Місто

У Житомирі влаштували акцію біля зруйнованого ліцею №25: співали гімн закладу та дзвонили у дзвоники

11 May 2022, 13:32

Педагогічний колектив, батьки та випускники 11 травня зібралися біля ліцею №25, який був зруйнований внаслідок авіаудару, та заспівали гімн закладу.

«Ми сьогодні зібралися з батьками, випускниками та колективом, щоб вшанувати наш рідний ліцей, бо ми розуміємо, що надалі буде зібрання комісії й наш ліцей будуть демонтувати», – говорить директор ліцею №25 Денисюк Іван.


Спочатку не вірила, а потім згадувала, щасливі шкільні роки, розповідає випускниця Ганна про день, коли окупанти зруйнували навчальний заклад.

«Не вірилося, не вірилося з початку, а коли побачила на власні очі – це було моторошно. Навіть коли бачиш на власні очі, першим прийшло на думку – це спогади: яким він був, яким він був із середини живим, гарним, запах їжі зі столової, дзвінки, як ми сиділи у класі», – ділиться випускниця Ганна Назарчук.

Галина Пономарьова понад 30 років була директором ліцею. За її словами, вона отримала з десяток повідомлень від випускників. Сьогодні вона також доєдналася до акції.

«Той прикрий, або страшний день, 4 березня 2022 року. Я проживаю неподалік, коли відчула цей страшний гуркіт і з балкону подивилася у бік навчального закладу, побачила стовп пилу незрозумілого. Одразу прибігла сюди, на жаль, мене вже не допускали, бо приміщення було оточене. Вже з часом, на другий, день колектив, батьки, випускники мобілізувалися і прийшли рятувати все те, що можна було врятувати», – пригадує ексдиректор ліцею №25 Галина Пономарьова.

Батьки разом з вчителями створили громадську організацію, яка має всіляко сприяти відновленню роботи закладу. Зокрема, сьогоднішню акцію відзняли на відео, у якому колектив закликає прискорити відбудову ліцею.

«У ліцею №25 навчався мій син, у 2019 році він закінчив найкращий навчальний заклад Житомира. Але я не просто мама, а вчитель ліцею №25. Тому для мене цей ліцей любий і дорогий, як мамі, вчителю і просто людині. Спільно створили громадську організацію «ReNOVAtion 25 lyceum», до якої можуть долучитися всі люди. Ми хочемо, щоб нас почула і міська влада, меценати, ті, хто тут поруч у нашому місті, й ті, хто далеко за кордонами нашої рідної України. Громадська організація створена для багатопланових ідей, цілей, які, сподіваюся, будуть досягнуті. Звісно, це і фінансова підтримка, моральна підтримка, гарні ідеї та все те, що продовжить життя нашого навчального закладу»,– розповідає вчитель, мама випускника ліцею №25 Наталія Лупаїн.

Вчителі мають надію, що незабаром зможуть провести урок у класі.

«Ми не знаємо, де будемо працювати, наразі у нас дистанційне навчання. Ми хочемо вийти 1 вересня на оффлайн навчання, побачити своїх діток, побачити живі очі й викладати їм предмети», – каже вчителька ліцею №25 Світлана Хасіна.

Також сьогодні пролунав «останній дзвоник» для зруйнованого ліцею. Адже у цьому приміщенні більше не буде уроків, перерв або шкільних свят.

Нагадаємо, 30 березня мер Житомира розповів, що хоче замовити іспанським архітекторам проєкт нової будівлі житомирського ліцею № 25, який зруйнували окупанти. В ефірі програми «Тема дня» на Житомир.info мер Житомира Сергій Сухомлин відповів на запитання, чи підрахували вже суму завданої шкоди. Так, мер зазначив, що необхідно приблизно 200 млн грн.

А 15 квітня на засіданні виконкому Житомирської міської ради обговорили проєкт будівництва ліцею №25.

Як повідомляв Житомир.info, приблизно о 8 ранку 4 березня в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей. Повідомлялося, що, за попередніми даними, внаслідок потрапляння боєприпаси жертв і постраждалих немає.

Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут.

За фактами обстрілу житомирського ліцею № 25 прокуратура розпочала розслідування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей ліцей №25 флешмоб школа авіаудар обстріл війна  
Матеріали по темі