Події

У Житомирській області викрили посадовців однієї з районних споживспілок, які роками привласнювали майно пайовиків

12 June 2023, 13:07

У Житомирській області викрили посадовців у привласненні майна споживспілки. За попередніми обрахунками, сума завданих збитків складає кілька мільйонів гривень.

Про це 12 червня повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Правоохоронці встановили, що посадові особи однієї з районних спілок споживчих товариств, зловживаючи своїм службовим становищем, розробили та втілили схему з привласнення та розтрати майна пайовиків. Попередньо, сума завданих збитків обчислюється кількома мільйонами гривень та нині встановлюється слідчими», – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що упродовж 2011-2018 років посадовці спілки, змовившись із місцевим оцінювачем майна, здійснювали незаконне відчуження нежитлових приміщень.

Таку злочинну схему розробила 64-річна керівниця, залучивши до своїх незаконних діянь ще чотирьох колег, від головного бухгалтера до членів правління.

Будучи одночасно директоркою та головою райспілки, вона, таємно від пайовиків, організовувала аукціони, на яких продавала нерухомість за низькою ціною. Учасниками та переможцями торгів були члени її сім’ї, тож їм і були передані у власність продані об’єкти. У подальшому приміщення здавалися в оренду, а отримані грошові кошти розподілялися між усіма учасниками злочинної схеми.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України, 9 червня слідчими СУ ГУНП в Житомирській області були проведені санкціоновані обшуки. У результаті вилучено документацію та комп’ютерні системні блоки з інформацією, яка може бути важливою для слідства.

Нині триває подальше досудове розслідування.

Оперативний супровід провадження здійснюють працівники Управління стратегічних розслідувань в Житомирській області ДСР Національної поліції. Процесуальне керівництво - Житомирська обласна прокуратура.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2021 року пресслужба обласної прокуратури інформувала, що в Житомирській області правоохоронці викрили та припинили діяльність злочинної групи з корупційними зв’язками, яка «спеціалізувалася» на привласненні компенсаційних бюджетних коштів за втрачене майно при відселенні з радіоактивно забруднених територій. До складу групи входили посадовці РДА, за кілька років такої діяльності злочинці «заробили» понад 4 млн грн.

22 червня 2022 року пресслужба ГУНП у Житомирській області інформувала, що напередодні за результатами експертних досліджень та після проведення інших процесуальних дій було вручено підозру ще чотирьом фігурантам: посадовцю РДА, підприємцю та 47-річній жительці райцентру – за ч. 5 ст. 27 (Види співучасників), ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України; підприємцю та жительці, посадовцеві одного з департаментів Житомирської облдержадміністрації – за ч. 1, 2 ст. 367 (Службова недбалість) КК України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: споживспілка майно пай пайовик розтрата привласнення  
Матеріали по темі