Місто

Фахівці лабораторії житомирського ринку розповіли про вміст нітратів в овочах, фруктах і ягодах

1 June 2023, 14:49

Від розмаїття ягід, фруктів та ранніх овочів на прилавках житомирського Житнього ринку очі розбігаються. Втім, звертати увагу варто не тільки на зовнішній вигляд та вартість продуктів, а й на їхню якість. Зокрема – вміст нітратів. У місцевій лабораторії запевняють: пильно слідкують за дотриманням норм вмісту нітратів. Мовляв, кожну партію чи то овочів, чи то фруктів з ягодами, що надходять у продаж, ретельно перевіряють. Як цей процес відбувається, фахівці показують на практиці. Редьку подрібнюють на тертці, додають спеціальний екстрагуючий розчин, кілька хвилин – і спеціальний прилад вже рахує нітрати.

«431 мг/кг – це вміст нітратів у цьому виді продукції. До 1200 мг\кг – це допустимо», – зачитує результати дослідження завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи «Житнього ринку» Євгеній Давидов.


Для дослідження редьку обрали не випадково, зауважують фахівці лабораторії. Оскільки саме вона досі очолює список овочів з найбільшим вмістом нітратів.

«Зафіксували 215 випадків перевищення вмісту нітратів у редьці. Було забраковано близько 4,5 тонн редьки. Також були перевищення в огірках, в ранній капусті, але вони були незначні, і цих партій були одиниці, порівняно з редькою», – розповідає Євгеній Давидов.

Натомість найменший показник вмісту нітратів фіксують у картоплі, яблуках та винограді. І то, це поодинокі випадки, додає завідувач лабораторії Євгеній Давидов. Те саме стосується і полуниці.

«З лютого і на сьогодні нами вже досліджена 351 партія полуниці. Не допущено до реалізації буквально кілька партій, і то з причин ураження ягід борошнистою росою, сірою гниллю. Тільки за цими показниками. Ситуація з полуницею більш-менш нормальна і стабільна», – говорить завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи «Житнього ринку» Євгеній Давидов.

Врешті, аби зменшити ризики отруєння нітратами, фахівці радять: купувати продукти на офіційних ринках, не соромитись запитувати продавців про експертний висновок щодо якості їхньої продукції. І насамкінець – ретельно мити овочі, фрукти та ягоди перед вживанням.

Нагадаємо, упродовж квітня 2023 року лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які працюють на ринках Житомирської області, вибракували майже 9 500 кг ранніх овочів, у яких вміст нітратів перевищував допустимі рівні.

Як повідомляв Житомир.info, в останній день травня 2023 року на Житньому ринку в Житомирі прилавки були переповнені свіжими фруктами, ягодами та овочами. Ціни на імпортну черешню та українську полуницю були зависокі, але овочі дешевшали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: овочі ранні овочі фрукти ягоди нітрати Житній ринок ринок  
Матеріали по темі