Місто

В Житомирі готуються до нового навчального року, першочергово треба забезпечити укриттями шість ліцеїв, які їх не мають

20 February 2023, 14:48

На календарі лютий, а в департаменті освіти Житомира вже готуються до нового навчального року. Зокрема, підготовка стосується питання облаштування укриттів.

«У шести закладах у нас відсутнє укриття, вони займаються на базі інших закладів. Зрозуміло, що коли ми об’єднуємо два заклади, особливо в другому півріччі ми відчули, що дуже не вистачає приміщень. Тому що, яка б школа не була, площа укриття обмежена. Є проблеми в ліцеях №12, №20, №10. Деякі вже повернулися на навчання. Проблеми є і в тих школах, які мають маленькі площі», - коментує заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

До прикладу в ліцеї №10 спеціальна комісія вже обстежила цокольний поверх ліцею для облаштування укриття, надіславши результати до проєктного інституту. Чи буде тут укриття - залежатиме від результатів експертизи.

«Технічний паспорт ліцею №10 ми віддали на експертну оцінку в проєктний інститут - дослідити перекриття, що знаходиться у цьому цокольному приміщенні. У них цокольне приміщення із заглибленням 50/50, коридорної системи. Цього тижня ми очікуємо результати», - говорить Світлана Ковтуненко.

Окрім того, роботу ведуть і по двох інших ліцеях - 12-му та 20-му.

«Ліцеєм №20 ми вже починаємо займатися. Зараз думаємо, де буде навчатися 12 школа, бо там у них теж мало можливостей. «Сяйво» їм представляє 100 квадратів, але цього замало. Це дорослі діти, їм потрібно не тільки сісти на стільці, а і під час двох, трьох годин тривоги чимось займатись. Тому, ми розраховуємо 1 м на 1 дитину, хоча є норматив на 0,6 м», - додає заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради.

На зараз, більше 15 тисяч школярів міста навчаються в офлайн режимі й до наступного року цей показник лише зросте, певні у департаменті освіти.

«Ми думаємо про те, як збільшити відсоток дітей, котрі навчаються очно, роз’єднати школи, як повернути дітей у ті школи, які сьогодні стоять пустими. Спілкуємося з іншими установами і організаціями, які можуть надати тим школам хоча б в одному місці, хай це буде 50 квадратів, щоб першого вересня наші діти максимально пішли у школу. У нас в місті знаходиться близько 26 тисяч дітей із 32 тисяч. Інші діти за межами міста і ми сьогодні маємо 15 тисяч 300 дітей, які відвідують школі в офлайн навчанні», - розповідає заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Відтак, деякі навчальні заклади, зуміли організувати навчання у власних приміщеннях, уклавши договори з організаціями, які територіально поруч і надають учням прихисток в своїх сховках.

«Наприклад, ліцей №3. Вони свого укриття не мають, але 670 дітей, що навчаються очно, забезпечені укриттям. Садочки є, в яких ми забезпечили укриття, але у них ще є можливість розширити його. Так, там потрібно виносити землю, докласти фізичних зусиль, потім облаштовувати. Над цим ми працюємо, у нас є час і це першочергова проблема», - каже заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Що ж стосується того, у скільки обійдеться вирішення безпекового питання, власне укриттів, говорити зарано, - наостанок підсумовує Світлана Ковтуненко.

«Зарано у лютому говорити, скільки ми на що витратимо. Тому що ми як починаємо укриття, з’являються моменти, які потребують додаткових витрат, а інколи все проходить гарно і швидко»

Нагадаємо, комісія обстежила цокольний поверх ліцею №10, де хочуть облаштувати укриття, яке не могли зробити минулого року.

Як готували укриття у двох житомирських школах, 17 серпня 2022 року, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа укриття навчальний рік ліцей діти дитина Ковтуненко 
Матеріали по темі