Місто

У Житомирі стартує громадське обговорення щодо перейменування Пушкінської та ще чотирьох вулиць

2 February 2023, 12:24

У Житомирі планують перейменувати кілька вулиць. Тож міська рада запустила громадське обговорення, створивши опитувальники з варіантами нових назв.

Про це 2 лютого повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«Планується перейменування кількох вулиць Житомира: Пушкінська, Льва Толстого, Гагаріна, Лермонтовська, Чехова. Аби обрати варіанти нових назв — проводитиметься громадське обговорення. Воно відбудеться у формі електронної консультації», – йдеться у повідомленні.

Створено 6 опитувальників із варіантами НОВИХ назв до кожної з вулиць.

• Обрати варіант нової назви вулиці Пушкінської (частини від діагностичного центру до Старого бульвару) можна — https://consult.e-dem.ua/polls/1137

• Обрати варіант нової назви вулиці Пушкінської (від Старого бульвару до вул. Шевченка) можна —

https://consult.e-dem.ua/polls/1138

• Обрати варіант нової назви вулиці Льва Толстого можна — https://consult.e-dem.ua/polls/1139

• Обрати варіант нової назви вулиці Гагаріна можна — https://consult.e-dem.ua/polls/1140

• Обрати варіант нової назви вулиці Лермонтовської можна — https://consult.e-dem.ua/polls/1141

• Обрати варіант нової назви вулиці Чехова можна — https://consult.e-dem.ua/polls/1142

Після входу в опитувальник потрібно зареєструватись.

Пропозиції і зауваження приймає департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради (м. Житомир, вулиця Покровська, 6, телефон: (0412) 47-07-10 електронна пошта: uma@zt-rada.gov.ua).

Вони подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси учасника громадського обговорення, яка їх подає протягом 2-х місяців з дати оприлюднення цього інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення на офіційному веб-сайті Житомирської міської ради.

Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження на зазначені вище адреси і термін.

Письмові пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення, пропозиції, які надсилаються електронною поштою, мають містити позначку «Громадські обговорення з приводу перейменування топонімічних об’єктів у місті Житомирі».

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Отримати консультацію з питання, що винесено на громадське обговорення можна в департаменті містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради. (м. Житомир, вул. Покровська, 6, телефон: (0412) 47-27-86, електронна пошта: uma@zt-rada.gov.ua).

Строк проведення громадського обговоренняне менш як два місяці з дня оприлюднення відповідного інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення на офіційному сайті Житомирської міської ради http://zt-rada.gov.ua/

Упродовж двох тижнів після закінчення строку подання пропозицій та зауважень готуватимуть звіт про результати. Його оприлюднять на офіційному сайті Житомирської міської ради у розділі «Громадські обговорення, слухання, місцеві ініціативи».

Нагадаємо, 14 грудня 2022 року на засіданні міської комісії з топоніміки йшлося про перейменування вулиці Пушкінської. Так, планується, що вулиця матиме аж дві нові назви, оскільки буде розділена на дві частини. Одну з них пропонують назвати Турчинського, Косенка або Мистецькою, іншу – Університетською або Гімназійною.

Також комісія з топоніміки обговорювала пропозиції щодо перейменування вулиць Толстого, Лермонтовської, Гагаріна та Чехова.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2022 року кандидат історичних наук Геннадій Махорін розповідав, що у Житомирі 26 вулиць та провулків потребують заміни назв у процесі «дерусифікації». На початку серпня експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму визначила список десяти найбільш поширених «російських» урбанонімів, які рекомендуються до перейменування у першу чергу, у центрі Житомира таких є три.

Міська комісія з топоніміки 3 жовтня 2022 розглянула звернення житомирян щодо перейменування одинадцяти вулиць, парку Гагаріна та зміни назв вулиць відповідно до вимог сучасного правопису. 8 листопада оприлюднили проєкт рішення сесії міської ради про перейменування 18 вулиць та провулків відповідно до українського правопису, а «дерусифікацію» назв ще двох десятків вулиць будуть розглядати поетапно.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування вулиця Пушкінська Толстого Гагаріна Лермонтовська Чехова топонім обговорення опитування громадське обговорення  
Матеріали по темі