Місто

Більше овочів, менше цукру: як змінилося харчування у житомирських садочках і чому думки батьків щодо нового меню розділилися

13 January 2022, 18:58

Більше овочів та фруктів, натомість менше цукру, солі, вершкового масла та картоплі – 1 січня житомирські садочки перейшли на нове меню, однак воно сподобалося далеко не всім, а деякі батьки почали обурюються, що діти не хочуть їсти запропоновані страви.

Як змінилося харчування у дошкільнят, розповіли та показали у Центрі розвитку дитини № 55.

Снідали у садочку 13 січня молочною кашею, грінками у яйці, запеченим яблуком та узваром.

Що давали на обід, озвучують вихованці старшої групи.

«Суп-крем і яйце, сподобався. Ще був салат з капустою і рулет з макаронами», – каже Степан.

Вихователі кажуть, і першу, і другу страви у групі їли всі.

У меню закладу з’явилися нові овочеві салати з додаванням свіжих фруктів, наприклад, буряк тушкований з яблуками. В деякі напої не додають цукру зовсім, у чай – у два рази менше, ніж раніше. Дітям дають сочевичний суп, гарбузову кашу, овочеві котлети та морквяне пюре.

«Наприклад, додалися, з цим ми ніколи не працювали, ми цього ніколи не закуповували, – це свіжозаморожені ягоди, свіжозаморожені овочі. Збільшився вміст бобових – це і сочевиця, квасоля, а раніше у нас був один горох, а зараз вже збільшено. Збільшено норми сиру кисломолочного, діти, до речі, дуже полюбляють страви з сиру кисломолочного: це і пудинг сирно-яблучний, і запіканочки, і зрази сирні з повидлом, сирнички їхні улюблені, але сирнички ми готували і до 1 січня, але трошки змінена технологія і менше цукру», – розповідає завідувачка ЖЦРД №55 Юлія Марко.


На підвечірок у садочку даватимуть рулет з риби, рис з овочами та чай.

Після введення нового меню батьки з різних садочків розділилися на два табори. Одні вважають, що меню корисне, а до нових страв потрібно просто звикнути. Інші категорично проти таких змін, адже діти нічого не хочуть їсти.

Житомирянка Злата розповідає, що у сім’ї намагаються харчуватися збалансовано, діти звикли їсти овочі, не вживати забагато цукру, але нові страви у садочку дитині не смачні.

«Молоко дають раз на тиждень, кефіру немає, без цукру, без солі, страви нові. Наприклад, зранку дають молочну кашу, тут же вінегрет, рибна або м’ясна котлета, і це все один прийом. Я вважаю, що це неправильно, адже солений огірок і молочне, воно не сумісне. Масла зовсім немає. Якщо раніше дитина могла випити чаю солодкого з булочкою і з маслом, то вже ні чаю солодкого, ні булки з маслом немає, і дитина буде голодною. І я впевнена, що моя теж буде голодною, бо вона салати з моркви та капусти не їсть, і те, що вони додали більше овочів: моркви, капусти, буряків – все, більше ніяких немає. І м’яса вони ж зменшили, немає тих мафінів м'ясних, що писалося, і батьки вірять, бо не бачать», – ділиться Злата.

Підтримує запровадження нового меню спортсменка та нутриціолог Марина. Дівчина розповідає, що дитину змалку вчила харчуватися правильно, тому проблем з цим немає.

«Зараз багато мам не розуміють, чому у садочках переходять на таке харчування, і висловлюють свої негативні емоції. Чому? Тому що вони звикли харчуватися вдома неправильно, дитина до цього звикає, приходить у садочок і не хоче їсти ту їжу, яку дають, правильну, яку започатковують. Я, як мама, свою дитину привчала, тому що я нутриціолог і знаю, що є корисно для дитини, й моя дитина їсть все, що дають у садочку, бо для неї це звична їжа», – говорить Марина.

Думкою про нове меню у садочках поділилася матуся Оксана.

«Син не каже, що не смачно, каже, що їсть. Все ж залежить від того, що ви їсте вдома. Якщо ваша дитина не знає, що таке салати, овочі, соління, каші, то і в садочку вона їсти це не буде. Я не кажу, що ми вдома за повністю здорове харчування, і у нас бувають смачні перекуси, і їжа типу картоплі фрі, але я дуже рада, що в садочку змінюється меню, в хорошу сторону, просто до усього потрібно звикати», – вважає Оксана.

Нагадаємо, що з січня 2022 року для батьків зросла вартість харчування у садочках. Підвищення обґрунтоване запровадженням нового меню. В ясельній і молодшій групах харчування коштуватиме 36,20 грн, в середній і старшій групах – 55,55 грн. Зазначимо, що 70% за харчування сплачують батьки, 30% - кошти бюджету

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2021 року для житомирських дитсадків закупили 46 пароконвектоматів за 6,9 млн грн. У департаменті освіти міської ради пояснювали, що завдяки пароконвектоматам у закладах дошкільної освіти готуватимуть більш корисні страви.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: харчування ДНЗ садочок  
Матеріали по темі