Місто

Як це – народити під час війни та скільки немовлят з'явилося на світ у житомирському пологовому відділенні

29 December 2022, 16:07

Під час війни, під звуки сирен, у підвалі, у будь-яких умовах українські жінки народжують на світ немовлят. Цей рік у пологовому відділенні КП «Лікарня № 1» запам’ятають надовго, - ділиться лікар акушер-гінеколог Анастасія. Жінка каже: найбільш запам'ятала, як до них приїжджали вагітні з інших областей.

«На початку війни переселенці з Макарівського району Київської області до нас приїжджали з тим, що перше вхопили, з тим і приїхали до нашого стаціонару», - ділиться лікар акушер-гінеколог Анастасія Войналович.

Цього року у пологовому відділені більше народилося хлопчиків, ніж дівчат.

«Протягом 2022 року у нас народилося 1 500 тисячі немовлят. У період війни, природа часто так закладає, хлопчиків народилося більше, ніж дівчаток, тому що нам потрібно відновлювати нашу націю українців і українок», - говорить лікар акушер-гінеколог Анастасія Войналович.

Ранок 29 грудня почався зі звук сирен.

«Ми сьогодні десь сім годин сиділи у безпечному місці. Дуже важко, коли ти після складних пологів сидиш на стільцях, на будь-чому, коли це в коридорі, в безпечному місці. Україна переможе – це зрозуміло, але дуже велика ціна. І ці лікарі, попри тривогу, вони носять суміші дівчатам, оглядають дітей, робота не зупиняється», - розповідає породілля Лілія.

Лілія народила дівчинку, це вже друга дитина у родині. Мама розповідає: донечці співає різдвяні колядки, а, коли підросте, дізнається про всі українські традиції. Також жінка згадує про старшу дитину.

«Моя старша дитина, якій шість, вона каже, що буде військовою, що виросте і піде захищати свою країну», - ділиться породілля.

Лілія ділиться своєю мрією.

«Я сподіваюся, коли у нас буде третя дитина вона буде у мирній переможній країні», - сказала Лілія.

А цій маленькій дівчинці дали нині популярне ім’я. Мама каже: коли Україна перемогла на Євробаченні - сумніви відпали.

«Якщо дівчина, то точно Стефанія – це суто українське ім’я. Коли почалася війна і переміг гурт Калуш із піснею «Стефанія», ну це вже вирішило», - говорить породілля Олександра.

Породіллі не приховують: народити під час війни справжнє випробування, але діти – це світло, яке перемагає темряву.

«Дуже складно. Чотири години, а можливо і більше годин, була повітряна тривога і ми всі у коридорі, правило двох стін. Дитина на руках, хочеться прилягти після родів. Народжувати у таку нелегку годину, у такий нелегкий стан в країні страшно, але коли ти бачиш таку лялечку, то нічого не страшно, - каже породілля Вероніка.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області за 300 днів війни народилося майже 6 тис. дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: породілля пологовий народжуваність діти дитина 
Матеріали по темі