Події

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 7 березня (оновлюється)

7 March 2022, 09:06

Дванадцятий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 7 березня.

Офіс Президента України станом на 23.00
«Я залишаюсь у Києві. На Банковій. Не ховаючись. І нікого не боюсь. Стільки, скільки потрібно, щоб перемогти у цій війні!». Звернення Президента України Володимира Зеленського ввечері дванадцятого дня війни.


ДСНС станом на 22.00

Житомирська область: 7 березня близько 20:20 внаслідок двох авіаударів сталося влучання в нафтобази у м. Житомир та смт Черняхів.

У Житомирі виникло загорання резервуару ємністю 10 м. куб. Станом на 21:30 у м. Житомир пожежу локалізовано. Триває гасіння двох резервуарів ємністю по 10 тис. м. куб. Всього на території нафтобази 9 резервуарів. Підрозділи ДСНС готуються до пінної атаки. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 30 осіб та 7 од. техніки ДСНС. О 21:30 пожежу локалізовано.

У смт Черняхів горить два напівпорожніх резервуари ємністю по 2 тис. м. куб. Всього на території нафтобази 17 резервуарів. Відстань до житлових будинків близько 500-600 м, проведено евакуацію. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 24 особи та 5 од. техніки ДСНС.

Харків: триває ліквідація пожежі в житловій 9-поверхівці на вул. Краснодарській. Горять квартири з 3-го по 7-й поверхи. На місці події працюють 5 од. пожежно-рятувальної служби та 25 рятувальників. За попередніми даними жертв та постраждалих немає.

Генеральний штаб ЗСУ станом на 21.30

Коротко. Війна. День 12. Відеодайджест


Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний станом на 21:20

ППО ПС ЗСУ о 20:30 збили над Києвом літак ВКС РФ. О 21:10 в околицях міста у повітряному бою був збитий другий ворожий літак.

Офіс президента України станом на 21.00

Делегації України та Росії під час третього раунду переговорів у Білорусі уточнили деталі роботи гуманітарних коридорів для більш ефективного надання допомоги людям у містах, що найсильніше постраждали від російських обстрілів. Про це повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк після завершення зустрічі. Докладніше: https://bit.ly/35WCQpU

Міністерство внутрішніх справ станом на 20.00.00. Ситуація щодо російського вторгнення. Зведена інформація від МВС станом на вечір 7 березня 2022 року: bit.ly/3747mi9

Міністерство внутрішніх справ станом на 17.00

7 березня у м. Макарів внаслідок авіаудару сталося потрапляння снаряду на територію ДП "Макарівський хлібозавод" (не експлуатується). Підрозділами ДСНС України з-під завалів врятовано 5 людей та виявлено тіла 13 загиблих громадян. За попередньою інформацією, всього на території заводу перебувало близько 30 осіб.

Служба безпеки України станом на 16.30

СБУ затримала агента ФСБ, який просував в Україні ідеї «руського міра». Окрім того, він займався: пошуком мікробіологічних лабораторій подвійного призначення; збором інформації про суспільно-політичну ситуацію в Україні; проведенням інформаційних операцій, вигідних агресору. У агента був псевдонім «Гєлєн», а його куратор - співробітник ФСБ Щипіцин Олександр В’ячеславович. Ця особа має документи прикриття на ім’я Шипулін Олександр Володимирович та нібито працює у Казанському інституті Євразійських та міжнародних досліджень.Також українська спецслужба встановила московського координатора цього агента. Ним виявився офіцер 5-ї Служби Департаменту оперативної інформації ФСБ РФ Хрустальов Сергій Миколайович. Наразі з агентом ФСБ працюють контррозвідники та слідчі СБУ. Його взято під варту. Відео тут.

Національна поліція України станом на 16.00

Станом на 7 березня надважка ситуація залишається у Бучі, Ірпені та Дмитрівці, що на Бучанщині. Тривають бої, спостерігається гуманітарна криза. Під час обстрілу Макарова пошкоджені школа, дитсадок, хлібзавод та житлові будинки. На Фастівщині близько 5 години ранку ворог за допомогою ГРАДів обстріляв частину Ясногородки. Також авіаудар здійснено у центр Бишева. Пошкоджена будівля аптеки. У Броварах та на Фастівщині поліція затримала мародерів, які обкрадали приватні будинки. У селах Мокрець та Заворичі Броварського району активно пересувається ворожа техніка. У Перемозі Баришівської ТГ ведеться бій. На Вишгородщині продовжується евакуація населення. На Білоцерківщині, Обухівщині, Бориспільщині ситуація контрольована.

