Місто

Вартість борщового набору на Житньому ринку в Житомирі

12 May 2023, 16:07

«Бурячок, капуста, квасолька, добрий шмат ребер чи м’яса, картопля своя. Моя мама так навчила, так і я варю», – ділиться рецептом продавчиня Любов.

Як ви вже зрозуміли, мова йтиме сьогодні про борщ, точніше, вартість інгредієнтів для його приготування. На Житньому ринку в Житомирі, як зазвичай, людно, прилавки переповнені, та й покупців вистачає, зізнаються тутешні продавчині. Щоправда, ціни ростуть, а от платоспроможність покупців не підвищується.


«По одній беруть: одну цибулину, одну морквину. Багато не беруть», – говорить продавчиня.

«Покупець є, я розумію, що дорого, але ціни не падають, ціна не змінюється. Кожного разу думаєш, коли воно подешевшає, а воно не дешевшає. Приблизно 5-10 грн «грається»», – розповідає продавчиня Наталія.

За молоду привозну картоплю продавчиня править від 45 грн/кг, на ціннику за капусту бачимо позначку в 70 грн.

«Азербайджанська картопля по 45 грн і 50 грн, вона зараз іде дешевша трішки, бо наша дорогувата. Зараз люди потрошку беруть молоду картоплю. Огірочок туди-сюди «грається» в ціні на 5 грн, капуста так само. Ця капуста з Закарпаття, одеська трішки біліша, кругліша. Помідорчик стабільно, бо це імпорт – Туреччина, тому ціна майже не змінюється (85-95 грн)», – коментує продавчиня Наталія.

Натомість пан Віктор залишки картоплі з торішнього врожаю розпродує за 8 грн/кг та й то, каже, інколи доводиться поступатися в ціні.

«По 8 гривень прошу. От три кілограми розважив – це 24 грн, якщо люди ще дадуть їх. А то в основному пенсіонери купують, торгуються, то за 20 грн буває віддаю», – говорить продавець Віктор.

Вартість моркви на місцевому базарі тримається у межах 55 грн, ріпчаста цибуля від 45 до 60 грн/кг. Не обійтися без головного інгредієнту страви – червоного буряку, за нього просять 15 грн/кг. Вартість домашніх буряків пані Люба вимірює по-своєму.

«Старі буряки, торішні ще. Є 20 грн, 30 грн, 50 грн за купку», – каже продавчиня Любов.

Для пісного борщу цього овочевого списку достатньо. У разі ж, якщо хочеться наваристого борщику, не обійтися без м’яса. Найчастіше, зауважують продавчині, для цього покупці обирають свинину.

«Ребро у нас 120 грн, грудинка – 130 грн», – називає ціни продавчиня.

«Якщо економклас, то беруться такі пісненькі реберця для навару – 60 грн. Якщо бюджет дозволяє, то добра буде така ребринка – 120 грн. Є товар на різні гроші», – зауважує продавчиня Тетяна.

Нагадаємо, з початку травня в Україні почали дешевшати яйця, це пов'язано із збільшення пропозиції від домогосподарств через теплішу погоду, а також зменшенням попиту населення, також продовжують знижуватись ціни на буряк та цибулю.

Як повідомляв Житомир.info, на споживчому ринку Житомирської області у березні порівняно з лютим ціни на продукти та безалкогольні напої зросли на 1,4%, рекордсменкою за зростанням ціни стала капуста, яка подорожчала на 60,5%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: борщ борщовий набір продукти овочі буряк картопля м'ясо ринок Житній ринок ціна 
Матеріали по темі