Влада

Депутати Житомирської міськради підготували звернення до голови ВР щодо компенсації з держбюжету різниці в тарифах на тепло

3 February 2023, 15:16

Депутати Житомирської міської ради планують направити звернення до голови Верховної ради з проханням сприяти врегулюванню питання щодо внесення змін до держбюджету на 2023 рік та передбачити кошти на погашення різниці в тарифах на теплову енергію.

Відповідний проєкт рішення сесії Житомирської міської ради 2 лютого оприлюднили на сайті міської ради.

«Направити звернення до Голови Верховної Ради України Стефанчука Руслана Олексійовича щодо врегулювання питання внесення змін у пункт 5.2 договорів постачання природного газу та не застосування процедури договірного списання заборгованості за газ, яка дорівнює сумі невідшкодованої заборгованості з різниці в тарифах комунальному підприємству «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради, узгодженої відповідно до чинного законодавства», – йдеться у проєкті рішення.

У додатку наведений текст звернення.

«Підприємствам теплопостачання, у встановлені Державою строки, Міжвідомчими територіальними комісіями узгоджені обсяги заборгованості з різниці в тарифах, Мінрегіоном складено відповідні зведені реєстри із обсягів різниці в тарифах з розбивкою відповідних сум між регіонами.

Так, КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради були погоджені суми заборгованості з різниці в тарифах територіальною комісією з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах, у встановлені державою строки, що складають:

З 01.06.2021р. по 30.06.2022 р. – 91 390,6 тис. грн.;
З 01.07.2022р. по 30.09.2022 р. – 49 514,4 тис. грн.

Однак, відшкодування заборгованості з різниці в тарифах гарантовано державою в якості компенсації не отриманих доходів не профінансовано в порядку та строки, встановлені чинним законодавством. Як наслідок, Постачальником природного газу у відношенні до комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради застосовано процедуру договірного списання, через що підприємства позбавлені можливості вільно розпоряджатися власними грошовими коштами», – йдеться у зверненні.

Зазначається, що зобов’язання з оплати за спожитий природний газ комунальним підприємством «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради перед ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» виконані в повному обсязі. А сума невідшкодованої заборгованості з різниці в тарифах перевищує заборгованість за спожитий природний газ перед ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», яка складає 88 938,6 тис. грн.

«Застосування процедури договірного списання через невиконання державою своїх зобов’язань, визначених в Законі є безпідставним та несправедливим, таким, що призводить до неможливості своєчасно та в повному обсязі розраховуватись за своїми зобов’язаннями за новим договором та проводити розрахунки за розподіл природного газу, електроенергію, за покупне тепло і, як наслідок, призведе до зупинки котелень міста. Враховуючи вищевикладене, просимо Вас, шановний Руслане Олексійовичу, сприяти врегулюванню питання щодо внесення змін до Державного бюджету України на 2023 рік та передбачити кошти на погашення різниці в тарифах на теплову енергію», – зазначено у зверненні.

Скриншот тексту звернення

Нагадаємо, на сесії 2 вересня 2022 року міська рада погодила КП «Житомиртеплокомуненерго» укладання договорів про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ з акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» на загальну суму 213 млн 704 тис. грн та виділили підприємству з міського бюджету поворотну фінансову допомогу у розмірі 50 млн грн на погашення заборгованості за газ.

14 жовтня 2022 року на позачерговому засіданні міськвиконкому Житомирський міський голова Сергій Сухомлин повідомляв, що Уряд змінив методику розрахунку заборгованості з різниці в тарифах, і Житомир отримає не 17 млн грн, а майже 93 млн грн компенсації з держбюджету.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні Уряду 29 квітня 2022 року ухвалили рішення не підвищувати ціни на газ для населення та критично важливих підприємств. 29 липня 2022 року Верховна рада проголосувала за мораторій на підвищення цін на газ і тепло під час воєнного стану та пів року після нього.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тариф тепло опалення відшкодування компенсація проєкт рішення сесія КП теплокомуненерго бюджет держбюджет  
Матеріали по темі