Місто

Як часто житомиряни звертаються до травмпункту через укуси тварин та чи достатньо вакцин від сказу та правця

17 February 2023, 16:02

У 2022 році за даними Держпродспоживслужби в Житомирській області було 39 випадків захворювання тварин на сказ. Крім того, був зафіксований летальний випадок після укусу собаки.

17 лютого журналісти Житомир.info дізнавалися, наскільки часто у міському травмпункті приймають пацієнтів, постраждалих від укусів тварин, та чи у достатній кількості мають вакцини від сказу.

«Практично щодня звертається один-два потерпілих від укусів домашніх тварин або свійських тварин, або диких тварин. Вчора було два пацієнти. Один отримує вакцину. Другого вкусила його домашня кішка, тому він спостерігає за кішкою, кішка клінічно здорова», – говорить завідувач відділення травматології та ортопедії КП «Лікарня № 1» Дмитро Гаєвський.


Запевняють, що вакцини вистачає.

«Наш травматологічний пункт забезпечений вакцинами, пацієнти отримують згідно з показами. На сьогодні є близько 70 доз вакцини, вона постійно поповнюється», – говорить завідувач відділення травматології та ортопедії КП «Лікарня № 1».

Якщо вас вкусила тварина, потрібно негайно звернутися до медиків.

«Сказ – це інфекційне захворювання, коли воно розвивається, то воно вже не виліковне. 100% захворювання сказом закінчується смертю, тобто бажано завжди, коли відбувся укус тварини, звертатися в травматологічний пункт, де пацієнта обстежать, зберуть анамнез і приймуть рішення щодо показів до вакцинації», – зазначив завідувач відділення травматології та ортопедії КП «Лікарня № 1» Дмитро Гаєвський.

Важливо мати щеплення від правця, наголошують лікарі. Кажуть, що така інфекція може потрапити в організм через укус тварини, а також через рану або при серйозному переохолодженні.

«Це дуже небезпечне захворювання – правець. Якщо не звернутися за медичною допомогою, то летальний випадок 100%. Там викликається спазм м'язів, дуже виражена інтоксикація з ураженням нервової системи, серцево-судинної системи. Симптоми наростають дуже швидко», – говорить завідувачка амбулаторії №10 КП «ЦПМСД» Олена Піковська.

Вакцини від правця в амбулаторії Житомира є, але охочих зробити вакцинацію мало, кажуть лікарі.

«У нас є у достатній кількості в закладах первинної ланки медицини такої комплексної вакцини як АДПМ – це анатоксин дифтерії та анатоксин правця. Ця вакцинація проводиться після 16 років кожні 10 років. Практика показує так, що ми маємо змушувати пацієнтів. Чомусь повелося у нашому суспільстві, що всі бояться вакцинації. Не розумію чому, це ж попередження інфекції, ніхто ж не знає, де тебе той гвіздок чекає або та собака вкусить», – каже завідувачка амбулаторії №10 КП «ЦПМСД» Олена Піковська.

Завідувачка амбулаторії №10 розповідає, скільки з початку 2023 року її пацієнтів зробили щеплення від правця.

«Якщо брати моїх пацієнтів, а це 1300 людей, то людей 20, можливо», – зазначає завідувачка амбулаторії №10 КП «ЦПМСД» Олена Піковська.

Аби зроби вакцинацію від правця, потрібно звернутися до свого сімейно лікаря.

Нагадаємо, що на початку лютого 2023 року у Вересах Житомирської міської громади зафіксували сказ домашньої тварини.

Як повідомляв Житомир.info, 19 серпня 2022 року у Бердичеві Житомирської області померла 25-річна жителька Запорізької області (ВПО), у якої лікарі підозрювали захворювання на сказ: приблизно за два місяці до того молоду жінку вкусив безпритульний пес.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сказ травмпункт вакцина вакцинація щеплення  
Матеріали по темі