ДСНС станом на 16.00

Харків. Рятувальниками проводяться роботи щодо розбору конструкцій та пошуку людей під завалами 4-поверхової адміністративній будівлі у Новобаварському районі.

Овруч. Продовжуються аварійно-рятувальні роботи у м.Овруч Житомирської області, де напередодеі внаслідок авіаудару зазнав пошкоджень та руйнувань житловий сектор. У багатоквартирних будинках рятувальники спільно з мешканцями громади закривають пошкоджені вибуховою хвилею віконні пройоми у дво-, три- та п'ятиповерхових будинках, на місці однієї зі зруйнованих двоповерхівок тривають пошукові роботи (не виключено, що під завалами можуть бути люди).

Буча. Триває евакуація мешканців Бучанського району. Рятувальники, на місці збору у Києві, разом із волонтерами та Червоним Хрестом надають медичну та психологічну допомогу, а також організовують їх подальшу логістику та супровід.

Миколаїв.

Піротехніки ДСНС невпинно працюють на розмінуванні житлових секторів, дбаючи про безпеку мешканців Миколаєва. Слід знати, що залишки реактивних систем залпового вогню, якими рясніють вулиці міста після ворожих обстрілів, мають дві частини. Одна з них - касетні заряди, інша - корпус, так званий "хвіст". Частіше за все у корпусах, після пострілів уже вигорівше паливо, але слід розуміти, що тільки фахівці це знають.

Рятувальники надають допомогу населенню, яке постраждало від ворожих обстрілів. Так, 7 березня, рятувальники деблокували із-під завалів приватного житлового будинку жінку. Подія сталась на вул. Пшенична м. Миколаєва.Постраждалу доставлено до лікарні. Наразі роботи продовжуються за іншими адресами.

Сьогодні ще одну пожежу ліквідували вогнеборці у м. Миколаєві. Про те, що після ворожого обстрілу загорілись автомобілі з пальмовою олією на вул. Чорновола стало відомо о 06:00. Вогнеборці 4 ДПРЧ 2 ДПРЗ двома відділеннями прибули на місце та о 08:07 ліквідували пожежу на площі 200 кв.м.

Ірпінь. Рятувальники продовжують допомагати населенню евакуюватися з одного з найнебезпечнішого міста Київщини - Ірпінь.

Вінниця. Продовжуються пошуки людини під завалами на території аеропорту поблизу с. Гавришівка Вінницького району. 7 березня станом на 7:00 з-під завалів споруд на території аеропорту «Вінниця» деблоковано 15 чоловік, з них 9 загиблих, пошукові роботи тривають.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний станом на 14.40

Дорогі побратими і посестри! Дякую кожному і кожній із вас. Ви показали всьому світові, як треба боротися за свободу і рідну землю. Пишаюся бути з вами в одному строю. Воїни-герої, міста-герої - це наша реальність. Як би важко нам не було, але вже точно не буде соромно. Ворог деморалізований і виснажений. Його плани на “бліцкриг”, зміну влади і зовнішньополітичного курсу України зруйновані. Використовуючи складну оперативно-стратегічну обстановку, російські окупаційні війська все ж продовжують нарощувати зусилля на південному напрямку і водночас не залишають спроб оточення Києва.

Стійка оборона наших міст - Чернігова, Харкова, Миколаєва, Сум, Маріуполя, - та національний спротив не дають змоги противнику розвинути успіх. На скільки б кілометрів ворог не просунувся вглиб нашої території, втримати її він не зможе. Я закликаю жителів окупованих районів долучатися до руху опору. У вас є зброя, боєприпаси і мотивація. Захистіть рідний дім!

Українське небо героїчно охороняється Повітряними Силами та силами і засобами протиповітряної оборони Сухопутних військ. Вони вже завдали і продовжують завдавати значних втрат угрупованню засобів повітряного нападу противника.

