Місто

Багато житомирян не хоче платити за опалення під’їздів, у теплокомуненерго назвали способи стягнення заборгованості

10 February 2023, 13:54

У зв’язку зі змінами в нарахуваннях за опалення в «Житомиртеплокомуненерго» почало надходити чимало скарг від споживачів.

«Близько 300 скарг, але це не тільки скарги від споживачів, які мають індивідуальне опалення. Тут різні скарги, що стосуються нарахувань», – каже начальник відділу збуту КП «Житомиртеплокомуненерго» Юрій Сушицький.


Загалом, каже начальник відділу збуту КП «Житомиртеплокомуненерго» Юрій Сушицький, обурення стосуються щодо нарахувань за опалення місць загального користування, яке почалося ще з 2017 року. Щоправда, стосувалось це лише будинків, обладнаних лічильниками. Натепер же, це торкнулося і тих будинків, які необладнані тепловими лічильниками. Тож найбільша хвиля обурень виникла з-поміж споживачів з автономним опаленням, яких у Житомирі нараховується понад 12 тисяч. Адже суми у їхніх платіжках значно зросли.

«Раніше відсоток розраховувася індивідуально на кожен будинок. Натепер ці відсотки чітко прописані. Скажімо, п’ятиповерховий будинок – 25%, дев'ятиповерховий будинок – 20%, вище – 15-16%», – пояснює Юрій Сушицький.

Але і тут є нюанси, зауважує начальник відділу збуту КП «Житомиртеплокомуненерго».

«Чим більше споживачів у цьому будинку від’єднаних від системи централізованого опалення – цей відсоток зростає, по формулі, яка зазначена у методиці. За весь цей період, з 2017 року по січень включно 2023 року, нараховано приблизно 46 млн грн. Сплачено близько 26,5 млн грн. Відсоток оплати за весь цей період складає десь 57,5 %, від нарахованого цим споживачам. Відсоток оплат, можливо, трішки впав. Тому що з’явились споживачі, які або вперше отримали такі платіжки, або дехто тільки розбирається із цим питанням. Дехто категорично не хоче сплачувати за це, бо вважаює, що вони живуть у приватному будинку і у них своє приватне опалення і вони не мають брати участь в загальнобудинкових потребах», – каже Юрій Сушицький.

Доволі часто, зізнається Юрій Сушицький, доводиться роз’яснювати споживачам і те, чому в разі відсутності батарей у під’їзді, плата за опалення місць загального користування все одно нараховується.

«Теплокомуненерго надає тепло на будинок, до вузла обліку. Відповідальність за внутрішньобудинкову систему – це відповідальність співвласників та управляючої компанії. Якщо проєктом будинку були передбачені ці опалювальні прилади, вони мають бути відновлені. Я розумію, що їх колись, можливо, хтось вкрав, зрізали з якихось причин. Але методика передбачає, що загальні потреби на об’єм будівлі ідуть, іншого юридичного підходу немає», – розтлумачують у теплокомуненерго.

Зрештою, ті, хто не захоче сплачувати за спожиту теплову енергію по платіжках, все одно рано чи пізно за неї заплатить, коментує Юрій Сушицький: або через суд, або ж через реструктуризацію боргу.

«Подача заяви до суду і судовий розгляд. Тобто, стягнення в примусовому порядку заборгованості. Люди можуть звернутися і реструктуризувати борг. Практично ми не відмовляємо у цьому нікому. Це стосується споживачів і з індивідуальним опаленням, і тих, хто користується централізованим теплопостачанням», – резюмує начальник відділу збуту КП «Житомиртеплокомуненерго» Юрій Сушицький.

Нагадаємо, 11 січня 2023 року у теплокомуненерго Житомир.info розповіли про скарги від житомирян та пояснили зміни у нарахуванні плати за опалення.

1 лютого 2023 року під час засідання чергового виконкому Житомирської міськради йшлося про те, що для понад сотні малоповерхових будинків, де немає теплових лічильників, перерахують платіжки за опалення. Наступного дня, 2 лютого, «Житомиртеплокомуненерго» оприлюднило адреси будинків, де зроблять перерахунок вартості опалення.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2022 року «Житомиртеплокомуненерго» пояснило рахунки за тепло споживачам, які мають індивідуальне опалення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тепло опалення платіжка лічильник будинок теплокомуненерго перерахунок  
Матеріали по темі