Місто

Звідки зараз привозять овочі та фрукти на житомирський Житній ринок

7 June 2022, 16:55

Молода картопля, огірки, помідори, капуста, полуниця, черешня, кавун – на Житньому ринку у Житомирі пропонують великий асортимент овочів та фруктів на будь-який смак та гаманець. Звідки привозять продовольчі товари та чи безпечні вони для споживання, 7 червня дізнавалися журналісти Житомир.info.

Минулого року багато овочів та фруктів привозили з Херсонської, Одеської та Миколаївської областей, але через війну, яку розпочала росія в Україні, постачальників довелося змінити, багато товару привозять з-за кордону, кажуть продавчині.

«Черешня – з Вінницької області, Могилів-Подільський район, полуниця є з Закарпаття й Одеської області. Помідори – з Одеси та Туреччини, кабачки – з Туреччини, є ще, звичайно, наші, але вони великі вродили, капуста теж імпортна, огірки наші. Минулого року, в цю пору було дуже багато помідорів і набагато раніше, а це тільки на тому тижні, на вихідних, з’явилися наші помідори. Помідори завжди були такі відбірні, великі, перші були 60-70 грн, а зараз і середні й більші, ціна – 85 грн», – каже продавчиня Ярослава.


Наскільки ці продукти якісні та безпечні для вживання, розповіли в лабораторії Житнього ринку. Фахівці говорять: перевіряють всі продукти, які потрапляють на ринок, більшість товарів відповідає нормативним показникам.

«Всі фрукти перевіряються, які надходять до продаж на Житній ринок. Навіть, ті, які прибули до нас з-за кордону, в тому ж числі диня, яка прибула з Туреччини, також кавуни – турецькі й грецькі, і картопля – з Єгипту та Азербайджану. Всі вони проходять попередні дослідження на кордоні, а потім і у нас проходять дослідження. У фруктах не було виявлено перевищення вмісту нітратів, єдині вади, за якими було забраковано фрукти, в тому ж числі черешню, абрикоси – це враження пліснявими грибами, гниль, пом’ятість», – розповідає завідуючий лабораторією Євгеній Давидов.

Також цього сезону в більшості овочів вміст нітратів відповідає нормі. Втім, з початку лютого 2022 року на Житньому ринку до продажу не допустили 320 кг огірків та 280 кг редьки.

«Вже майже з лютого ведеться торгівля ранніми огірками, трохи пізніше розпочалася торгівля ранньою капустою та редькою. За цей період було виявлено 13 випадків перевищення вмісту нітратів в огірках – це приблизно 320 кг, їх повернули власнику й утилізували їхнім коштом. Також було шість випадків перевищення вмісту нітратів в редьці, при нормі 1200 мг на кг, це було не більше 2000 мг на кг, і приблизно десь 280 кг», – каже Євгеній Давидов.

Наостанок нам показують, як саме в лабораторії перевіряють овочі. Огірок натирають, додають розчин, після чого направляють до спеціального приладу. За три хвилини маємо результат.

«Ми провели дослідження огірків на вміст нітратів, результат – 13,5 мг, огірки на цю мить проходять дуже гарно, їх можна споживати», – каже лікар-ветсанексперт Наталія Воробйова.

Фахівці кажуть: найбезпечніше купувати фрукти та овочі в місцях офіційної торгівлі.

Поради щодо зменшення кількості нітратів в овочах під час приготування страв – тут

Нагадаємо, упродовж квітня 2022 року лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які працюють на ринках Житомирської області, вибракували понад 2,5 тонни овочів, у яких вміст нітратів перевищував допустимі рівні.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2021 року в Житомирському обласному лабораторному центрі безкоштовно перевіряли овочі та фрукти на вміст нітратів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: овочі фрукти нітрати ринок огірок редиска капуста Житній ринок  
Матеріали по темі