Місто

У Житомирі працівники водоканалу виявили дерев'яний каналізаційний трубопровід початку ХХ століття

18 January 2022, 17:12

Вчора, 17 січня, працівники «Житомирводоканалу», виконуючи роботи на провулку Пивоварному, виявили дерев’яний трубопровід, який датується початком ХХ століття.

За словами технічного директора водоканалу, виявлена каналізаційна мережа добре збереглася.

«На провулку Пивоварному, 5 при розкопці було виявлено порив – трубопровід діаметром 50 міліметрів, водопровідний, який потрапляв у старий (дерев’яний) трубопровід, каналізаційній. При зверненні – бо для нас був факт також дуже цікавий, бо трубопровід дерев'яний, – до Геннадія Махоріна, нашого історика Житомирщини, він звернув увагу на те, що даний трубопровід був належний пивзаводу, який у 19-му столітті там працював. По діаметру було визначено, що дана каналізація була промислова, бо більше 200 мм діаметр, але вийшов один із мешканців, який там проживає, вже похилого віку, він сказав, що даний каналізаційній трубопровід може бути власністю також і до ковбасного цеху, який там колись працював. Орієнтовна протяжність – те, що ми виявили, – близько трьохсот метрів, можливо, даний колектор набагато довший і працював, а куди стоки надходили, поки невідомо. Даний колектор не з'єднаний з жодними з наших колекторів, які зараз діючі, тобто його подальша доля – це тільки історичний факт», – розповідає технічний директор КП «Житомирводоканал» Сергій Єрьомін.


Знахідку вже закопали, однак 19 січня працівники водоканалу знову проводитимуть роботи у провулку.

Це не перший дерев’яний трубопровід, на який натрапляли працівники водоканалу. Такий же артефакт чотири роки тому знайшли на вулиці Фещенка-Чопівського.

«Ще був один артефакт, виявлений на Фещенка-Чопівського при заторі каналізації, ми вже коли розкопували, то були вирвані шматки даного колектора, який також прокладений був з дерева», – додає технічний директор КП «Житомирводоканал» Сергій Єрьомін.

Як повідомляв Житомир.info, улітку 2021 року паралельно з реконструкцією скверу на майдані Соборному в Житомирі краєзнавці проводили розкопки та роздобули чимало артефактів, зокрема уламок свинцевої кулі, кресальний кремінь, мідні монети.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал водогін трубопровід  
Матеріали по темі