Події

​Ексдиректору Житомирського лікеро-горілчаного заводу та його спільникам повідомили про підозри: «наварили» понад 700 тис. грн на ремонті обладнання

3 February 2022, 15:34

Колишньому директору державного підприємства, директору товариства і ФОПу оголосили про підозру у заволодінні майже 700 тис. грн бюджетних коштів під час ремонту обладнання державного заводу.

Про це повідомляють пресслужби Житомирської обласної прокуратури та ГУНП у Житомирській області

«2-3 лютого слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності СУ ГУНП оголосили про підозри двом директорам підприємств та приватному підприємцю - їх пособнику у заволодінні майже півмільйоном бюджетних коштів під час ремонту обладнання державного заводу. Викриття схеми відбувалось за участі співробітників УСБУ в регіоні, а усі процесуальні дії проходять під керівництвом обласної прокуратури», - йдеться у повідомленні ГУНП у Житомирській області.

Слідство установило, що у серпні 2019 року житомирське державне підприємство уклало з луцьким товариством договір-доручення щодо проведення ремонту та налаштування виробничого обладнання на філії підприємства. Товариство, у свою чергу, для виконання робіт уклало договір із своїм земляком - приватним підприємцем-підрядником.

«Коли ж через декілька місяців необхідно було прозвітувати про проведений капітальний ремонт та налагоджувальні роботи, директор товариства спільно із підрядником склали документи, відобразивши у них роботи, які насправді не проводилися. Документи з недостовірними відомостями надали замовнику для оплати. Директор державного підприємства-змовника, достовірно знаючи, що жодні роботи не проводились, підроблені документи підписав та забезпечив перерахунок коштів», - повідомляє прокуратура.

Загальна сума заволодіння бюджетними коштами склала понад 700 тис. грн (у першому випадку - 472,5 тисячі гривень, у другому - понад 300 тисяч гривень).

Як стало відомо, мова йде про Державне підприємство «Житомирський лікеро-горілчаний завод».

Зауважимо, що кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), було зареєстроване ще у січні 2020 року.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що 05.08.2019 ДП «Житомирський ЛГЗ» (довіритель) уклало з ТОВ «Трейд-Резер» (повірений), договір доручення про укладання від імені та за рахунок довірителя договору про виконання робіт по ремонту транспортерів пляшок лінії CPS G5, робіт по автоматизації та налагодженню процесів пастеризатора, капітального ремонту насосів подачі води в паровий котел Lowara 22SV14F150T на виробництві ДП «Житомирський ЛГЗ», із третьою особою. ТОВ «ТРЕЙД-РЕЗЕРВ», як замовник, діючи відповідно до умов договору доручення уклало договір про виконання робіт із особою підприємцем, який як виконавець мав провести всі передбачені зазначеною договірною документацією роботи, про що сторонами були складені відповідні акти виконаних робіт», - йдеться в матеріалах справи.

Надалі, на виконання договору доручення в період з 08.10.2019 по 16.10.2019 ДП «Житомирський ЛГЗ» перерахувало ТОВ «Трейд-Резер» грошові кошти в сумі 319 200,00 грн.

У вересні 2019 року ДП «Житомирський ЛГЗ» (довіритель) уклало з ТОВ «Трейд-Бізнес Груп» (повірений), договір доручення про укладання від імені та за рахунок довірителя договору про виконання робіт по модернізації, відновленні механізмів і налагодження форматних частин етикетувальної машини лінії КОЧИТО МЛ-12/68-3 та проведення поточного ремонту лінії розливу в пляшки SV 24 на виробництві ДП «Житомирський ЛГЗ», із третьою особою.

Тоді «Трейд-Бізнес Груп», як замовник, діючи відповідно до умов договору доручення, уклало договір про виконання робіт із фізичною особою підприємцем, який як виконавець мав провести всі передбачені зазначеною договірною документацією роботи, про що сторонами були складені відповідні акти виконаних робіт. У період з 02.10.2019 по 11.10.2019 ДП «Житомирський ЛГЗ» перерахувало ТОВ «Трейд-Бізнес Груп» грошові кошти в сумі 472 500,00 грн. Однак роботи також не були виконані.

ТОВ «Трейд-Резерв» та ТОВ «Трейд-Бізнес Груп» засноване у 2017 році в Луцьку. Спеціалізуються фірми на консультуванні з питань комерційної діяльності й керування, статутний капітал - по одній тис. грн. Наразі власником та директором обох фірм є Віталій Вачинюк. У 2019 році власниками першої фірми були Олексій Кульчинський та Сергій Котик, а власниками другої - Олексій Кульчинський та Богдан Максімов. Також Кульчинський був і директором двох фірм.

Зауважимо, що у 2019 році директором Державного підприємства «Житомирський лікеро-горілчаний завод» був Генріх Леванович Мікаелян, наразі він є директором Національного виробничо-аграрного об'єднання «Масандра» в Автономній Республіці Крим.

У декларації за 2020 рік вказано, що Генріх Леванович Мікаелян має у своїй власності будинок у Криму вартістю 2 млн грн, а дружина володіє квартирою у Києві. За 2020 рік Генріх Мікаелян отримав від ДП «ТВК» 552,3 тис. заробітної плати та 108,4 тис. грн пенсії.

Нагадаємо, 25 листопада 2019 року колектив Житомирського лікеро-горілчаного заводу направив звернення президенту, прем’єр-міністру України та керівнику Державного управління справами з проханням негайно втрутитись в ситуацію, яка склалася на заводі. Депутати Житомирської міської ради 27 листопада висловили готовність прийняти у комунальну власність Житомирський лікеро-горілчаний завод. Після цього мер Сергій Сухомлин та депутати міськради зустрілися із колективом ЖЛГЗ. На сесії обласної ради 18 грудня депутати підняли питання про роботу лікеро-горілчаного заводу й начальник юридичного відділу підприємства повідомив про навмисне доведення ЖЛГЗ до банкрутства, бо підприємство підпадає під приватизацію, й через борги завод може з 1 січня 2020 року припинити свою роботу. 23 грудня 2019 року голова облради створив робочу групу, яка мала вивчити питання доведення до банкрутства державного підприємства «Житомирський лікеро-горілчаний завод». На початок лютого 2020 року працівникам ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» виплатили заборговану зарплату за жовтень та листопад і частково за грудень 2019 року.

Як повідомляв Житомир.info, житомирський лікеро-горілчаний завод – найзбитковіше підприємство ДУС у 2021 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖЛГЗ розтрата привласнення ремонт обладнання Мікаелян  
Матеріали по темі