Основою нашого спротиву є передусім мужність і майстерність українського солдата, який попри значну чисельну перевагу ворога самовіддано стримує наступ. Я звертаюся до командирів - бережіть особовий склад! Ретельно плануйте операції та негайно реагуйте на зміни в обстановці! Людське життя - наш найвищий пріоритет. Цим ми кардинально відрізняємося від противника, який навіть не забирає тіла своїх загиблих і готовий ними встелити нашу землю, щоб прокласти дорогу для наступу.

Ми будемо вічно пам’ятати і помстимося за кожного полеглого захисника України. Біль втрат посилює нашу волю до Перемоги. Ми точно знаємо за що і за кого воюємо. Пам’ятайте, Україна тримається на наших плечах! Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 13.00

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича.

Міністерство внтурішніх справ станом на 12.40

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко в рамках загальноукраїнського телемарафону взяв участь у прямому ефірі. Вадим Денисенко оприлюднив оперативну інформацію на 07.03.2022 та відповів на питання ведучої.


Генеральний штаб ЗСУ станом на 12.00 07.03.2022

Триває дванадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні Києва, Харкова, Чернігова, Сум, Маріуполя, Миколаєва. Не полишає спроб вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

На Поліському напрямку російський окупант зосереджує основні зусилля на оточенні Києва. На основних напрямках відзначається зосередження в районі н.п. Гостомель до 2 БТГр; в районі н.п. Буча – до 3 БТГр, посилених танковими підрозділами; в районі н.п. Бородянка – до 2 БТГр; в районі н.п. Ситняки – до 2 БТГр. На окупованих територіях ворог намагається одразу встановити адміністративно-поліцейський режим за допомогою неприхованого терору спрямованого на місцеве населення. Триває підготовка окупантів до наступу на Вишгород. Також, ворогом здійснюється підготовка до відновлення наступу у напрямках: на н.п. Гостомель, Ірпінь, Стоянка.

На Сіверському напрямку противник силами підрозділів зі складу двох загальновійськових армій та танкової дивізії Центрального воєнного округу, основні зусилля зосередив на напрямках: н.п. Бровари – до 2 БТГр; в районах н.п. Семенівка, Мена, Бобровиця – до 3 БТГр; н.п. Бориспіль - до 4 БТГр. Російський загарбник намагається забезпечити тактичну перевагу в Броварському і Бориспільському районах. Окупанти здійснюють спроби встановити контроль над Черніговом та зосереджують підрозділи 41-ї загальновійськової армії Центрального воєнного округу біля його південних околиць.

Намагаються здійснити підготовку до наступу на Суми.На Слобожанському напрямку противник силами підрозділів танкової армії, двох загальновійськових армій та армійського корпусу намагається продовжити наступ у напрямку на Дніпро. Основні зусилля зосереджує на напрямках Канева, Дніпра та Сєверодонецька. Здійснює перегрупування для продовження наступу на визначених напрямках з метою взяття під контроль Канівської ГЕС.

На Донецькому напрямку противник силами до семи БТГр продовжує наступальні дії у напрямках міст Дніпро та Запоріжжя, з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області. Незважаючи на великі втрати, просувається у напрямку Волновахи. Окупанти здійснювали неодноразові спроби прорвати оборону в районі н.п. Старомлинівка, а також захопити н.п. Зачатівка, проте понесли значні втрати та відійшли в район н.п. Любимівка. Одночасно ворог намагається прорвати оборону міста в районах зах. околиці Маріуполь, Старий Крим. Успіху не має.

На Таврійському напрямку загарбник силами до 17 БТГр утримує рубежі в Херсонській області. Основні зусилля зосереджує на напрямках: Миколаїв – до 2 БТГр, Вознесенськ – до 2 БТГр, Білгород-Дністровський – до БТГр, Запоріжжя – до 4 БТГр; Маріуполь – до 3 БТГр.

Противник здійснює перегрупування військ для подальшого наступу на місто Запоріжжя. Терміново відновлює злітно-посадкову смугу на аеродромі Мелітополь.

На Бессарабському напрямку противник активних дій не здійснює, але військовослужбовці оперативної групи російських військ у зоні безпеки самопроголошеної ПМР перебувають у підвищеному ступені бойової готовності.

Незважаючи на велику кількість військ окупанти мають низький морально-психологічний стан. Зазнаючи втрат, підрозділи противника втрачають наступальний потенціал та масово здаються у полон Захисникам України і цивільному населенню.

