Суспільство

​Поліський університет розширює горизонти міжнародної співпраці

15 June 2023, 10:20

Протягом останнього часу Поліський університет здобув перемогу у престижних наукових конкурсах на теренах Європи. Так, одразу два проєкти здобули перемогу в конкурсному відборі у рамках програми Європейського Союзу «ERASMUS+» за напрямом Jean Monnet Зокрема, це модуль «Політика згуртування Європейського Союзу» та модуль «Європейський кейс інклюзивної політики сільського розвитку: дорожня карта для України», які засновані на поняттях «демократії» й «свободи», що особливо актуально в умовах війни та вже визначеного і затвердженого на державному рівні незмінного курсу України до євроінтеграції. Ці модулі протягом трьох років впроваджуватимуться в освітній процес для студентів усіх спеціальностей Поліського національного університету, що забезпечить додаткові знання та фахову обізнаність молоді у євроінтеграційних процесах відповідно до сучасних потреб та викликів.

Ще один проєкт за участю Поліського університету та 16 університетів Європи здобув перемогу у програмі «Horizon Europe». «Horizon Europe» («Горизонт Європа») – 7-річна найбільша науково-дослідна програма Європейського Союзу. Мета її діяльності – вирішення найбільших проблем, з якими зіштовхується світ: боротьба з раком, адаптація до змін клімату, захист наших океанів, життя в зелених містах та забезпечення здоров’я ґрунту і харчування. Цього року університетвиборов перемогу у конкурсі у складі консорціуму «AGROSUS» з проєктом «Agroecological strategies for sustainable weed management in key European crops».

Ще один проєкт Поліського університету переміг у конкурсному відборі Рамкової програми ЄС «Горизонт 2020». Понад 6,1 млн гривень отримав університет, за рахунок яких на базі університету буде встановлено надпотужний програмно-технічний комплекс управління геопросторовими даними. Він стане ще одним елементом сучасної інфраструктури у сфері космічного моніторингу Землі, яка активно розвивається в університеті останніми роками. Такий комплекс дозволить забезпечити ефективне використання космічних та геоінформаційних технологій при проведенні наукових досліджень та вирішенні практичних завдань безпекового, соціального, економічного, екологічного та інформаційного характеру. Також комплекс буде використовуватися при підготовці фахівців за освітніми програмами «Національна безпека», «Комп’ютеризовані та інформаційні системи безпеки» та «Кібербезпека».

Викладачка університету стала Фіналісткою Стипендіальної програми ЄС для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства за підтримки Європейського Союзу з проєктом «#StandWithUkraine. Stop Dіsinformation». Мета «#StandWithUkraine. Stop Dіsinformation» – підвищення поінформованості молоді як агентів змін в суспільстві з питань технологічних рішень для протидії кампаніям з дезінформації через навчальні заходи, організовані із залученням іноземних партнерів та професійних ІТ-компані.

В 2022-2023 рр. Поліський університет був парнером проєкту «PUBLIC SCHOOL "#YOU_IPMACT" (Formation of e-democracy competencies of youth in Zhytomyr)», що імплементується в рамках програми "Міста доброчесності" за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI) таМіністерства Закордонних справ Данії. EUACI є наразі найбільшою програмою у сфері боротьби з корупцією в Україні, що має на меті посилення спроможності новостворених антикорупційних органів і сприяння посиленню контролю за ходом перетворень з боку ВРУ, громадянського суспільства та ЗМІ. Проєкт спрямований на посилення прозорості та підзвітності органів державної влади шляхом подолання обмежень здатності молоді спілкуватися, взаємодіяти та запитувати інформацію у державних установ. Як результат, 70 викладачів та студентів, що навчаються за спеціальностями галузі 28 «Публічне управління та адміністрування» безкоштовно взяли участь в тренінгах та отримали сертифікати EUACI.

1 червня 2023 року між Поліським університетом та Науково-дослідним інститутом Д-ра Я.-У. Сандала (Норвегія) підписано угоду про дослідницьку, освітню та культурну кооперацію. Згідно з угодою, студенти університету, що навчаються на економічних та управлінських спеціальностях, матимуть можливість пройти безкоштовну підготовку у престижній міжнародній школі соціального підприємця "SOCIAL ENTREPRENEUR SCHOOL IBS" протягом 1-го семестру 2023/2024 навчального року. Програма Школи включає навчальний курс соціального підприємництва, курс інноваційного менеджменту та курс управління візією сервісу. Вона ґрунтується на міждисциплінарних та експериментальних освітніх підходах, які сприятимуть не лише освоєнню практичних інструментів застосування скандинавського досвіду в Україні, але й розвитку критичного мислення та навичок співпраці і творчості. Після успішного завершення курсу, слухачі отримають диплом SOCIAL ENTREPRENEUR SCHOOL IBS, Fil. Dr. Jan-U. Sandal Institute, Norway.

Процес інтернаціоналізації в Поліському національному університеті набуває нових форм та напрямів реалізації. Одним з елементів розвитку спроможності університету до міжнародної співпраці стала участь в програмі «Управління інтернаціоналізацією та німецько-українським академічним співробітництвом», яка була розроблена Міжнародним офісом Університетом Лейбніца в м. Ганновер за підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD). Програма націлена на професійну підтримку менеджерів вищої освіти, відповідальних за координацію міжнародної діяльності українських університетів, а також сприяння обміну професійним досвідом.

Практичним результатом навчання за програмою стало створення «Професійної мережі менеджерів освіти та науки» (PNRM), яка об’єднала менеджерів освіти та науки з різних регіонів України з метою підготовки їх для трансформації та інтеграції в європейський та світовий академічний простір, а також формування нової мобільної еліти як фундаменту для відбудови України у післявоєнний період.

