Події

«Відмили» понад 1 млн грн на будівництві амбулаторії в селі поблизу Житомира: трьом ділкам оголосили чергові підозри

25 January 2022, 17:51

Правоохоронці викрили привласнення службовцями понад мільйона гривень під час будівництва сільської амбулаторії в селі Сінгури поблизу Житомира. Екскерівнику департаменту ОДА, інженеру з технагляду та керівнику підприємства-підрядника оголосили підозри.

Про це 25 січня повідомила пресслужба ГУНП в Житомирській області.

«Днями слідчі Слідчого управління ГУНП в області оголосили про підозри трьом службовцям - керівнику підприємства, інженеру з технічного нагляду та колишньому директору одного з департаментів облдержадміністрації. Правоохоронці інкримінують чоловікам протиправну діяльність, в результаті якої було завищено вартість будівельних робіт на більш як мільйон гривень», - йдеться у повідомленні.

Так, встановлено, що восени 2018 року одним із департаментів облдержадміністрації було укладено договір із приватним підприємством на будівництво амбулаторії на 1-2 лікарів з житлом у с. Сінгурах Житомирського району.

Для здійснення нагляду за дотриманням спеціального Порядку будівництва департамент облдержадміністрації уклав відповідний договір з інженером з технічного нагляду.

Однак, як встановлено під час досудового розслідування, у подальшому керівник підприємства, домовившись із вказаною особою, внесли завідомо неправдиві відомості про обсяги та вартість виконаних робіт у відповідні офіційні документи.

У результаті на підставі актів приймання виконаних будівельних робіт, довідок про вартість таких та витрати підприємству загалом було перераховано понад 3,7 млн гривень. При цьому фактична вартість виконаних робіт та витрат, відповідно до проведених експертних досліджень, становить трохи більше 2,6 млн гривень.

Таким чином у результаті злочинних дій вказаних службових осіб із державного бюджету викрадено більш як мільйон гривень.

Відтак наразі усім трьом службовцям оголошено про підозру у низці протиправних діянь:
32-річному керівникові підприємства – за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) КК України;
56-річному інженеру з технічного нагляду - за ч. 5 ст. 27 (Види співучасників), ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 5 ст. 27 (Види співучасників), ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) КК України;
42-річному колишньому керівникові департаменту ОДА – за ч. 2 ст. 367 (Службова недбалість) КК України.

Триває досудове розслідування вказаних кримінальних діянь.

За даними пресслужби СБУ в Житомирській області, у 2018 році департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА оголосив низку тендерів на будівництво 22 сільських амбулаторій з житлом для лікарів у різних районах регіону. Переможцем у торгах на будівництво 9 з них стало приватне будівельне підприємство з Житомира.

Зазначимо, що мова йде про будівництво сільських амбулаторій приватним підприємством Прогрес-Буд, яке зокрема і мало будувати амбулаторію в селі Сінгури.

Нагадаємо, упродовж 2020-2021 років правоохоронці повідомляли про розслідування кількох подібних фактів з розкрадання бюджетних коштів під час будівництва сільських амбулаторій. Фігурантами цих справ були одні й ті ж особи – екскерівник департаменту ОДА Євген Кульчицький, директор ПП Прогрес Буд Дмитро Парфенюк та інженер з технагляду Олександр Докійчук.

Щонайменше дві справи – про будівництво амбулаторій в селі Борщів та в селі Ірша на Радомишльщині наразі перебувають в суді.

Як повідомляв Житомир.info, у вересня 2018 року ОДА анонсувала початок будівництва в Житомирській області 22 нових амбулаторій з проживанням для 1-2 лікарів. У 2018 році департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА провів тендери та уклав 22 договори на будівництво сільських амбулаторій на 1-2 лікарів з житлом. Вартість кожного договору становила понад 6,5 млн грн. Договори були укладені з п’ятьма фірмами-підрядниками, при цьому найбільшу кількість договорів було укладено з ПП «Прогрес-Буд». У листопаді ОДА повідомляли, що вже почали будівництво трьох амбулаторій. На початку березня 2019 року ОДА інформувала, що вже майже завершили зведення стін на 18 об’єктах.

У жовтні 2019 на брифінгу нового голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка говорили про цинізм при будівництві 22 нових сільських амбулаторій, які за однаковими проєктами мали бути зведені упродовж 7 місяців, проте роботи по жодній з них досі не завершені.

У вересні 2020 керівнику житомирської фірми ПП «Прогрес-Буд» повідомили про підозру в розтраті майже 1 млн грн на будівництві сільської амбулаторії в селі Борщів Радомишльського району. В березні 2021 року прокуратура інформувала, що трьом особам повідомили про підозру щодо зайво перерахованих 1,6 млн грн бюджетних коштів за спорудження амбулаторії в селі Ірша Радомишльського району.

У вересні 2021 до суду скерували справу щодо розкрадання коштів на будівництві амбулаторії в селі Нові Вороб’ї на Малинщині.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: амбулаторія Сінгури розтрата привласнення недбалість суд підозра  
Матеріали по темі