Події

Зажадали понад 22 тис. грн за оформлення групи інвалідності: у Житомирі викрили медиків на вимаганні хабарів від учасника АТО

26 May 2022, 12:06

Співробітники СБУ викрили двох медиків на хабарництві за «допомогу» в оформленні групи інвалідності колишньому військовослужбовцю ЗСУ, який отримав поранення під час проведення Антитерористичної операції.

Про це 26 травня повідомила пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області.

«Оперативники спецслужби встановили, що медична працівниця однієї з комунальних установ Житомирської міської ради за 14,4 тисячі гривень пообіцяла допомогу пораненому АТО-шнику у правильному оформленні документів попереднього медичного огляду. У цю ж суму входили «гарантії» її впливу на членів лікарсько-консультативної комісії для видачі колишньому військовому направлення для проходження МСЕК для оформлення групи інвалідності», – йдеться у повідомленні.

Крім того, правоохоронці задокументували, що у цього ж пораненого військовослужбовця вимагав хабар ще один медик – член лікарської комісії Житомирського обласного центру медико-соціальної експертизи. За свій підпис під профільним висновком лікар зажадав 8 тисяч гривень.

У протилежному випадку він «пообіцяв» проблеми із оформленням інвалідності або й взагалі її непродовження.

«Таким чином, процес «супроводження» одноразового оформлення інвалідності коштував пораненому майже 22,5 тисячі гривень, хоча колишній військовослужбовець мав на це повне законне право», – констатують в СБУ.

Правоохоронці затримали посадовця МСЕК у порядку ст.208 КПК України «на гарячому» під час одержання обумовленої суми хабаря на одній із вулиць обласного центру.

Пресслужба ГУНП у Житомирській області надала деякі подробиці затримання хабарників. Зокрема повідомляється, що лікаря затримали 23 травня на одній з вулиць Житомира.

«23 травня слідчі поліції Житомирщини разом з оперативниками УСБУ в регіоні під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури затримали одного з членів медико-соціальної експертної комісії. Лікар-хірург обґрунтовано підозрюється у вимаганні неправомірної вигоди за позитивне рішення про призначення групи інвалідності колишньому військовослужбовцю. Йому та ще одній працівниці медустанови було оголошено про підозри у кримінальних діяннях», – пише пресслужба поліції.

Так, під час досудового розслідування поліцейські встановили, що у травні за певних обставин у колишнього військовослужбовця вимагали винагороду за прийняття рішення про призначення йому групи інвалідності. При цьому, за наявною інформацією, чоловік має на це законне право через отримане поранення.

23 травня у колишнього військовослужбовця лікар затребував 8 тисяч хабара, при цьому висловлюючи йому погрози у разі незадоволення «запиту». Відтак цього ж дня увечері під час одержання цієї суми правоохоронці затримали 44-річного хірурга на одній з вулиць у Житомирі у порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Гроші вилучено.

24 травня чоловікові оголошено про підозру у вчиненні кримінального діяння, передбаченого ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді ув’язнення на термін від 5 до 10 років.

Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу - слідчі Слідчого управлінняГУНП областіініціювали тримання під вартою.

25 травня оголошено підозру і працівниці медустанови, 36-річній житомирянці.Під час розслідування встановлено, що жінка, вимагала та одержала 14 тисяч 400 гривень за вплив на позитивне рішення щодо отримання колишнім військовослужбовцем необхідних для проходження медико-соціальної експертної комісії документів (витягів, висновків, направлень і т д). Події розгортались у лютому 2022 року, упродовж якого працівниця медустанови кілька разів висувала вимоги щодо сум неправомірної вигоди та отримувала їх.

Їй інкримінується кримінальне діяння, передбачене ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України, тобто одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди. Санкція статті передбачає покарання у вигляді ув’язнення на термін від 3 до 8 років.

Наразі у рамках досудових розслідувань перевіряється інформація про існування стійкої схеми вимагання та отримання неправомірної вигоди за прийняття рішень про призначення інвалідності.

Нагадаємо, 30 листопада 2021 Корольовський районний суд м. Житомира виніс вирок голові Житомирської МСЕК №2 Житомирського обласного центру МСЕ Житомирської обласної ради, який у червні 2021, зловживаючи впливом, пообіцяв за винагороду посприяти у встановленні ІІ групи інвалідності чоловіку, який попередньо отримав відмову. Суд затвердив попередньо укладену угоду про визнання винуватості і призначив посадовцю 68 тис. грн штрафу.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2020 суд виправдав керівника Коростишівської МСЕК, якого обвинувачували в отриманні 4 тис. грн хабаря за підтвердження групи інвалідності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар СБУ АТО АТОвець МСЕК лікар  
Матеріали по темі