Новини компаній

Як організувати та проводити англійський розмовний клуб

10 January 2022, 10:14

Вивчення будь-якої іноземної мови певному етапі передбачає інтенсивну розмовну практику. Варіант переїзду в країну, де ця мова є рідною, підходить не всім, і тут чудовим рішенням є участь у speaking club (розмовному клубі), спілкування в якому дозволяє не лише поринути у мовне середовище, а й розширити ерудицію. Як організувати розмовний клуб?

Користь розмовного клубу для вивчення англійської мови


Спікінг клаб англійської мови в більшості випадків реалізується в рамках спеціалізується на викладанні іноземної, шкіл. Для чого це потрібно?
Насамперед, для подолання мовного бар'єру та покращення навички сприйняття живої мови на слух. Також, для глибшого вивчення культури країни, її особливостей, розширення словникового запасу.

Як організувати розмовний клуб з англійської


Як проводити розмовні клуби? Хорошим прикладом у плані організації та підбору тематики є Speaking Club, де можна не тільки подивитися, як вести розмовний клуб, але й взяти участь у ньому.


Це не звичайний урок. Процес носить динамічний, має більш ігровий характер, де кожен із присутніх висловлюється з того чи іншого питання.

Організаційні моменти

Як організувати розмовний клуб? Для створення легкої та невимушеної атмосфери та отримання максимальної користі важливо грамотно вибрати місце та час занять. І тому необхідно проаналізувати склад учасників.
Школярам, наприклад, зручніше займатися в будівлі своєї школи, в одній з вільних аудиторій (адміністрація навчальних закладів, як правило, вітає подібні ініціативи). Учні ЗВО охоче зберуться у парку чи кафе, працівники офісів – у коворкінг центрі.

Визначення рівня учасників


Продуктивне щодо закріплення мовних навичок спілкування можливе між учасниками, володіння іноземною мовою яких перебуває на одному рівні. Тестування проводиться викладачем за однією із загальноприйнятих європейських методик.
Найпростіше вибудовувати бесіду між людьми з рівнем англійської intermediate та вище. Можна зібрати учасників з нижчим рівнем володіння мовою. Достатньо до плану занять внести трохи теоретичної частини.

Вибір тем для розмовного клубу


Вибір теми – просте і водночас складне завдання. Предмет обговорення має бути знайомий та цікавий усім учасникам клубу. Це, мабуть, найважливіша умова.
Тему бажано озвучувати заздалегідь. Студент отримує можливість підготуватися до заняття наперед. Пошукати, не поспішаючи, цікаву інформацію, обміркувати свої коментарі, окреслити питання.

Модерування дискусії


Основним завданням викладача є модерування дискусії. Розмову слід спрямовувати у заздалегідь визначене певне русло.


Не дозволяти їй згаснути. Слідкувати за тим, щоб усі учасники клубу брали в обговоренні найактивнішу участь.

Створення регулярного графіка для клубу


У розмовній практиці важливою є регулярність. Група повинна збиратися не рідше за 1 раз на тиждень. Іноді можна і частіше. Все залежить від загального настрою учасників.
Тривалість занять зазвичай варіюється від 45 хвилин до 1-1,5 години, залежно від віку учнів. Дитячі клуби довше ніж на 45-50 хвилин, як правило, не збираються.

Можливі помилки при організації розмовного клубу англійською


Загальну інформацію про те, як організувати розмовний клуб, можна частково почерпнути з тематичних посібників. Частково, напрацювати зусиллями педагогічного складу школи.
Існує безліч ефективних авторських методик. Деякі згодом починають використовуватися не лише їхніми творцями, а й викладачами інших навчальних закладів. В цілому ж, навчання іноземної мови, в тому числі, стратегія розмовної практики, вибудовується за визначеним викладачем та затвердженим керівництвом школи форматом.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі