Місто

В Житомирі не буде класів, де вчать російську мову, а для дітей-переселенців створять літні табори з вивчення української

18 May 2022, 12:48

В Житомирі в новому навчальному році не буде класів, де вивчають російську мову, а для дітей-переселенців, які планують навчатися в місцевих школах, створять літні табори з вивчення української.

Про це на брифінгу 18 травня сказав мер Житомира Сергій Сухомлин.

«У нас в місті є приблизно 40 класів, які вивчають російську мову. Я вже казав: ця мова найближчі 20-30 років українським дітям не буде давати перспектив. Я думаю, що після цієї війни росія багато років буде знаходитися у важкому стані. І ми бачимо, хто дійсно захищає Україну – це європейські країни, Сполучені Штати, Велика Британія, тому нашим дітям перспективніше вивчати іноземні мови саме тих країн, які підставили плече у такий важкий час», - сказав Сергій Сухомлин.

Мер зауважив, що питання вже відпрацьовують з департаментом освіти: класи російської мови будуть виводити з навчальної програми.

«Так, у нас є закон про мову нацменшин, але так збіглося, що майже всі вчителі, які вчили російській мові, виїхали. Може в нас навіть можливості не буде надати таку послугу, як вивчення російської мови. І є ще один момент – в місто приїхали багато людей, які навчалися в російськомовних школах, для них ця мова більш зручна. З одного боку – дітям важко буде почати навчальний процес в наших школах українською мовою, але наші діти, які зараз перебувають в Європі, йдуть в чеські школи, в італійські, і так само для них важко навчатися цими мовами, але вони це роблять. По-друге, щоб допомогти цим дітям ми в червні починаємо літні табори і це будуть також мовні табори. І таким чином будемо готувати дітей до навчання», - пояснив мер Житомира.

Нагадаємо, у своєму відеозверненні увечері 11 квітня Сергій Сухомлин зазначив, що в новому навчальному році у Житомирі можуть скасувати набір учнів до класів з вивченням російської мови.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада 25 квітня 2019 року 278 голосами ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 цього закону, яка передбачає перехід сфери обслуговування на державну мову: всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мова Сухомлин школа українська переселенці іноземна мова рф 
Матеріали по темі