Секретар РНБО Олексій Данілов станом на 11.401.40

Почався дванадцятий день Українського Національного Спротиву! Збройні сили України, ТРО, Національна гвардія, поліція, СБУ, розвідка, прикордонники, ДСНС, наші героїчні медики, волонтери і десятки тисяч інших причетних до організації опору робили і роблять все, щоб ми зустріли цей ранок і продовжили нашу справедливу боротьбу.

На жаль, ранок підтвердив те, що українці зрозуміли з перших днів війни. Російське керівництво завчасно і свідомо планувало тактику «спаленої землі», повного ігнорування міжнародного права, стало на шлях скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності. О п’ятій ранку російські окупаційні війська застосували «Смерч» проти мирних мешканців міста Миколаїв. У результаті обстрілу – пожежі і руйнування. Крім цього, також вчора, російські окупанти, продовжуючи «чорний список» своїх злочинів, завдали ракетного удару по цивільному аеродрому в Вінниці, обстрілювали беззахисних людей, які евакуювалися з Бучі та Ірпеня. Бомбили міста Малин, Овруч, Коростень. І це тільки за один день…

Переконаний, що майбутній трибунал над російськими злочинцями стане показовим як для всього світу, так і для самої росії, оскільки війна з Україною, крім всього іншого, запустила процес ліквідації самого путінського режиму. Ніколи не воюйте з Україною, наш народ пройшов протягом тисячоліть нелюдські випробування, перемолов не одну імперію і від цього став тільки міцнішим і витривалішим, так буде і зараз!

Ви вбиваєте наших дітей , жінок, літних людей! Ми всіх і все пам’ятаємо, нікого і ніколи не забудемо! Ви ніде не сховаєтесь: ні за парканами ваших будинків, ні на віллах в Майями, ні на яхті на Сейшелах чи в бункері на Уралі. Знайдемо і прийдемо або як за Єйхманом, або як за Бен Ладеном. Ваші злочини в документах, а пам’ять про них розпеченим залізом в серцях. У наших списках і ті, хто віддавав накази, і ті, хто їх виконував - наводив приціл ракетного удару по наших мирних містах. Ви прийшли на нашу землю і в наші сім’ї – ми прийдемо до вас. Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 11.30

«На нашому прапорі немає крові. Немає й ніколи не буде чорних плям, жодних свастик. Український прапор – це земля. Мирна, родюча, золота й без танків. Це небо – мирне, чисте, блакитне й без ракет. Так було. І так буде», - звернення Президента України Володимира Зеленського, у якому він також анонсував програму допомоги бізнесу.


Ранкова оцінка поточної ситуації від радника керівника Офісу президента України Олексія Арестовича станом на 11.00


Військово-морські сили станом на 11.00

Сьогодні, 07 березня 2022 року, підрозділи морської піхоти Військово-Морських Сил ЗС України, що захищають Одещину вразили ворожий корабель. Ворог знову відступив.


Операція об'єднанихз сил станом на 11.00

За минулу добу підрозділами ДСНС, що входять до складу Об’єднаних сил, здійснено 53 виїзди на ліквідацію наслідків бойових дій. Ліквідовано 6 пожеж.

Здійснено 15 виїздів для надання допомоги населенню, врятовано 8 осіб, 4 особи отримали травми, виявлено 1 загиблу людину, евакуйовано 72 особи. Відпрацьовано 32 заявки населення, щодо обстеження відкритих територій та приватних житлових, багатоквартирних будинків на предмет виявлення вибухонебезпечних предметів. Зокрема 23 рази було здійснено обстеження території на площі 0,71 га та вилучено 34 вибухонебезпечних предмети в ПОКРОВСЬКу, у Луганській області 9 разів проведено обстеження приватних житлових та багатоквартирних будинків на виявлення вибухонебезпечних предметів в СЄВЄРОДОНЕЦЬКу.

На даний час:

  • - перебито газопровід у населеному пункті ЛИСИЧАНСЬК.
  • - пошкоджено газопровід низького тиску у ТОРЕЦЬК, внаслідок чого припинено газопостачання до 2 котелень, 2 лікувальних закладів та 55 житлових будинків.
  • - пошкоджено газопровід та лінію електропередач у КРЕМІННА. Наслідки події встановлюються;
  • - зруйновано ділянку залізничного полотна в районі переїзду РУБІЖНЕ;
  • - пошкоджено газопровід до житлового будинку у населеному пункті ПОПАСНА.

