Місто

Водохреще у Житомирі: освячення води у соборі та не багатолюдні купання у гідропарку

19 January 2023, 13:32

Від ранку 19 січня на території Свято-Михайлівського кафедрального собору у Житомирі людно. У храмі йде святкова літургія до дня Богоявлення та Хрещення Господнього, а на вулиці містяни шикуються у черги за святою водою.

«Хрещенська водичка нехай нас омиває, добра нам і здоров’я додає. А найголовніше Бога просимо, щоб нам перемога на нашій святій Україні була. Усім благополуччя і любові», – говорить Марія.

«Ми віримо дійсно, що річка змінює свою течію в цей день і має цілющі властивості. Тому і прийшли, привчаємо своїх діток, навчаємо українських традицій, віримо і їм прививаємо свою віру», – ділиться Руслана.

«Приходжу, молюся за своїх, щоб мир настав і щоб перемога була», – каже Ілля.

При соборі волонтери-прихожани розливають людям освячену воду, примовляючи та бажаючи миру.

«Христос охрестився, а люди відповідають – у річці Йордан», – каже вірянка Леся.

«Мир, здоров’я, обов’язково перемоги, наснаги, віри, любові і всього найкращого», – додає Анастасія.


Цьогоріч через воєнний стан влада Житомира відмовилися від водохрещенських масових заходів. Втім, охочі зануритися в річку Тетерів таки приходять до гідропарку, незважаючи на необлаштованість місця для купання. Мовляв, дотримуються традицій, та й погода сприяє.

«Водичка добра, думав, буде холодніша, але я сьомий рік поспіль купаюся. Відчуття зараз ніби полум’я покриває все тіло, іноді перехоплює дух, але це бадьорить. Таким потрібно займатися, моржувати, це добре для тіла, здоров'я, духу і для самого себе позитивно», – зізнається Антон.

«Супер, дуже прекрасна. В такий день у нас традиція: завжди збиратися, купатися. Сьогодні вона охрещена. Хотів би побажати миру нашому українському народу, здоров’я і процвітання», – коментує Олег.

«Чудово, це просто незабутньо, потрібно спробувати», – зауважує Сергій

Навздогін застерігає, що до такого варто готуватися.

«Я ще зі студентських років практикую таке моржування. Кожного дня у мене холодний душ, тіло підготовлене, і проблем ніяких немає», – запевняє чоловік.

Окрім того, Сергій каже: вірить, що сьогоднішні купання наділені цілющими властивостями.

«Можливо, тут є якась містична ознака, але, як правило, люди, які купаються – це я суджу по собі – вони не хворіють. Всі ковіди, хвороби обходять стороною», – каже Сергій.

Фото ранкових купань на Водохреще, 19 січня 2023 року, в житомирському гідропарку дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, в 2021 році традиційні заходи з нагоди Водохреща в Житомирі скасовували через локдаун, але люди самі прорубали ополонку і пірнали в крижану воду.

А 19 січня 2022 року у житомирському гідропарку свято Водохреще відзначили богослужінням та традиційним зануренням в ополонку на річці Тетерів. Як зранку житомиряни купалися на Водохреще – дивіться у фоторепортажі

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Водохреще купання гідропарк собор церква Свято-Михайлівський собор  
Матеріали по темі