Влада

Житомирська ОВА хоче отримати кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на стадіони, басейни, дитсадки та лікарні

13 May 2023, 15:22

Міжвідомча робоча група з розгляду узагальнених пропозицій щодо виділення коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії провела перше засідання, під час якого була вперше застосована як рекомендаційна Методика пріоритизації проєктів, а також були розглянуті перші заявки щодо фінансування проєктів за рахунок коштів Фонду.

Про це 13 травня повідомляє пресслужба Міністерства відновлення.

«Методика пріоритезації розроблялась експертами Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури (Міністерство відновлення) спільно з Коаліцією громадських організацій RISE Ukraine. Методика передбачає оцінку відповідності поданих проєктів пріоритетам відбудови з визначенням відповідного показника. Показник пріоритезації розраховується за формулою, як включає в себе, зокрема, показник рівня потреб, охоплення (кількість населення, чиї потреби задовольняє проєкт), показник невідкладності потреби, а також показник додаткового впливу (енергоефективність, підвищення якості довкілля, інклюзивність, створення нових робочих місць тощо)», - йдеться у повідомленні.

Під час засідання Міжвідомча робоча група розглянула 377 перших проєктів із обсягом фінансування за рахунок фонду ліквідації 17,9 млрд гривень, поданих органами місцевого самоврядування, а також центральними органами виконавчої влади на розгляд через Галузеву систему управління відновленням інфраструктури, яка є складовою частиною цифрової екосистеми DREAM.

За результатами розгляду проєктів робоча група склала перелік проєктів з попередньою пріоритизацією, який буде переданий на розгляд Кабінету Міністрів України. Фінальний перелік проєктів буде затверджений Урядом за результатами доопрацювання заявниками поданої документації. Затверджені проєкти отримають фінансування з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

«Фонд ліквідації наслідків збройної агресії є потужним інструментом для підтримки відновлення громад. Кожне селище чи місто, Міністерство чи область може подати проєктну заявку за зарозумілою процедурою і отримати фінансування, якщо проєкт відповідає показникам пріоритезації. При цьому першочерговим залишається відновлення критичної інфраструктури та базових послуг в найбільш постраждалих громадах, забезпечення їх нормального функціонування», - зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, який очолює Міжвідомчу робочу групу.

Зазначається, що наступні засідання Міжвідомчої робочої групи транслюватимуться в онлайн-режимі і будуть доступні до публічного перегляду.

Від Житомирської області в заявці щодо фінансування проєктів за рахунок коштів Фонду є 16 об’єктів, які потребують реконструкції чи капітального будівництва, і п’ять пропозицій щодо розроблення проєктної документації. Орієнтовна кошторисна вартість усіх об’єктів – 2 млрд 425 млн 719 тис. 706 грн. З коштів фонду ліквідації в 2023 році хотіли отримати 1 млрд 338 млн 976 тис. 278 грн. Замовником робіт по всіх об’єктах буде Житомирська ОВА.

В категорії «Житлові будівлі» є лише один об’єкт: реконструкція казарми в Овручі під житловий будинок на 36 квартир, вартість – 115 млн 339,6 тис. грн.

На 13 об’єктів, які відносяться до категорії «Громадські будівлі», запланували 2 млрд 271 млн 261 тис. 450 грн. Тут є об’єкти на півночі області, які можливо дійсно постраждали від ворожих обстрілів, є проєкти по будівництву житла для переселенців, але деякі позиції викликають подив в контексті «відновлення критичної інфраструктури та базових послуг в найбільш постраждалих громадах», втім, в соціальній складовій проєктів прописано, що послугами цих закладів будуть користуватися ВПО.

Зокрема, Житомирська ОВА пропонує за кошти фонду ліквідації наслідків збройної агресії побудувати дитсадок в селі Оліївка Житомирського району вартістю 100 млн 923 тис. 002 грн. Також є проєкт по будівництву дитсадка в Бердичеві, яке розпочали ще в 2012 році, його вартість 122 млн 613 тис. 441 грн. Фінансуванням з держбюджету цього будівництва переймається народний депутат від Бердичівського округу Богдан Кицак. Ще один дитсадок планують побудувати в смт Гришківці Бердичівського району, вартість цього будівництва – 77 млн 089 тис. 635 грн.

Також в перелік включені спортивні об’єкти, деякі з них були раніше в президентській програмі «Велике будівництво»: реконструкція стадіону «Колос» в Олевську, капітальний ремонт басейну в Бердичеві, реконструкція стадіону «Юність» в Овручі. Серед проєктів й реконструкція чаші плавального басейну «Авангард» в Житомирі вартістю 6 млн 826 тис. 651 грн.

Є тут і реконструкції в трьох обласних лікарнях: реконструкція будівлі 4-го поверху онкодиспансеру за 16 млн 673 тис. 700 грн; реконструкція операційного блоку обласної дитячої лікарні за 68 млн 901 тис. 146 грн і реконструкція майнового комплексу цієї лікарні за 610 млн 786 тис. 090 грн; реконструкція майнового комплексу клінічної лікарні ім. Гербачевського за 851 млн 890 тис. 290 грн.

Проєктну документацію хочуть зробити на капітальний ремонт чотирьох мостів в Народицькій громаді та будівництво гуртожитку для ВПО в Зарічанах.

Нагадаємо, в Житомирській області станом на початок серпня 2022 року було пошкоджено майже 3 тисячі об’єктів, 87% з який – житлові будинки. 11 вересня начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко розповідав, що в області вже відновили понад 700 об’єктів, пошкоджених внаслідок збройної російської агресії. 14 лютого 2023 року Бунечко інформував, що майже за рік повномасштабного російського вторгнення Житомирська область зазнала 103 ракетно-бомбових, внаслідок яких пошкоджено або повністю зруйновано 3350 об’єктів.

Як повідомляв Житомир.info, голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко 19 січня 2022 року звітував про реалізацію в області у 2021 році програми президента «Велике будівництво».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінвідновлення відбудова фонд лікваідації ОВА проєкт реконструкція будівництво 
Матеріали по темі