Новини компаній

​Як ховають людей із коронавірусом. Похорони COVID-хворих

31 January 2022, 12:18

Пандемія коронавірусу внесла свої зміни до ритуальних послуг. На жаль, хвороба страшна, від якої помирає багато людей по всій Україні. Всесвітня організація охорони здоров'я надала список рекомендацій, яких потрібно дотримуватися під час похорону. При цьому МОЗ усі ці рекомендації підтримала, і тепер поховання людини, яка померла від Covid-19, проходять за особливих умов.

Нові правила та стандарти

Згідно з МОЗ України, тіло покійного, причиною смерті якого стала коронавірусна інфекція, підлягає розтину, але тільки з дотриманням заходів біологічної безпеки.

Після розтину тіло обробляється за допомогою дезінфікуючої речовини, після чого укладається у труну. При цьому труна запаюється ще в морзі та видається родичам у закритому вигляді. Відкривати його не можна, та й не вийде, тому що кришка труни запаяна. Також рекомендації щодо поховання такі:

  • Якщо раніше на церемонії прощання можна було підійти до померлого, взяти його за руку, поцілувати, зараз тих, хто помер від Covid-19, ховають тільки в герметично закритих трунах. Через обурення громадян (це суперечить православним звичаям), ритуальні бюро стали виготовляти труни зі скляною кришкою або вставкою, щоб було видно обличчя покійного.
  • Забороняється проводити пишні церемонії. Хоча ці заходи періодично скасовуються із зменшенням кількості заражених. Незважаючи на це МОЗ все одно не рекомендує збиратися на цвинтарі великій кількості людей, щоб не заразитися самому і наражати на небезпеку інших.
  • Всі гості присутні на похороні повинні бути в масці і дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра.
  • Ще одна з рекомендацій - кремація. У зв'язку з пандемією зріс попит кремацію покійних. Це безпечніше для оточуючих. Після кремації родичам видається урна із прахом.
  • Всі померлі від коронавірусу відспівуються так само, як і ті православні, які померли з інших причин, тільки цей обряд проводиться при закритій труні, а на священнослужителі повинні бути обов'язково засоби індивідуального захисту.
  • Весь одяг для покійного передається співробітнику у морг, який при дотриманні всіх санітарно-епідеміологічних умов надягає його на померлого.

Поради родичам

Якщо близька вам людина померла від коронавірусної інфекції, потрібно пам'ятати про наступні правила:

  • Незалежно від почуттів, які ви відчуваєте, краще виключити пишні похорони та поминки. Швидше за все, ви вже були в контакті з померлим під час його захворювання і могли заразитися. Тому ризикувати точно не варто.
  • Всі речі покійного обов'язково стираються та дезінфікуються, щоб ви не могли заразитися.
  • Якщо є можливість, проведіть зустріч із друзями та близькими. Щоб провести поминки під час пандемії необов'язково зустрічатися наживо.
  • Якщо ви відчуваєте нездужання, у вас підвищилася температура, з'явився нежить та інші симптоми застуди, рекомендується залишитися вдома на самоізоляції. Ми розуміємо, що бути поруч із родичем необхідно в такий скорботний момент, тому з’явилися ритуальні послуги з запису всього процесу відспівування та похорону, після чого надається відеозвіт. Інакше карантин доведеться дотримуватися всіх учасників похоронного процесу.

Через те, що необхідні додаткові кошти на дезінфекцію транспортних засобів, що здійснюють ритуальні перевезення, а також спеціальні захисні костюми для організаторів, вартість на похорон людей з коронавірусом може бути вищою за стандартні. Це потрібно також обов'язково враховувати.

Процес Covid-похорону

У зв'язку з епідеміологічною обстановкою, що склалася, співробітники нашого ритуального бюро дотримуються всіх необхідних заходів для безпеки кожного клієнта. Вони забезпечують професійну організацію процесу відспівування, прощання та похорону з огляду на вимоги МОЗ.

Асортимент ритуального приладдя поповнився трунами зі скляними кришками, в яких ховають померлих від коронавірусу. При цьому розмір вставки можна вибрати самостійно, від невеликої, щоб було видно обличчя покійного або все тіло. Це дозволить вам попрощатися з близькою людиною практично за всіма наявними традиціями.

У залі відспівування, на цвинтарі, в кафе, де проводиться поминальний обід, співробітники проводять вимірювання температури гостям, уважно стежать за дотриманням антиковідних заходів, щоб запобігти можливому поширенню інфекції. Вони можуть надати маски та інші індивідуальні засоби захисту, щоб максимально убезпечити оточуючих від вірусу.

Вимоги до проведення похоронного процесу померлих від коронавірусу постійно оновлюються.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі