Новини компаній

Чому Макс Поляков продає свої акції Firefly: все що відомо про тиск уряду США на підприємця

31 January 2022, 15:21

Макс Поляков Firefly Aerospace

У листопаді 2021 року співзасновник Firefly Aerospace Макс Поляков отримав лист від Комітету з іноземних інвестицій США. У ньому урядовий орган подав прохання, щоб українець продав свої акції у компанії. Це рішення мотивувалося побоюваннями щодо витоку технологій та збільшенням концентрації російських військ на кордоні з Україною.

Всебічна співпраця з регуляторами не допомогла зберегти компанію

У 2017 році Максим Поляков придбав збанкрутілу Firefly Space Systems (FSS) і поєднав її зі своєю власною EOS Launcher. У Firefly Aerospace (FA), що утворилася, український технологічний підприємець інвестував близько $200 млн.

Компанія стала спеціалізуватися на запуску малих та середніх супутників, розробила власну ракету Alpha, місяцехід Blue Ghost та розпочала реалізацію інших перспективних проектів. Весь час роботи фонд Noosphere Ventures Макса Полякова, якому фактично належала Firefly Aerospace, тісно співпрацював з урядом США.

Представники FA зазначають, що Поляков та його окремі компанії багаторазово проходили перевірки різними органами та інстанціями США. При цьому не було виявлено жодних проблем із безпекою та витоком даних. Аерокосмічна компанія українця також отримала всі необхідні ліцензії та дозволи на свою діяльність.

Результатом стало укладання контрактів з Агентством передових оборонних дослідницьких проектів США (DARPA), NASA та ВПС США. Прозорість у роботі дозволила Firefly отримати у своє розпорядження стартовий майданчик на авіабазі ВПС Ванденберг — SLC-2, а також SLC-20 — ділянку на базі ВПС на мисі Канаверал.

У листопаді 2020 Максим Поляков добровільно реструктуризував Firefly. В результаті він перестав брати участь у прийнятті ключових рішень, а з ради директорів вивели представників Noosphere Ventures. Підприємець продав частину своїх акцій, залишивши лише близько 50%. Крім того, на прохання американських регуляторів фонду Noosphere Ventures був обмежений доступ до технологій та іншої інформації. Доступними залишилися лише фінансові дані.

Замість представників фонду, до ради директорів увійшли Дебора Лі Джеймс, яка раніше обіймала посаду секретаря ВПС США, і колишній директор Національного агентства геопросторової розвідки, Роберт Карділло.

В результаті реструктуризації та часткової заміни кадрів, що сталася після неї, ключові пости закріпили за собою американці. Зокрема, президентом дочірньої компанії Firefly Space Transportation Services (STS) став Джейсон Мелло — полковник, колишній директор з досліджень та технологій в галузі науки й техніки в Управлінні наукових досліджень і досліджень в галузі озброєнь. Тепер він вирішуватиме, які контракти реалізовуватиме Firefly і з ким співпрацюватиме.

У Firefly Aerospace заявляють, що Максим Валерійович Поляков та його фонд зробили все, щоб унеможливити ризики, пов’язані з даними та технологіями. У компанії розуміють, що в основі нових побоювань Комітету з іноземних інвестицій США — ситуація навколо українсько-російських відносин. В американському уряді побоюються, що ключові технології можуть потрапити до Росії, України або інших країн, які активно розробляють власні космічні програми.

Представники Firefly відзначають, що в компанії готові зробити все, щоб якомога ефективніше виконати всі вимоги CFIUS.

До продажу акцій Макс Поляков залучать інвестиційно-банківську фірму

29 грудня видавництво Bloomberg із посиланням на повідомлення Firefly написало, що у компанії планують залучити інвестиційно-банківську фірму для продажу акцій Максима Полякова. Це свідчить, що українець готовий повністю виконати вимоги CFIUS. Підприємець акцентує увагу на тому, що його володіння компанією ніколи не становило загрози національній безпеці США, втім, все ж таки готовий піти на всі поступки.

За даними інсайдерів, знайомих із ситуацією, зараз регулятори обмежили можливості Firefly. Друга ракета компанії вже готова до запуску, але їй не поспішають видавати дозвіл на політ, поки питання продажу активів Поляковим не буде вирішено.

Проєкти Firefly Aerospace

Аерокосмічна компанія має у своєму розпорядженні штаб-квартиру в Остіні, штат Техас, і дослідницький центр у Дніпрі. У розробці та реалізації технологічних рішень беруть участь українські та американські інженери. Під керівництвом Максима Полякова штат Firefly перевищив позначку в 330 осіб.

Мета компанії — зробити запуск власних супутників доступними невеликим компаніям за рахунок здешевлення вартості послуг. У портфелі компанії — кілька значущих проектів:

  • Alpha ракета-носій, вперше запущена 3 вересня 2021 року. Під час польоту ракету довелося контрольовано підірвати, адже в одному з двигунів виникли проблеми з подачею палива. Незважаючи на це, запуск можна вважати вдалим. Зібрану аналітику інженери використали для усунення несправностей. Ракета зможе виводити малі та середні супутники на орбіту, пропонуючи комерційним замовникам найнижчу вартість за кілограм вантажу у своєму класі. Планується проводити запуски кожні 2 місяці, щоб задовольнити наростальний попит на доставлення корисних вантажів.
  • Beta вантажна ракета з корисним навантаженням до 8 т матиме довжину 46,7 метра. Планується, що вартість доставлення кожного кілограма буде найнижчою серед усіх носіїв цього класу.
  • Gamma багаторазовий космічний транспорт майбутнього. Ракетоплан зможе нести до 5 т корисного навантаження, виконувати посадку на злітно-посадковій смузі звичайного літака. Потенційно може бути прототипом гіперзвукового транспорту на Землі. За проєктом розробників 75% конструкції підлягатиме повторному використанню, що суттєво знизить вартість запуску.
  • Space Utility Vehicle (SUV) свого роду космічний тягач, здатний доставляти вантажі на орбіти, недоступні для класичних ракет. Він може спростити розташування супутників у просторі. Розробляється на замовлення НАСА в рамках програми Small Business Innovation Research.
  • Blue Ghost місячний посадковий модуль, що був обраний НАСА для програми Commercial Lunar Payload Services (CLPS). У 2023 році він доставить на поверхню Місяця набір із 10 корисних вантажів. Технічні можливості місяцехода перевершують вимоги місії, тому вагу корисного завантаження, що залишилася, зможуть зайняти зацікавлені в доставці на Місяць своїх вантажів комерційні клієнти.

У травні 2021 року компанія Макса Полякова оголосила про укладання контракту зі SpaceX. У рамках майбутньої співпраці місяцехід Blue Ghost полетить до космосу на ракеті Ілона Маска. Взаємодія аерокосмічних компаній відбуватиметься у рамках місії НАСА Artemis, спрямованої на освоєння Місяця.

Firefly вже активно тестують Blue Ghost. Для цього на ділянці 0,405 га в Бріггсі, штат Техас, створено спеціальний ландшафт, що імітує місячну поверхню.

Blue Ghost має приземлитися в області під назвою Mare Crisium. Наш природний супутник планується використовувати як базу для подальших місій з освоєння космосу.

Наразі український інвестор зберіг за собою близько 50% акцій Firefly, які незабаром і будуть розпродані. Хто може стати потенційним покупцем, поки не повідомляється, як не розголошується і можлива вартість такої угоди. Для Максима Полякова Firefly Aerospace стала першою справді великою компанією, але з огляду на те, що в портфелі підприємця вже кілька перспективних космічних компаній, вона точно — не остання.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі