Суспільство

Унікальний звягельський хліб, запашні паски, дієтичні буханці та натуральні продукти. Як працює один з найстаріших хлібозаводів

10 April 2023, 15:03

Історія хлібозаводу починається з 1944 року, коли після визволення Новограда-Волинського від фашистських загарбників треба було забезпечувати хлібом жителів міста і району. Підприємство вирішили створити на місці колишньої фабрики гнутих меблів. В лютому 1944 року на хлібозаводі працювало 12 людей. Підприємство постійно розширювалося та модернізувалося, збільшувався асортимент продукції, єдине, що залишалося незмінним – стандарти якості. Сьогодні це один з найбільших виробників хлібобулочних виробів в Житомирській області.

Після нещодавнього повернення Новограду-Волинському його історичної назви Звягель, хлібозавод теж змінив назву і тепер це «Звягельхліб». Хоча багато видів продукції підприємства й до цього були «звягельські», а не «новоград-волинські».

Що зараз виробляють на хлібозаводі, яка продукція найбільш популярна та чим дивують споживачів – про це розповіла начальник лабораторії підприємства Наталія Горлата, яка працює тут вже десять років.

Зараз виробляється більше ста видів продукції – хлібобулочні та здобно-булочні вироби. Звичайно, більше виробляємо хлібобулочних виробів – хліб, батон. Технологія виготовлення в нас класична, рецептура вже не одне десятиліття залишається незмінною, адже ми працюємо по ДСТУ (Державний Стандарт України), а не по ТУ (технічні умови). Крім того, на підприємстві була запроваджена система безпечного випуску продукції, заснована на принципах системи НАССР (з англійської абревіатура НАССР перекладається як аналіз небезпечних факторів у критичних точках – ред.), яка дозволяє запобігти надходженню небезпечної продукції до споживача, виявляючи загрози ще на етапі виробництва. Тут увага звертається на санітарний стан підприємства, обладнання, виробничих цехів – це все значно покращилося, а виробництво продукції залишилося за класичними технологіями.

Ніяких поліпшувачів чи покращувачів смаків ми не застосовуємо, «хімії» в нашій продукції немає. Тому й терміни придатності невеликі, бо натуральні продукти довго не зберігаються. Хоча, через 2-3 доби (після закінчення терміну придатності), ця продукція не буде шкідлива для організму, хліб просто змінить свої початкові властивості.

Ми розробляємо власні рецептури та затверджуємо їх в «Укрхлібпром» – це організація хлібопекарів України (створена 1998 році). Крім класичного хліба в нас є й спеціалізована продукція, наприклад – хліб білковий, який належить до групи хлібобулочних виробів спеціального дієтичного споживання зі зниженим вмістом вуглеводів. Він рекомендується для харчування хворих на цукровий діабет, ожиріння, атеросклероз та для обмеження споживання вуглеводів.

Також, у нас є хліб із пшеничного цільнозернового борошна зі зниженим вмістом солі. Його часто застосовують для дитячого харчування, школи і садочки в нас його замовляють. Крім того, такий хліб можна споживати людям з хворими нирками, бо там зменшена кількість солі.

Ще один корисний – «Хлібчик висівковий». Такий хліб багатий на антиоксиданти. Висівковий хліб дозволяє зберегти до 70% вітамінів групи В, які беруть участь в регуляції обмінних процесів та нормальному функціонуванні нервової системи. Крім того, висівки дозволяють зберегти до 80% мінерального складу цілісного зерна: магній, калій, натрій, фосфор, а також хром, селен і марганець, необхідний для краси.

Є хліб «Цільнозерновий», до складу якого, входить плющене зерно жита, воно сприяє покращенню травлення. А ось хліб «Звягельський особливий» складається з 50% житнього борошна і 50% пшеничного, він малокалорійний і за рахунок житнього обдирного борошна може значно покращувати роботу шлунково-кишкового тракту, але не рекомендується людям, які мають підвищену кислотність шлунку. Цей хліб виготовляється на рідких житніх заквасках, які містять чотири штами молочнокислих бактерій і два штами дріжджів. Споживання житнього хліба – це щоденна користь, насичення вітамінами і амінокислотами в поєднанні з приємними смаковими властивостями.

Для споживачів, що мають підвищену кислотність шлунку, але полюбляють посмакувати шматочком пшенично-житнього хліба, ідеально підійде хліб «Апетит» та хліб «Смакота». Різні корисні інгредієнти, що додаються до рецептури, можуть по-новому розкрити смакові якості продукту. До лінійки такої продукції належить хліб «Лускунчик» з додаванням кмину, родзинок, соняшникового насіння. До житньо-пшеничних сортів хліба, належить і хліб «Бородинський по-звягельські», що містить 66% житнього борошна.

Крім житніх на підприємстві виготовляється і багато видів пшеничного хліба. Кожний наш споживач може отримати насолоду від ароматного тосту на сніданок, придбавши хліб «Тостовий», або хліб «Тостовий висівковий».

Напередодні Великодня не можна оминути тему пасхальних кексів, які ми теж випікаємо кожного року. Кекси «Великодні» і кекси «До Великодня» - це класичний смак паски, яку випікали наші бабусі та мами. Завдяки спеціальній рецептурі, а також додаванню родзинок, кекс має ніжний смак і просто тане в роті. Білкова помадка, білосніжна глазур і різнокольорова посипка надає виробу святковий вигляд та створює особливий дух Великодніх свят.

Продукція підприємства постійно представлена на дегустаційних конкурсах та спеціалізованих виставках хлібопекарської промисловості, про що свідчать величезна кількість привезених нагород і кубків.

Найпопулярніші позиції, що виробляє ПрАТ «Звягельхліб»: батон новоградський, хліб «Звягельський особливий», хліб «Обідній по-звягельські», і витушки «Бериславські».

Продукція звягельського хлібозаводу постачається по всій Житомирській області, її можна купити в Житомирі, Бердичеві, Коростені, Малині, Олевську, Овручі. Різні види звягельського хліба, батонів, булочок та великодні кекси шукайте на полицях в мережах магазинів «АТБ-маркет», «Альянс-маркет», «Фора», «Еко-маркет», «Люцина» та інших.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Звягельхліб хліб паска хлібозавод 
Матеріали по темі