Евакуація населення: протягом доби 6 березня 2022 року евакуйовано близько 500 осіб з населених пунктів Донецької та 1570 осіб з Луганської областей до безпечних районів. В період з 24.02.2022 року евакуйовано з населених пунктів Луганської області близько 6500 осіб та з населених пунктів Донецької області близько 3200 осіб.

На відео - результати злочинного обстрілу російськими окупантами міста Краматорськ.


Офіс президента України станом на 10.30.30

Брифінг Ірини Верещук щодо необхідності організації гуманітарних коридорів та встановлення режиму тиші для евакуації цивільного населення.


Служба безпеки України станом на 10.30

Служба безпеки України продовжує викривати російських військових злочинців, зрадників і колаборантів, які допомагають ворогу Зібрали для вас актуальну підбірку за минулу добу (6 березня):

  • У Донецькій області СБУ затримала цілий «підрозділ» бойовиків терористичної «ДНР». Ці 13 окупантів стріляли по мирним мешканцям, житловим масивам і об’єктам критичної інфраструктури в Маріуполі, Краматорську, Волновасі, Сартані та Талаківці. Їхній підрозділ чинив збройний опір українським військовим у районі населеного пункту Майорськ. Під час бою вони були оточені й затримані. Наразі бойовики активно співпрацюють зі слідством і надають викривальні свідчення проти РФ.
  • У Києві спецпризначенці СБУ затримали агента російської розвідки – директора одного з підприємств «оборонки» у Дніпрі, яке спеціалізується на постачанні та програмному забезпеченні безпілотників. Останнє його завдання від ГРУ РФ – отримати дані про українських військових у районі проведення операції Об’єднаних сил. Наразі щодо нього тривають слідчі дії за ч. 2 ст. 258-5, ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу.
  • У Миколаєві силовики затримали 2 осіб, які збирали та передавали РФ важливу інформацію про військові об’єкти міста та його інфраструктуру. Зокрема, дані про дислокацію й переміщення підрозділів ЗСУ по Миколаєву, про працівників Нацполіції та української спецслужби. Крім того, агенти передавали на номери російських абонентів інформацію про розміщення блокпостів і сил оборони.
  • У Рівному СБУ схопила місцевого мешканця, який працював на ворога. Чоловік збирав і передавав окупантам відомості про транспорт ЗСУ, розташований на західній Україні. Крім того, його цікавили військові об’єкти одного з міст Рівненщини.
  • У Луганській області слідчі СБУ почали кримінальне провадження щодо колишнього члена «Партії регіонів», який зараз намагається очолити окупаційну адміністрацію у тимчасово окупованому місті Біловодськ. Колаборант певний час перебував у «консервації», а до того, у 2014 році, організовував фейковий «референдум» на Луганщині, де згодом обіймав посаду так званого «міністра сільського господарства ЛНР».
  • Наразі під керівництвом збройних сил РФ колаборант організовує роботу органів окупаційної влади та планує їх очолити. Він публічно проголошує, що Біловодськ є територією так званої «ЛНР», закликає місцевих жителів і правоохоронців забезпечити повну підтримку «влади» загарбників. Він перебуває в полі зору українських силовиків і обов’язково відповідатиме за законом.

Національна гвардія станом на 10:00

Сьогодні вночі, 7 березня, військовослужбовці Нацгвардії затримали пілота збитого російського винищувача. За посадою ворожий пілот - заступник командира авіаційного полка, який дислокувався у Воронежі. Це один із головних учасників та свідків злочинів, які російський агресор чинить проти мирного українського населення. Особисто здійснював 3 вильоти між Ізюмом і Балаклією. Російський пілот здав своїх координаторів та розповів про злочинні накази. Російського військового передали для подальших слідчих дій в один із районних відділів поліції міста Харкова. Пілотів ворожого літака було двоє, обидва живі. Одному досі вдається переховуватися в місті. Тривають пошуки.

