Події

Скільки жителів Житомирської області мають вдома зареєстровану зброю та чи зростає попит

15 February 2022, 15:11

У Житомирській області проживає близько 35 тисяч власників різних видів зброї. З початку 2022 року було видано 149 дозволів на придбання різних видів знарядь.

У секторі контролю за обігом зброї показують статистику по області та запевняють: продажі зброї не зросли.

«Статистика не сильно змінилася, якщо порівнювати з 2020-2021 роком та першим місяцем 2022 року. Наприклад, кількість громадян, які звернулися за дозволами на придбання мисливської зброї, у січні 2020 року – це 23 громадянина, у січні 2021 року – 42, а у січні 2022 року – 32 громадянина. Якщо говорити за тих, хто звернувся за отриманням дозволу на мисливську гладкоствольну зброю, то у січні 2020 року таких дозволів видали – 157, у січні 2021 року – 133, а у січні 2022 року – 94. Тобто, згідно зі статичними даними, немає росту, і статистика переважно однакова. Як свідчить статистика, і так майже у всіх областях, більшість надає перевагу мисливській гладкоствольній зброї», – розповів начальник сектору контролю за обігом зброї ГУНП в Житомирській області Олександр Господарчук.


Також поліцейські наголошують: купувати або зберігати зброю без дозволу незаконно, а отримати такий може не будь-хто.

«Є віковий ценз. Перш за все віковий ценз полягає у тому, що на дозволи на придбання мисливської нарізної зброї мають право громадяни, які досягли 25-річного віку, якщо мисливської гладкоствольної – ті, які досягли 21 року. Обов'язково має подати медичну довідку форми 127/о, тобто перед цим мати сертифікат нарколога і психіатра, пройти навчання щодо вивчення матеріальної частини зброї й правил поводження з нею. А також, мати при собі документ, що немає судимості. Особливо хочу наголосити, що ті громадяни, які вчиняють насильство у сім'ї, вони не підлягають під те, щоб їм дати зброю. Також обмеження мають ті громадяни, які мають заборгованість по аліментах», – говорить начальник сектору контролю за обігом зброї ГУНП в Житомирській області Олександр Господарчук.

Мисливська зброя призначена лише для полювання, використовувати її законно в інших цілях можуть лише учасники тероборони й лише на виконанні завдання.

«Також хочу наголосити, щоб шановні громадяни не плутали, призначення зброї різне: якщо це мисливська, то її призначення суто для полювання – за інше карається кодексом України, для самооборони громадянин може використовувати газову зброю, газові пістолети, газові револьвери та пристрої для відстрілу гумових куль травматичної дії. Це так само пістолети і револьвери, все інше в межах самооборони не передбачено діючим законом. Є постанова Кабінету міністрів від 29 грудня 2022 року, яка дозволяє членам підрозділів територіальної оборони використовувати в цілях територіальної оборони належну їм мисливську гладкоствольну, нарізну зброю. Але, ще раз наголошую, це лише для тих людей, які перебувають у складі територіальної оборони, – на даний час вона на Житомирщині лише формується – і під час виконання завдань», – сказав начальник сектору контролю за обігом зброї ГУНП в Житомирській області Олександр Господарчук.

У Житомирській області налічується близько 10 магазинів, де законно продають зброю.

В магазині по вулиці Велика Бердичівська журналістам розповіли, що збільшилася кількість людей, які цікавляться товаром, але покупців не побільшало.

«У зв’язку з тим, що у нас пандемія, і платоспроможність у людей зменшилася, наразі у нас трохи менше, ніж у попередні роки. Останнім часом продажі не збільшилися, але збільшилася кількість людей, які приходять і хочуть придбати зброю, виявили бажання, приходять консультуються. Сезон полювання закінчився, але кількість боєприпасів за останні пару тижнів збільшилася. Але загалом нічого не змінилося, у порівнянні з 2014-2015, платоспроможність і кількість зброї трохи менша. Зазвичай купують мисливську зброю, інша у нас не продається. Загалом люди беруть гладкоствольну зброю, більший попит. Є гладкоствольна і короткоствольна, помпова рушниця з довжиною ствола 47-51, на них зараз попит став, бо вони більш компактні, і хтось хоче, щоб була вдома поближче», – розповів власник мережі магазинів «Світ мисливця» Дмитро.

Також зазначимо, що протягом січня 2022 року було видано 183 дозволи на зберігання різних видів зброї, проте це не означає, що всі, хто їх отримав, вже придбали зброю.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2022 року в селі Мала Зубівщина Коростенської громади під час роботи за викликом про домашнє насильство поліцейські виявили у 28-річного учасника події револьвер. Тож окрім адміністративної відповідальності за образи рідних, чоловікові доведеться відповідати й за незаконне поводження зі зброєю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зброя рушниця  
Матеріали по темі