Місто

Пластикові пакети під забороною: як у житомирських супермаркетах дотримуються вимог закону

20 January 2023, 18:18

З нового року в Україні остаточно заборонили тонкі поліетиленові пакети. Навіть для первинного пакування круп, риби або мʼяса. Відтепер у магазинах, супермаркетах, аптеках та ресторанах більше не можна буде безкоштовно взяти або придбати одноразовий пакет.

«З 1 січня 2023 року заборона розповсюджується на пластикові пакети, відповідно до ст. 2 (Закону №1489). Сюди входять тонкі пакети, надтонкі пакети й оксорозкладні пакети. Заборона не поширюється на біорозкладні пакети. За розповсюдження тих типів пластикових пакетів, які знаходяться під забороною у першому випадку штраф від 8 500 грн до 17 тисяч грн. У другому випадку найвища штрафна санкція 34 тисячі грн», - розповідає в.о. начальника управління захисту споживачів Держпродспоживслужби області Жанна Ковальчук.

В гіпермаркеті «Ашан» запевняють, що повністю відмовилися від тонких та надтонких пластикових пакетів. Показують, що натомість пропонують житомирянам.

«Ми повністю відмовилися від пластику. У нас є альтернатива – кукурудзяні пакети, вони повністю біорозкладні, на них є маркування. Вартість таких пакетів 1 грн 50 копійок, витримують вони 3 кг. Також у нас є паперові пакети витримують вони до 1 кг, вони безкоштовні для клієнта. Також пропонуємо використовувати багаторазові торбинки. Вартість таких торбинок в межах 100 грн. Що стосується первинного пакування, ми також використовуємо кукурудзяні пакети, але очікуємо поставку більш щільних, які витримуватимуть до 5 кг», - говорить начальник сектору людських ресурсів Лідія Лутай.

На касі питаємо, який пакет найчастіше обирають покупці.

«Більше обирають паперові і ми більше їх пропонуємо, тому що вони безкоштовні, а з кукурудзяного крохмалю коштують 1 грн 50 копійок, для деяких людей це важливо», - ділиться касир Оксана.

Як альтернативу пластику в «АТБ» пропонують пакет з крохмалю за 1 грн 40 копійок. Втім, поліетиленові пакети не прибрали, їх продають по 20 копійок. В «ЕКО-маркеті» заміни тонким пластиковим пакетам немає, як і цінника на них, Але все ж вони не безкоштовні, ціна - 18 копійок.

Ми запитали думку покупців, щодо заборони так званих пакетів «маєчка».

«Це буде дуже добре, якщо будуть такі пакети, дорожчі, але це не буде забруднювати наше довкілля», - каже Катерина.

«Гарна (ідея) треба, екосумки носити», - сказала Альона.

«Сама хочу позбутися цих штук. Наприклад, коли йду до магазина овочі та фрукти важу без пакету і намагаюся в один, або беру такий багаторазовий із тканини», - ділиться Оксана.

Зазначимо, що контролювати дотримання законодавства має Держпродспоживслужба, але на період воєнного стану припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду і контролю.

Розмову з житомирянкою, яка майже повністю відмовилася від поліетиленових пакетів читайте тут.

Нагадаємо, в Україні з 1 лютого 2022 року почала діяти постанова Кабінету міністрів, якою встановлені мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети 2-3 грн.

Як повідомляв Житомир.info, 1 червня 2021 року Верховна рада ухвалила закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, який, зокрема, забороняє безоплатне розповсюдження пластикових пакетів у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування з 10 грудня 2021 року. Які ціни встановили на поліетиленові пакети у супермаркетах Житомира та чи пропонують альтернативу – дивіться у сюжеті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пакет супермаркет пластик пласатиковий пакет Еко-маркет Ашан АТБ магазин 
Матеріали по темі