Події

До суду передали справу осіб, причетних до продажу ліків, які безоплатно мали отримати пацієнти житомирського онкодиспансеру

1 September 2022, 17:57

Житомирською обласною прокуратурою, у межах процесуального керівництва досудовим розслідуванням, скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно чотирьох осіб, які причетні до заволодіння лікарськими засобами, придбаними за бюджетні кошти (ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 191 КК України).

Про це 1 вересня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За даними слідства, злочинну схему з реалізації ліків – хіміотерапії, якою забезпечують медичні заклади за бюджетні кошти та які призначені для лікування онкохворих, розробили і втілювали медичні працівники, приватні особи та менеджер комерційної аптеки. Так, завідувач відділенням, який і лікував онкохворих, знаючи, що призначені ліки з хіміотерапії пацієнт не буде отримувати та використовувати для подальшого свого лікування, насправді у його медичній картці не зазначав такий факт. Натомість спільниця підозрюваного – медсестра – у відповідних документах відмічала, що хворий ліки отримав, про що підроблявся його підпис. Потім медпрепарати, подекуди це повний курс лікування, списувалися як використані та відправлялися для реалізації «на стороні». Пособник, у свою чергу, доставляв «списану» хіміотерапію «замовникам», один з них – депутат з Хмельниччини, працівник комерційної аптеки – які обіцяли збути крадені медпреапарати в інших областях», - йдеться у повідомленні.

За результатами низки експертиз, онкохворим не видано ліків майже на 180 тис. грн, якими заволоділи фігуранти провадження.

«Під час проведених за місцем роботи та проживання обшуків на території двох областей виявлено та вилучено партію «списаних» ліків, а також документацію з внесеними до неї недостовірними даними про видачу медпрепаратів пацієнтам. При цьому, за ухвалами суду працівників медзакладу відсторонено від посад, а також з метою відшкодування завданих збитків накладено арешт на майно фігурантів», - інформує прокуратура.

Злочинну схему викрито завдяки скоординованим діям Житомирської обласної прокуратури, управління СБ України в області, СУ головного управління Нацполіції в області та управління Північного офісу Держаудитслужби в області.

Нагадаємо, 28 липня 2022 року у справі про махінації з ліками для пацієнтів КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» оголосили підозри двом медпрацівникам та двом пособникам – 29-річному жителю Хмельниччини, менеджеру зі збуту, та 44-річному житомирянину.

5 серпня суд задовольнив клопотання слідчого і відсторонив від посади до 28.09.2022 року завідувача хіміотерапевтичного відділення обласного онкологічного диспансеру, депутата Житомирської міської ради Сергія Гринчука. За клопотанням слідчого СУ ГУНП у Житомирській області завідувачу хіміотерапевтичного відділення обласного онкологічного диспансеру, депутату Житомирської міської ради Сергію Гринчуку суд 3 серпня обрав міру запобіжного заходу у вигляді застави в сумі 156 тис. грн.

Ухвалою від 15 серпня суд також до 28.09.2022 року відсторонив від посади палатну медсестру хіміотерапевтичного відділення КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, 26 вересня 2021 року правоохоронці повідомили, що у Житомирській області викрили схему продажу безкоштовних ліків для онкохворих: медики призначали онкохворим лікування, а дороговартісні ліки пропонували купувати в аптеках при тому, що дані медикаменти вони безкоштовно отримували від держави на кожного хворого. Ліки згодом по документах списувались, а у реальності продавались представникам приватних аптекарських мереж у кількох областях України за значно заниженими цінами, така схема діяла принаймні упродовж останніх пів року, щомісячно забезпечуючи дохід її організаторам у розмірі близько півмільйона гривень. Причетним до оборудки виявився Сергій Гринчук, завідувач хіміотерапевтичного відділення, депутат Житомирської міської ради від ОПЗЖ. 28 вересня керівництво Житомирської облради надало офіційний коментар щодо ситуації з обшуками в онкодиспансері. Директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш заявляв, що весь колектив шокований, що їх колеги заробляли на препаратах для важкохворих людей.

Наказом від 1 жовтня 2021 року відсторонили від займаних посад працівників онкологічного диспансеру, яких підозрюють у причетності до незаконного продажу ліків для онкохворих: завідуючий хіміотерапевтичним відділенням Гринчук С.О., лікар уролог Пономарьов О.В., медична сестра по введенню хіміопрепаратів Калюжна Л.І. Станом на 31 січня 2022 року у справі щодо продажу безкоштовних ліків пацієнтам КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» тривали експертизи, фігуранти справи після відсторонення повернулися до роботи в онкодиспансері.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура онкодиспансер суд ліки 
Матеріали по темі