Події

Військовий пенсіонер із Овруча поширював проросійські матеріали, а житомирянин у ТЦ хвалив «військову операцію»: викрили колаборантів

17 June 2022, 18:49

У Житомирській області співробітники Служби безпеки України викрили чергових пропагандистів, які публічно підтримували так звану «військову спецоперацію» рф і дії рашистських військових в Україні.

Про це 17 червня повідомила прессгрупа Управління СБ України в Житомирській області.

«За даними досудового слідства, військовий пенсіонер із Овруча через заборонену соцмережу «однокласники» відкрито поширював проросійські інформаційні матеріали у підтримку путінської політики щодо нашої держави. У них визнавалася правомірною збройна агресія російської федерації в Україну, розпочата у 2014 році», – йдеться у повідомленні.

Також вони містили заклики до підтримки військ рф та іррегулярних збройних формувань квазіреспублік на сході України нібито як тих, хто нині перебуває на передовій боротьби з «нацизмом».

Під час обшуку у пропагандиста було вилучено комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами протиправної діяльності.

За даним фактом слідчі СБУ здійснюють досудове розслідування за ч.2 ст.ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) КК України.

А житель Житомира, перебуваючи у громадських місцях, переконував присутніх у тому, що єдина мета так званої «спеціальної військової операції путіна» в Україні – нібито виключно надання «братньої» допомоги українському народові у відстоюванні конституційних прав.

Містянин стверджував, що в українській армії воюють виключно «нацисти» та «зеки», тож обстріли та руйнування рашистами цивільних об’єктів в Україні (у тому числі й на Житомирщині) є «вимушеною мірою» з їхнього боку. Оскільки лише таким чином можна здійснити успішну «денацифікацію» нашої держави.

Фігуранту кримінального провадження повідомлено про підозру за ч.1 ст.111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Викрили ворожих прихильників співробітники та слідчі Управління СБ України в Житомирській області спільно з дізнавачами ГУНП Житомирщини за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури уточнює, що житомирянин схвалював «спеціальну військову операцію», перебуваючи у торговельному центрі.

«Слідство встановило, що чоловік у травні цього року, перебуваючи у торговельному центрі міста Житомира, публічно заявляв присутнім, що схвалює «спеціальну військову операцію», яка спрямована на допомогу українському народу у «відстоюванні своїх конституційних прав». Підозрюваний зневажливо висловлювався про українських військових, стверджував, що вони підтримують «нацистський режим». Фігурант справи виправдовував російських окупантів, вчинені ними воєнні злочини та обстріли і руйнування будинків мирних жителів і об’єктів цивільної інфраструктури на території Житомирщини та в Україні», – пише прокуратура.

Нагадаємо, 11 червня 2022 року управління СБУ в Житомирській області інформувало про викриття в колабораційній діяльності вчительки української мови однієї з житомирських шкіл: жінка переконувала колег, що путін хоче врятувати український народ від «бандерівців».

Як повідомляв Житомир.info, 7 червня 2022 року Корольовський районний суд м.Житомира виніс вирок чоловікові, який підтримував збройну агресію рф: упродовж кількох років, починаючи з 2015-го, розміщував у соцмережі антиукраїнські публікації: чоловікові присудили 3 роки позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік 6 місяців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колаборант колабораціонізм СБУ прокуратура  
Матеріали по темі