Спільно з Міжнародним центром функціональної стійкості (ICFR) (Ізраїль) університет відкриває набір групи на навчання «Six Cs model». Міжнародний центр функціональної стійкості (ICFR) визнає необхідність підвищення обізнаності щодо психічного здоров’я та благополуччя людини в глобальному масштабі та вірить у необхідність підвищення безпосередньої когнітивної функціональної стійкості, щоб зменшити ймовірність майбутніх психологічних та психічних труднощів. Головна мета – підвищити функціональну стійкість для всіх шляхом поширення «Six Cs model», простої у використанні моделі, розробленої для надання негайних, цілеспрямованих та ефективних методів втручання. Особливо актуальною та важливою дана модель буде для фахівців сфери психічного здоров’я та надзвичайних ситуацій (цільова аудиторія), зокрема, психологи, працівники служб швидкого реагування, військовослужбовці та співробітники служб безпеки, соціальні працівники, рятувальні підрозділи, поліцейські та ін., так і для непрофесіоналів.

Студенти-правники Поліського національного університету пройшли «Virtual Course of Legal English». Величезний внесок у успішне завершення курсу зробила Роберта Вард – суддя з адміністративного права з Юридичної школи Університету Каліфорнії. Курс надав нашим студентам унікальну можливість ознайомитися зі специфікою американської правової системи, включаючи такі ключові області, як вступ до права США, кримінальне право та процес, імміграційне право та контракти. Важливою складовою курсу були практичні завдання і кейс-стадії, що дозволили студентам не тільки ознайомитися з теорією, а й застосувати отримані знання на практиці. Цей підхід до навчання створив умови для критичного мислення та глибокого аналізу юридичних питань, що є важливими навичками для майбутніх юристів. Відзначимо, що наразі розпочався новий набір на «Virtual Course of Legal English» 2023-2024 рр.

Студенти «Noosphere Engineering School Zhytomyr» – лабораторії, що вже кілька років успішно працює у Поліському університеті, долучаться до реалізації спільного україно-грузинського проєкту «enWAR_mental Goes Regional» за підтримки ЄС в рамках Стипендіальної програми ЄС для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства. Також студенти Інжинірингової школи «Noosphere» перемогли в онлайн-воркшопі з 3D-моделювання «Create your Hologram». Захід було організовано в рамках тижня програмування ЄС та ініціативи «Meet and Code», що впроваджується за підтримки Ресурсного центру «ГУРТ» (портал суспільно активних громадян) у співпраці з організаціями «TechSoup Europe» та «Stifter-helfen der Haus des Stiftens» за фінансування «SAP». Проєкт «City Climate», над яким працює команда студентів Поліського національного університету на базі на базі «Noosphere Engineering School», став фіналістом конкурсу стартапів з біомолекулярної електроніки «Call for start-ups on biomolecular electronics» та візьме участь у «BIONANOSENS Summer School» у Дрездені. «City Climate» – система для покращення екологічної ситуації та ефективного міського планування. Завдання проєкту – виявлення і дослідження проблемних територій в містах і ОТГ, дослідження отриманих даних, обґрунтування доцільності реорганізації території, надання рекомендацій щодо усунення екологічних аномалій.

Ще один проєкт лабораторії Інжинірингова школа Noosphere став фіналістом Хакатону громадянського суспільства Східного партнерства 2023 EU-EaP Civic Tech Acceleration Hackathon за підтримки ЄС. 10 червня відбувся фінальний пітч команди Інжинірингова школа Noosphere на хакатоні 2023 EU-EaP Civic Tech Acceleration Hackathon, де студенти представили власний проєкт OffFake - чат-бот з протидії кампаніям дезінформації, який дозволяє перевіряти першоджерело, а також оцінює наявність в текстовому контенті ознак маніпуляцій. Цій події передувала перемога команди в Ідеатоні “Digital Coffee” від EaP Civil Society Facility в січні 2023 року та 2-місячна акселераційна програма в рамках хакатону 2023 EU-EaP Civic Tech Acceleration.

Поліський національний університет постійно розширює програми академічної мобільності для своїх студентів та науково-педагогічних працівників. Зокрема, у співпраці з Університетом Лінкольна (Каліфорнія, США), Університетом Вітовта Великого (Каунас, Литва) та Економіко-гуманітарним університетом у Варшаві (Польща) розроблені програми подвійних дипломів. Ці програми надають студентам можливість отримати два дипломи відповідно до вимог обох університетів. Особливістю цих програм є те, що студенти мають змогу навчатися як в оффлайн, так і в онлайн форматі.

Університет у рамках програми Еразмус+ надає можливість студентам провести семестр або академічний рік у партнерських університетах по всій Європі, а також взяти участь у короткострокових молодіжних обмінах.На початку літа двоє студентів Поліського університету були обрані для навчання в університеті польського партнера тривалістю один семестр. Студентам покриваються всі витрати та надається європейська стипендія. Цьогоріч більше 20 студентів навчалися у рамках міжнародного проєкту BECoop (програма Horizon Europe) у Вроцлавському природничому університеті, 15 студентівпройшли серію тренінгів по проєкту «StandWithUkraine_StopDisinformation» та 17 здобувачів вищої освіти з 26 червня поточного року розпочинають навчання у літній школі Лодзького університету (Польща).

Пресслужба Національного поліського університету

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Поліський національний університет ПНУ міжнародна співпраця  
Матеріали по темі