Новини компаній

​Що таке біопрепарати та які їхні особливості застосування

21 December 2021, 11:14

Щоб отримувати гарні врожаї, треба не лише оброблювати ділянку, але й захищати культури від шкідників та хвороб. Не всі аграрії використовують спеціальні препарати для захисту, побоюючись за власне здоров'я. Як захистити рослини і не зашкодити водночас собі?

Один із найбільших в Україні виробників біопрепаратів компанія «БТУ-ЦЕНТР» пропонує широкий вибір біопрепаратів широкої дії. На сайті за посиланням https://btu-center.com/promisloviy-sektor/roslinnitstvo/biozhivlennya/ можна придбати захисні біологічні засоби для будь-якої потреби, забезпечивши добрі врожаї та якість врожаю.

Характеристики та переваги біопрепаратів

Хімічні препарати, які застосовуються проти шкідників та хвороб, можуть викликати отруєння людей, якщо зразу вживати в їжу нещодавно оброблені плоди чи нехтувати заходами безпеки. Іноді шкідники з’являються на рослинах незадовго до збору врожаю, що не дозволяє оброблювати культури хімічними засобами.

У подібних ситуаціях вам знадобляться біологічні препарати — натуральні засоби, які не шкодять здоров'ю людей, але ефективно знищують комах-шкідників та хвороботворні бактерії та гриби.

Біопрепарати створюють на основі продуктів життєдіяльності різних живих організмів — грибів, рослин, бактерій і т.п. Серед переваг використання таких засобів:

  • Високий рівень безпеки. Біопрепарати не шкодять людям і тваринам, а оброблений урожай можна використовувати для їжі вже через декілька діб.
  • Екологічність. Біологічні захисні препарати не створюють загрози навколишньому середовищу, зокрема не шкодять бджолам.
  • Подвійний ефект: існує багато біопрепаратів, які не лише запобігають розвитку хвороб та знищують шкідників, але й покращують імунітет культури.
  • Економність та зручність у використанні. Щоб отримати потрібний ефект, достатньо невеликої кількості біопрепарату, а приготування розчину не потребує спеціальних умов.
  • Тривалий термін використання. Біопрепарати можна застосовувати протягом всього сезону — з весни до пізньої осені.
  • Ефективна дія. Якщо порівнювати натуральні засоби з хімічними, то перевагою перших є відсутність звикання шкідників до речовин у складі препарату.

Якими бувають біопрепарати

Види:

  • Біологічні інокулянти - це біологічні препарати на основі симбіотичних бульбочкових бактерій які застосовуються для інокуляції насіння бобових культур з метою покращення процесів азотфіксації.
  • Біологічні фунгіциди - це препарати на основі мікроорганізмів які є антагоністами фітопатогенів або мікопаразитами та продуктів їх життєдіяльності які застосовують для захисту від хвороб рослин.
  • Біологічні інсектициди - це препарати діючою речовиною яких є ентомопатогенні бактерії або гриби які викликають хвороби шкідливих комах.
  • Біологічні стимулятори росту рослин - це препарати які мають у своєму складі мікроорганізми що здатні продукувати амінокислоти та фітогормони що стимулюють ріст та розвиток рослин.
  • Біологічні деструктори - це препарати на основі сапрофітних грибів та бактерій які застосовуються для розкладання рослинних решток та оздоровлення грунту від фітопатогенів.
  • Біологічні добрива - це препарати на основі мікроорганізмів які фіксують азот з атмосферного повітря, мобілізують фосфор та калій що застосовуються для покращення живлення рослин.

Чому краще застосовувати біопрепарати

Усі ми прагнемо вживати екологічно чисті продукти, проте хімічні захисні препарати мають здатність накопичуватись у рослинах, ґрунті й воді, негативно впливаючи на екологію. Нерідко під час використання хімікатів гинуть не лише шкідливі, але й корисні комахи й мікроорганізми. До того ж шкідники можуть звикати до хімічних речовин, знижуючи їхню ефективність. Таким чином, переваги біологічних препаратів є очевидними, адже натуральні засоби екологічні, безпечні та ефективні.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: біопрепарат  
Матеріали по темі