Командування повітряних сил ЗСУ станом на 10.00

ТРИДЦЯТЬ ВЕРТОЛЬОТІВ ВОРОГА, ТРИ КОЛОНИ ТЕХНІКИ ТА КУПА ТРОФЕЇВ ВІД ОКУПАНТІВ – УСПІШНА НІЧ ДЛЯ ЗСУ

  • Вночі, українські воїни накрили аеродром Чорнобаївка біля Херсону. Окупанти вирішили частково розмістити там свій авіапарк. Знищено від 30 гелікоптерів ворога, а ще жива сила та техніка.
  • Минулої доби, на підступах до Миколаєва знищено 3 колони ворога, українські захисники захопили трофеї, велику кількість боєкомплекту, колісну техніку, 7 одиниць гаубиць Д-20.

ДСНС станом на 10.00

Житомирська область 6 березня близько 21:00 були нанесені авіаудари по м. Коростень, м. Овруч та м. Малин Коростенського району, внаслідок чого:

  • - м. Малин – зруйновано двоповерхову будівлю, знищено 3 легкових автомобіля. Попередньо загинула 1 особа та постраждало 3 особи. Вибуховою хвилею пошкоджено вікна 13 ДПРЧ, жертв та постраждалих від особового складу немає.
  • - м. Овруч – зруйновано будівлю центру зайнятості та вибуховою хвилею пошкоджено вікна в трьох п’ятиповерхових багатоквартирних житлових будинках. Повністю зруйновано 2 двоповерхові житлові будинки. Попередньо постраждала 1 особа. Від ДСНС залучено 11 осіб та 2 од. техніки.
  • - м. Коростень – пошкоджено вікна в будівлі ЗОШ №2. Попередньо постраждала 1 особа. Від ДСНС залучено 3 особи та 1 од. техніки.

Харківська область станом на 07:00 7 березня. О 19:15 відбулось чергове масоване авіабомбардування міста Харкова, внаслідок чого були повністю або частково зруйновані багатоповерхові житлові будинки, адмінбудівлі, медзаклади, заклади освіти та гуртожитки. Також стались масштабні пожежі у 21 будівлі центральної частини міста, зокрема:

  • - на пров. Карбишева - 3 пожежі, з яких 2 у 15- та 4-поверхових житлових будинках;
  • - Гімназійна набережна пожежа у Харківському муз. училищі;
  • - Московський проспект - 10 пожеж, з яких 7 у багатоповерхових житлових будинках та студентських гуртожитках, 1 у медзакладі;
  • - Майдан Героїв Небесної сотні — 7 пожеж, 4 з яких житлові будівлі.

Також в результаті обстрілів були зруйновані або частково зруйновані 11 будівель на вул. Гіршмана, Чернишевського, Алчевських, Мироносицька. Загалом за добу рятувальники здійснили понад 60 виїздів для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. Рятувальниками під час ліквідації пожеж та розбиранні завалів було врятовано та евакуйовано близько 200 чоловік, під завалами виявили тіла 8 загиблих осіб.

Вранці 7 березня по м. Миколаєву здійснено масований обстріл житлових масивів зі Смерчів. Внаслідок чого виникло 5 пожеж в житловому секторі та об'єктах промисловості (ДП НВКГ "Зоря"-"Машпроект"). До ліквідації наслідків від Головного управління ДСНС України у Миколаївській області залучено 11 одиниць техніки 32 рятувальники. Спостерігаються численні випадки виявлення ВНП в житловому секторі. Масштаби руйнування встановлюються.

Генеральний штаб ЗСУ станом на 10.00

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.03 орієнтовно склали:

  • особового складу - понад 11 тис. осіб,
  • танків ‒ 290 од,
  • Бойових броньованих машин ‒ 999 од,
  • артилерійських систем –117 од,
  • РСЗВ - 50 од,
  • засоби ППО - 23 од,
  • літаків – 46 од,
  • гелікоптерів – 68 од,
  • автомобільної техніки - 454 од,
  • кораблі / катери - 3 од,
  • цистерн з ППМ - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 7

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Заява міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського під час включення до загальноукраїнського телемарафону.

Гостомель, Буча, Ірпінь сьогодні стають другим донецьким аеропортом — ми відбиваємо їх попри бажання супротивника. Ці міста противнику надзвичайно важливо захопити. Ми відбиваємо їх. Постійно ведуться бої в місті. З обох сторін є загиблі та поранені. Але ми їх тримаємо і не даємо підійти до Києва так, як цього хотів би супротивник ще 5 днів тому.

