Влада

В Житомирській області починають відновлювати зруйновані обстрілами об'єкти, на це вже необхідно 2,3 млрд грн

28 April 2022, 19:25

Громади Житомирщині, які найбільше постраждали внаслідок російської збройної агресії, 28 квітня відвідав міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Вранці він побував у Коростені, а ввечері завітав до Житомира, де біля зруйнованого ліцею № 25 провів брифінг для журналістів.

«Сьогодні ми разом з керівництвом області відвідали Малин, Коростень, були в інших громадах, подивилась на ситуацію в місті Житомир. З боку Уряду вже підготовлені конкретні кроки щодо допомоги місту та області по відновленню. Вже виділені перші кошти з резервного фонду, це 100 млн грн, які підуть у першу чергу на відновлення нормального життя у громадах, які постраждали, на наведення ладу із завалами, наслідками руйнації, приведення до нормального стану фасадів, заміну вікон та дверей. У Коростені ми оглянули 229 пошкоджених житлових будинків і 11, які неможливо відбудувати, вони повністю знищені. Робота по цьому напрямку починається вже зараз. Є можливості в обласної військової адміністрації замовляти ці роботи, вже визначені підрядники, визначені об'єми. До початку робіт має відбутися експертна оцінка і фіксація збитків, вона також практично завершена. Знаю, що більше ніж 100 об'єктів вже мають експертну оцінку, а загальна кількість таких (зруйнованих) об'єктів, якщо не помиляються, 1500 загалом по області», - повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

За словами керівника ОВА Віталія Бунечка, збитки від руйнувань в Житомирській області вже сягнули понад 2 млрд грн, але підрахунок ще триває.

«Зараз можемо сказати, що підраховано 2 млрд 308 млн грн, це у першому приближенні, далі експертизи ведуться в не розмінованих територіях і сума, на жаль, буде збільшуватиметься. Ці перші 100 млн грн, які Уряд виділив з резервного фонду будуть найближчим часом використанні на дахи, вікна. І далі будемо чекати підтримки з державного бюджету на відновлення», - сказав керівник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Міністр розвитку громад та територій наголосив, що перший етап ліквідації наслідки бойових дій у Житомирській області має завершитися до кінця травня.

«Перший етап нами запланований до кінця травня. Тобто до 30 травня ми завершимо перший етап відновлення, який стосується саме ліквідації наслідків бойових дій по Житомирській області – це Житомир, Малин, Коростень, Овруч і інші постраждалі громади. Ви всі побачите результати цього відновлення», - сказав Олексій Чернишов.

Довідка ОДА: Загалом з початку війни Житомирщина зазнала понад 90 ракетно-бомбових ударів. Зруйновано та пошкоджено 1850 об’єктів, 85% пошкоджених об’єктів – у Коростенському районі. Триває перший етап відновлення інфраструктури, зокрема пошкоджених будівель, які не потребують капітального ремонту. Йдеться про встановлення вікон, дверей, поточний ремонт та лагодження дахів, а також прибирання завалів та руйнувань. До відновлювальних робіт вже залучено 10 будівельних компаній.

Нагадаємо, 27 квітня Мінрегіон надав роз’яснення щодо фіксації руйнувань для ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури населених пунктів в умовах воєнного стану.

22 квітня у Житомирі комісія проводила обстеження будівлі гуртожитку на Корбутівці, який був зруйнований внаслідок ворожого авіаудару 8 березня.

Як повідомляв Житомир.info, 22 квітня 2022 року Житомирська ОВА повідомляла, що від початку повномасштабної війни на Житомирщині зафіксовано 1759 об’єктів з різним ступенем руйнації, які були пошкоджені внаслідок збройної агресії й не мають нічого дотичного до військової інфраструктури, серед них – будівлі шкіл, дитячих садочків, житлові будинки, медичні заклади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінрегіон Чернишов руйнування відбудова війна Бунечко  
Матеріали по темі