Місто

У Житомирі перейменують 18 вулиць, ще понад два десятки потребують дерусифікації

15 November 2022, 14:49

У Житомирі перейменують 18 вулиць та провулків. Заступник голови міської комісії з топоніміки пояснює, що це знадобилося, щоби назви відповідали українського правопису.

«Річ у тім, що ці вулиці отримали назви ще у радянський час, якісь трохи пізніше, і до цього віднеслись неуважно. Тому з філологічної сторони не правильно сформульовані назви, вони «русифіковані». Через що комісія підійшла до цього питання залучивши філологів, мовників з наших вузів, які кваліфіковано запропонували, як правильно перейменувати вулиці», – пояснює заступник голови міської комісії з топоніміки Сергій Собчук.

Крім того, понад два десятки вулиць мають пройти процес «дерусифікації». За словами заступника голови міської комісії з топоніміки, перейменування кожної вулиці будуть розглядати поступово: спочатку вивчать, чи потрібно це взагалі, потім обиратимуть нову назву.

«Таких вулиці у нас багато. Є частина вулиць, які на слуху і збурюють суспільство. Це вулиці Пушкінська, Лермонтовська, Толстого, Гагаріна. В першу чергу вирішили таким блоком знайти назви для вулиць, ту ж саму Пушкінську перейменувати на більш гідну», – каже Сергій Собчук.


Ми поцікавились, як саме комісія обиратиме нову назву для вулиці.

«Існує така думка, що треба запитати у людей, провести референдум. Я кожного разу підкреслюю, що питання топоніміки – це наука. Мусять вирішувати ці питання фахівці й тільки фахівці. Але при всьому тому, я цілком щиро кажу: думки й враження людей беруться до уваги. Я слухаю всі пропозиції, беру до уваги (ред. Буде-яке загальноміське опитування?) По-перше, у нас є багато письмових звернень. Багато – це близько 8 письмових звернень до міської ради та влади з проханням перейменувати й одразу з пропозиціями. По-друге, на просторах інтернету, на Фейсбуці – це обговорення, багато пропозицій, все це враховується», – говорить заступник голови міської комісії з топоніміки Сергій Собчук.

Наводять кілька прикладів, як може називатися нинішня вулиця Пушкінська.

«Буду пропонувати назвати вулицею Героїв України. Хтось у письмовому звернені запропонував назвати вулицю Здоров'я, є доволі слушна пропозиція назвати вулицею Косенка», – каже заступник міської комісії з топоніміки Сергій Собчук.

Скільки знадобиться часу, аби позбутися русифікованих назв вулиць у Житомирі, прогнозувати не беруться.

«Це складне питання, на робочому засіданні вирішили роботи це поступово, блоками. Бо перейменувати 25 вулиць, об'єктів – складно, і треба підійти до цього виважено», – сказав Сергій Собчук.

Також заступник голови міської комісії з топоніміки зазначив: з пропозиціями щодо перейменування вулиць потрібно звертатися у письмовому вигляді до Житомирського міського голови, після чого їх розгляне комісія.

Нагадаємо, міська комісія з топоніміки 3 жовтня розглянула звернення житомирян щодо перейменування одинадцяти вулиць, парку Гагаріна та зміни назв вулиць відповідно до вимог сучасного правопису.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2022 року кандидат історичних наук Геннадій Махорін розповідав, що у Житомирі 26 вулиць та провулків потребують заміни назв у процесі «дерусифікації». На початку серпня експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму визначила список десяти найбільш поширених «російських» урбанонімів, які рекомендуються до перейменування у першу чергу, у центрі Житомира таких є три.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вулиця провулок перейменування топоніміка комісія з топоніміки топонім  
Матеріали по темі