Влада

Як житомирські депутати голосували за заборону російської церкви та чому не можуть забрати землю і майно УПЦ

21 April 2023, 15:23

Зранку, 21 квітня, кілька житомирян зібралися під будівлею міської ради, де проходить сесія. Люди кажуть, що прийшли висловитися проти так званого московського патріархату.

«На підтримку закону №8371 про заборону взагалі московського патріархату. Ні за який стіл перемовин сідати з московським ФСБшним патріархатом ніхто не буде», - каже Віктор.

«Ми проти російського патріархату в Україні й проти всього російського, що є в Україні», - додає Антоніна.

Діяльність Української православної церкви на сесії почали обговорювати ще до порядку денного. Зокрема, було озвучено кілька звернень.

«Я сам бачив, як російські православні-військові-«чмобікі» в 1993 та 2008 роках в Грузії знищували грузинські храми, які знаходились під захистом ЮНЕСКО. В Україні під час війни зруйновано близько 500 церков і релігійних об'єктів різних конфесій. Цей народ, російський народ, не дотримується православних канонів, у них немає релігії – є тільки секта. Прошу підтримати заборону на діяльність УПЦ МП в Житомирі, в Житомирській області й в Україні», - говорить депутат Житомирської міської ради Годердзі Кварацхеліа.

«На окупованих територіях немає жодної української церкви, і законно це чи ні, там всіх кого у підвал посадять священників, а хтось встиг виїхати. Забрали ці церкви. Я не кажу так робити, а кажу зробити це більш цивілізовано, прийняти юридичне рішення і все-таки заборонити їх юридично. Хто хоче нехай переходить в українську церкву, формують нову немає питань, але нехай це буде проукраїнська церква. Я не кажу, що там всі погані священники, є нормальні священники. Нехай переходять, їх ніхто не виганяє, разом з громадами. Прошу підтримати звернення вашого колеги», – каже ексдепутат Житомирської міської ради від ВО «Свобода» Віктор Брокарєв.

Після обговорень депутати напрацювали спільне звернення до Верховної ради, в якому підтримують законопроєкт щодо заборони релігійних організацій, які керуються з росії.

«Поділяємо прагнення уряду до заборони діяльності на території України будь-яких релігійних організацій, релігійним центром якої є Російська Православна Церква, що встановлено за результатами релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви. Також міська рада просить вирішити питання подальшої долі майна, що перебуває у власності таких організацій. Просимо врахувати думку Житомирської міської територіальної громади при прийнятті проєкту закону», – зачитує текст звернення секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський.

Але перед тим, як проголосувати слово взяла депутатка Наталія Леонченко, яка нарікала на несправедливість, та переконувала: УПЦ немає ніяких стосунків з росією.

«Я не приховувала і не приховую – я прихожанка Української православної церкви, я вірянка. Мені сьогодні боляче слухати ті звинувачення, мені сьогодні серце кров'ю обливається з тієї несправедливості, яка чиниться проти нашої Української православної церкви. Лунають у виступах слова, зв'язки з московським патріархатом, лунають звинувачення, що наша церква підтримує збройну агресію, лунають різні інші звинувачення. Я знаю іншу правду й у мене складається сюрреалістичне враження, що я перебуваю в іншій реальності. Я знаю іншу реальність, яка сьогодні існує в Українській православній церкві. Від початку збройної агресії керівництво УПЦ розірвало всі євхаристичні зв'язки з російською православною церквою, сьогодні в молитвах не згадують патріарха Кирила, на сьогодні жодних стосунків з російською федерацією чи російською православною церквою наша церква немає. Я просто доношу, можливо хтось цього не знав. Я не можу, як вірянка, голосувати про заборону своєї церкви», - сказала депутатка Житомирської міської ради Наталія Леонченко.

«Наталія Петрівна, тут не йде про заборону церкви. Тут йде про те, якщо керівний центр у москві прямо скажемо, то вона підпадає під санкції, якщо немає, то немає. Це вже інші речі, ніхто не забороняє церкву, якщо немає центру вплину з росії», – звернув увагу Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Зрештою 36 з 37 присутніх депутатів підтримали звернення.

Перед сесією у міській раді вивчали архіви, щоб зрозуміти кому належить майно храмів. За словами мера: закон, який має прийняти Верховна Рада – це єдине юридично правильне рішення.

«Вчора у Києві був, спілкувався з депутатами Верховної ради, думаю цей закон буде розглянутий і прийнятий. Земля знаходиться у постійному користуванні згідно з законодавством України. Вирішити питання, прийнявши рішення, як інші міські ради, щоб позбавити акту постійного користування, через суд буде легко скасувати, ніхто землю не забере таким чином. Якби на цих земельних ділянках побудували виробництво або кафе, тоді інша ситуація, можна було б казати про нецільове використання ділянки й це є можливість повернути. Сьогодні такої можливості немає. Другий момент є релігійна громада і по закону України майно належить релігійній громаді. У нас є всі акти на власність релігійних громад по цьому майну. Приймати такі рішення на місцевому рівні - це буде популізм», - сказав Сергій Сухомлин.

Також мер наголосив, що зараз немає ніяких тісних зв’язків з їх представниками УПЦ у Житомирі.

«Я не спілкуюся рік. Точно не спілкуюся. У мене є кілька повідомлень від владики Никодима, не буду їх показувати, це особисте. Але я там чітко висловлює свою позицію. І все», - сказав міський голова.

Нагадаємо, 21 квітня наприкінці чергової сесії Житомирська міська рада ухвалила звернення до Верховної ради, в якому підтримала законопроєкт щодо заборони релігійних організацій, які керуються з росії.

Фоторепортаж із чергової сесії Житомирської міської ради від 21 квітня 2023 року дивіться тут.

Вранці 21 квітня біля будівлі Житомирської міської ради, де сьогодні проходить сесія, зібралося кілька містян з плакатами щодо заборони московського патріархату.

Увечері напередодні сесії Житомирська єпархія, яку очолює митрополит Никодим, оприлюднила звернення до місцевої влади та депутатів із закликом не ухвалювати рішень щодо заборони УПЦ.

Як повідомляв Житомир.info, станом на початок квітня 2023 року в Житомирській міській раді почали вивчати архіви для встановлення власників храмів, де проводять службу УПЦ МП.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада сесія УПЦ звернення Клімінський церква Сухомлин Леонченко Кварацхеліа Брокарєв 
Матеріали по темі