Місто

У Житомирі 26 вулиць потребують дерусифікації, влада хоче провести опитування чи мініреферендум

26 May 2022, 19:36

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну українці активно обговорюють питання доцільності перейменування вулиць та провулків, а також знесення пам’ятників, які пов’язані з росією.

Ми вирішили запитати думку житомирян і вони кажуть, що хочуть аби вулиці в місті називали українською або на честь українців.

«Ми проживаємо на вул. Лермонтова, 20, але я не хочу, щоб було російське прізвище, не хочу цієї вулиці. Я так ображена на цих росіян, що вони стільки дітей погубили, стареньких, як ми, чим ми завинили, ми ж ні в чому невинні. Хочемо, щоб тут була вулиця з українським прізвищем, щоб був наш якийсь поет чи герой», - каже Марія.

«Хочеться, щоб була гарна назва, щоб все гарно було», - говорить Аліна.

«Коли чуєш Яблунева, Вишнева чи ще якась вулиця, дуже приємно це чути. Я нічого не маю проти вул. Лермонтовська, але Лермонтов до Житомира наче ніякого відношення не мав. Я вважаю, що називати треба так, щоб воно не залежало від політичної конкуренції, щоб це було від душі, і щоб воно відповідало тому місцю, де ця вулиця розміщена, історії того народу, який тут проживає», - каже Зінаїда.


За словами кандидата історичних наук Генадія Махоріна у Житомирі 26 вулиць та провулків, що потребують заміни назв у процесі «дерусифікації».

«26 топонімів, які підлягають заміні на українські назви. Вулицю Пушкінську варто перейменувати на вул. Марії Копачівської - відомої природодослідниці. Вулицю Лермонтовську варто перейменувати, бо він був співцем імперської політики. Провулок Мічурінський, він був причетний до переслідування українських вчених, зокрема Володимира Симиренка, і цілком логічно провулок Мічурінський перейменувати на честь нашого відомого садівника та вченого, професора Володимира Симиренка», - каже кандидат історичних наук Генадій Махорін.

На думку історика, пам’ятник російському поетові Олександру Пушкіну, який знаходиться на Старому бульварі, має залишитися на місці, адже він виконує важливу архітектурну планувальну функцію.

«Якщо ви подивитеся, пам’ятник визначає серединну вісь композиції бульвару, забезпечує симетричне розміщення архітектурних обсягів бульвару та гармонійне сприйняття його. Коли ми будемо проводити якісь роз’яснювальні екскурсії, лекції, нам треба буде молодшому поколінню розказувати, наприклад, про імперську владу, і таким чином це буде нагадування про імперську владу. Якщо ми зітремо всіляку присутність колишньої імперської влади, значить її не було, і немає що критикувати й засуджувати», - говорить Генадій Махорін.

За словами Генадія Махоріна, долю пам’ятника Пушкіну може вирішити лише Кабінет міністрів України.

«Цей пам’ятник належить до числа пам’яток національного значення і будь-які дії, знесення чи переміщення, можуть вчинятися тільки з дозволу Кабінетів міністрів України», - каже Генадій Махорін.

У міській раді кажуть, що наразі топонімічні зміни та вирішення долі пам’ятника Пушкіну не на часі.

«Головне зараз перемога. Після цього з цим усім потрібно розібратися, щоб раз і назавжди не тільки фізично відгородитися від російської імперії, а й відірватися від неї ментально. Я за те, щоб все ж таки провести опитування, мініреферендум, щоб визначитися, які вулиці потрібно перейменовувати, а які ні, але це потрібно зробити, коли всі житомиряни повернуться в місто. Коли гинуть наші герої, є велика спокуса назвати вулиці іменами Героїв. З другого боку, нам все ж потрібно віддячити європейським містам-побратимам, європейським країнам за ту підтримку, які вони нам надають, тому чому тут не може з’явитися вулиця Плоцька, наприклад, чи сквер Віченца чи фонтан. Тому ці питання потрібно вирішувати всі після війни», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Як повідомляв, Житомир.info 23 квітня 2022 року, у місті Житомирської області перейменували понад три десятки вулиць і провулків.

Нагадаємо, 20 квітня пресслужба Бердичівської міської ради інформувала, що у місті демонтували обеліск учасникам громадянської війни, розташований біля Центрального універмагу.

Як повідомляв Житомир.info, 19 лютого 2016 року мер Житомира Сергій Сухомлин підписав розпорядження про перейменування 87 вулиць і провулків. в рамках «декомунізації». У травні цього ж року ще 33 вулиці і провулки Житомира перейменував тодішній голова ОДА Сергій Машковський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вулиця перейменування пам'ятник Пушкіну росія  
Матеріали по темі