Також увага була прикута до евакуації мирних жителів Маріуполя та Волновахи, доставки туди гуманітарного вантажу для людей.

Вісім важких снарядів влучили в аеропорт у Вінниці. Рятувальники довго не могли загасити пожежу. Це дійсно чергова трагедія, яка говорить, що ворог продовжує знищувати нашу інфраструктуру, і нам доведеться відновлювати це крок за кроком далі.


Міністр оборони Олексій Резніков станом на 8.40

Шановні українці! Минуло одинадцять діб героїчного спротиву. Через величезні втрати, які поніс ворог, інтенсивність бойових дій тимчасово знизилася. Проте російські окупанти намагаються сконцентрувати сили та засоби для нової хвилі атак. В першу чергу – на Київ, Харків, Чернігів та Миколаїв.

Не втрачаємо пильність! Російські війська скрізь отримають жорстку відсіч. «Рускій мір» намагається задушити місто-герой Маріуполь гуманітарною кризою. Керівництво держави робить усе можливе і неможливе, щоб забезпечити гуманітарні коридори. Це непросто. Адже російські терористи не тримають слово. Немає жалю навіть до діток і жінок, до поранених. Вони обстрілюють житлові квартали. Вони обстрілюють мирних людей під час евакуації. Навіть шакали себе так не поводять.

Ми використовуємо кожну хвилину, щоб зміцнити нашу оборону. Усі зусилля цілодобово спрямовані на те, щоб забезпечити потреби наших захисників і захисниць. Понад 140 тисяч українців, переважно – чоловіків, повернулися з Європи. Десятки тисяч влилися до лав Сил територіальної оборони. Звісно, є ті, хто тікає. Але весь світ бачить, як український народ б’ється за свою країну.

Вже понад 20 тис. звернень від іноземців, які готові приїхати в Україну і захищати світ від російських нацистів на українському фронті. Щоб кремлівське зло не поширювалося. Не буду коментувати поставки зброї та боєприпасів – це делікатний момент. Нехай ворога чекає сюрприз. Знайте: є суттєвий прогрес. Крім іншого, за останні 3 дні вже доставлено, їде до України або законтрактовано понад 50 тис. шоломів та бронежилетів. Ми «перехоплюємо» у постачальників вже пошиту форму для армій країн НАТО. Нехай наші оборонці будуть вдягнуті у різне. Головне – щоб було зручно бити ворога. Наші воїни на усіх напрямках оборони демонструють високу майстерність, знищуючи російських загарбників.

Дії наших артилеристів на Миколаївщині увійдуть до підручників. Як і контратаки українських оборонців Харкова та Луганщини. Ми працюємо над отриманням допомоги у сфері ППО та ПРО від партнерів. Але впевненості у невідворотності нашої перемоги додають не виголошені обіцянки, а українські Повітряні Сили. Та окремі менеджери «Укрпошти», які збивають літаки з російськими військовими злочинцями. У козацьку добу наші предки орали землю, тримаючи під рукою шаблю та мушкет. Сьогодні деякі села під час посівної можуть озброїти трофеями механізований батальйон з посиленими танковими ротами.

Війна – це горе, яке принесла до нас Росія. Принесла в домівки всього світу. Ми кожного дня втрачаємо наших людей. Пам’ятаємо кожного і помстимося за усіх.Наша найбільша перевага над ворогом – у згуртованості українського суспільства. У Росії не розуміють, що таке самоорганізація і що таке справжня довіра між владою і Громадянами. Вони десятиліттями знищували свободу і гідність людей, щоб отримати покірне населення. Їх більше, це правда. Вони переважають на морі та в повітрі. Поки що. Поки що. Адже один український воїн і один український громадянин на війні вартують десятків російських окупантів.

В Українського народу зовсім інша внутрішня мотивація. На порядок вища стійкість. На землі ми це вже довели. Час, коли російська армія, призовники почнуть ховатися по всіх льохах росії, аби тільки їх не відправили на війну з нашими захисниками і захисницями, стрімко наближається.

Ми повернемо усі тимчасово захоплені міста та села. Херсон, Каховка, Мелітополь, Бердянськ та Генічеськ показали, що окупантам краще забратися, поки не пізно. Тримаймо стрій! Слава Україні!

Генеральний штаб станом на 06.00.&

Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі