Місто

Реконструкція аеродромного комплексу у Житомирі: роботи почнуть весною, а завершити хочуть до кінця року

7 February 2022, 13:53

Цього року розпочнеться реконструкція аеродромного комплексу в Житомирі.

Зранку, 7 лютого, Управління капітального будівництва Житомирської міської ради підписало угоду з фірмою, яка виграла тендер, – ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».

«Знаєте, дуже часто посадовці кажуть фразу «допоможемо», але потім нічого не відбувається. Вперше, напевно, слово, яке було сказано, не розійшлося зі справою», – сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Це дійсно велична подія, ляже в історію сьогоднішній день, це історичний меморандум», – додав голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.


Реконструкція буде здійсненна на умовах співфінансування.

«З міського бюджету закладено 50 млн грн. Наразі кошти вже проголосовані, в програмі, та бюджеті передбачені», – каже міський голова.

«Загальна вартість – 800 млн грн, з них 750 – це фінансування державне», – зазначив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Наразі виготовляється проєктна документація, і вже наприкінці весни на території аеропорту розпочнуться демонтажні роботи. Завершити реконструкцію планують до кінця 2022 року, зазначив представник підрядної фірми.

«Зараз зимовий період, у нас активно йде підготовка та мобілізація, ми посилюємо нашу команду, техніку, яка потрібна для будівництва, зараз її перевозимо. Зараз проєктні роботи, які також будуть займати час, і десь у травні, думаю до кінця травня, почнемо працювати. Думаю, що в цьому році (завершимо): починаємо з проєктних робіт, і до кінця цього року завершимо роботи», – говорить генеральний координатор «Onur Group Ukraine» Емре Караахметоглу.

Також міський голова зазначив, що перед тим, як об’єкт введуть в експлуатацію, мають визначити оператора аеропорту.

«З точки зору експлуатації, ми розуміємо, що комунальне підприємство не може бути ефективним управлінцем. Згідно з законом, ми не можемо полосу передати в оренду або знову просто віддати комусь. Нам потрібно буде проводити конкурс на державно-приватне партнерство, цей процес приблизно займає 6-8 місяців, і після того, коли буде переможець цього конкурсу, компанія, яка може бути оператором системи аеропорту, після цього буде підписаний договір на експлуатацію. Для нас задача синхронізувати цю частину будівельних процесів і проведення конкурсу через державно-приватне партнерство на управління цим об'єктом», – пояснив Сергій Сухомлин.

Куди саме зможуть полетіти житомиряни, поки говорити зарано.

Нагадаємо, що тендер на реконструкцію аеродромного комплексу замовник провів з третього разу.

18 червня 2021 року управління капітального будівництва Житомирської міської ради оголосило тендер на реконструкцію аеродромного комплексу в Житомирі. Очікувана вартість закупівлі становила - 476,3 млн грн. Однак 1 серпня цей тендер замовник відмінив через неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель. 13 серпня управління капітального будівництва Житомирської міської ради вдруге оголосило тендер на реконструкцію аеродромного комплексу в Житомирі. Очікувана вартість закупівлі вже становила 800,6 млн грн. Свої пропозиції на участь у тендері подало три фірми: ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», ПП «Автомагістраль» та ТОВ «Ростдорстрой», але і його відмінили через недопуск до оцінки тендерних пропозицій жодного з трьох учасників.

23 листопада втретє був оголошений тендер з реконструкції аеродромного комплексу за 800 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, 7 жовтня 2020 створена за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля комісія визнала аеропорт «Житомир» готовим для здійснення міжнародних перевезень. Пункт пропуску через державний кордон з цілодобовим часом роботи в аеропорту «Житомир» був відкритий розпорядженням Кабінету міністрів від 30 червня 2021 року. 12 серпня 2021 року в аеропорту «Житомир» прикордонники оформили перший літак: «Рiper Рa-31-350» рейсом зі Сполучених штатів Америки з двома громадянами України на борту.

В листопаді 2021 року голова ОДА Віталій Бунечко розповідав, що Житомирський аеропорт ім. С.П. Корольова матиме великі перспективи: за попередніми оцінками очікуваний пасажиропотік тут може складати до 700 тисяч пасажирів на рік в обох напрямках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аеропорт реконструкція тендер аеродром  
Матеріали по темі