Суспільство

Мовний омбудсмен пояснив, як правильно подати скаргу на порушників закону про мову

10 August 2022, 15:53

На адресу Секретаріату Уповноваженого надходить велика кількість звернень стосовно порушень вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», значна частина з них, що надходять електронною поштою, не містить достатньої для належного реагування інформації.

Про це 10 серпня повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Відсутність у зверненні даних про особу заявника, як того вимагає Закон, унеможливлює розгляд власне як звернення чи скарги. А відсутність інформації про особу порушника (найменування юридичної особи або фізичної особи-підприємця тощо) часто унеможливлюють комунікацію з порушником для усунення порушення та застосування передбачених Законом санкцій», - йдеться у повідомленні.

Аби прискорити швидкість та підвищити якість розгляду всіх ваших скарг та, у разі підтвердження порушення, відповідно до Закону застосувати належні санкції, звернення має обов’язково містити наступну інформацію:

прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, викладено суть скарги;

письмова скарга повинна бути підписана заявником із зазначенням дати;

в електронній скарзі також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявникові може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним; застосування підпису під час надсилання електронного звернення не вимагається.

Повідомити про порушення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» можна на електронну скриньку: lyst@mova-ombudsman.gov.ua


Нагадаємо, з 16 липня 2022 року в Україні можуть штрафувати посадовці, які продовжують порушувати закон про державну мову. Крім того, з 16 липня всі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, у тому числі інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати версію українською мовою: ця версія не може мати менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Як повідомляв Житомир.info, 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка зобов’язує сферу обслуговування перейти на державну мову: всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. З 16 липня 2021 року всі концерти, шоу-програми, культурно-мистецькі, розважальні, видовищні заходи мають проводитися державною мовою.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мова Кремінь омбудсмен українська мова скарга порушення  
Матеріали по темі