошукали щонайменше 500 жителів України.

Про це 1 грудня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«У середу, 1 грудня, за процесуального керівництва Малинського відділу Коростенської окружної прокуратури, співробітниками відділу протидії кіберзлочинам в Житомирській області Департаменту кіберполіції Нацполіції України та кіберфахівцями СБУ в Житомирській області спільно з Коростенським райуправлінням поліції викрито групу хакерів, які здійснювали несанкціоноване втручання у роботу комп'ютерів, автоматизованих систем та комп'ютерних мереж (ч. 2 ст. 361 КК України). Установлено, що тривалий час, з березня цього року - дотепер злочинною діяльністю займалися п'ятеро жителів міста Малина, серед яких двоє мають професійну ІТ-освіту», - йдеться у повідомленні прокуратури.

Зокрема, хакери зламували акаунти користувачів соцмереж та, отримавши доступ до сторінок, розсилали підписникам і друзям потерпілих повідомлення з проханням позичити гроші. Перераховувати гроші зловмисники пропонували на небанківські платіжні системи, платіжні картки та криптовалютні рахунки.

За попередніми даними, щоденний дохід кожного хакера міг сягати до 5 тис. грн. «Кібер-фінансисти» географією себе не обмежували – діяли у масштабах України. Попередньо встановлено, що кількість потерпілих становить щонайменше 500 жителів різних областей.

«За місцем проживання фігурантів справи та в автомобілях проведено 10 санкціонованих обшуків, під час яких вилучено телефони, сотні карток операторів мобільного зв’язку, банківські картки, флеш-накопичувачі, комп’ютерну техніку, роутери тощо. Наразі у провадженні готується клопотання про накладення арешту на вилучені предмети та вирішується питання про призначення відповідних експертиз», - зазначили в прокуратурі.

За даними пресцентру СБУ в Житомирській області, зламуючи акаунти у соцмережах, зловмисники виманили в українців більше 1,5 млн грн

«Зловмисники «зламували» акаунти користувачів, відправляючи їх за посиланнями на фішингові сторінки соцмереж. Під зламані акаунти «підв’язували» свої номери телефонів. Отримавши доступ до акаунтів постраждалих, вони розсилали повідомлення їхнім друзям із проханням позичити гроші. В якості причини «скрутного становища» називали хвороби та необхідність придбати вартісні ліки чи ДТП. Щоб не викликати підозр, шахраї просили перераховувати по 200 гривень. Наразі встановлено, що за злам одного акаунта зловмисникам вдавалося виманити від 2 до 7 тис. грн, залежно від кількості довірливих друзів та популярності власника зламаного акаунта», - повідомили в СБУ.

Після отримання переказу зловмисники спочатку виводили кошти на небанківські платіжні системи sharepay та global24, а згодом – на платіжні картки і криптовалютні рахунки.

За оперативними даними СБУ, кібер-шахраї «працювали» упродовж року. За цей час вони заволоділи щонайменше 1,5 млн грн українців.

У ході обшуків, проведених за адресами постійного і тимчасового мешкання шахраїв, вилучено:

- комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами протиправної діяльності;

- сотні карток українських операторів мобільного зв’язку;

- банківські картки, які використовувалися для виведення і зняття готівки.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2021 житомирянка розповіла, як перерахувала шахраям майже 15 тисяч: прохання в соцмережі надходили від подруги, яка справді потрапила у ДТП.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хакер шахрай шахрайство кіберполіція Малин  
Матеріали по темі