Місто

Брифінг мера Житомира: як збираються реконструювати гідропарк та де саме хочуть будувати реабілітаційний центр

22 June 2023, 15:54

Влада Житомира працює над проєктом реконструкції гідропарку та створення, на його території, реабілітаційного центру для військових. Про етапи та плани реалізації цих двох проєктів на пресконференції 22 червня розповів міський голова Сергій Сухомлин.

«Нам потрібно, як місту, мати свою реабілітацію і зробити усе, щоб наші хлопці з дівчатами, які будуть повертатися з фронту, мали шанс пройти і фізичну, і психологічну реабілітації», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Поки що, зауважує мер, розраховують на бюджетне фінансування. Проте не відмовляються від допомоги європейських партнерів, які готові долучитися до реалізації проєктів.

«Наша делегація була в Брюсселі, і європейські міста напряму готові допомагати по таких проєктах. На сьогодні у нас є контакти з Міністерством оборони Литви, і Литва розглядає можливість будівництва такого реабілітаційного центру в Житомирі», - розповідає Сергій Сухомлин.

Мова йде про стаціонарний реабілітаційний центр, який хочуть звести поруч з Центром вертебрології, оскільки 1 га землі, який опинився за його парканом, належить місту.

«Коли ми проводили інвентаризацію землі гідропарку, то частина землі знаходиться за цим парканом, на території Центру вертебрології. Там близько гектару, і ця земельна ділянка громади міста Житомира. На найближчій сесії ми хочемо поділити земельну ділянку, рівно по цьому паркану, закріпити окремим кадастровим номером після виготовлення технічної документації і передати на баланс КП «Лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка», щоб після отримання фінансування, підготовки проєктної документації, ми могли почати реалізацію даного проєкту», - каже Житомирський міський голова.

Що ж стосується реконструкції гідропарку, то над цим проєктом, нагадує мер, працювали задовго до повномасштабної війни й зараз завдяки іноземним партнерам є реальна можливість втілити задумане.

«Це приблизно рік роботи було. За допомогою архітектурного бюро з міста Дніпро ми розробили концепт гідропарку. Основна задача була зробити проєкт, щоб він не нашкодив гідропарку, щоб абсолютно всі дерева буди збережені. Цей проєкт виступає дуже добре з точки зору, коли ми говоримо про реабілітаційний центр, бо там передбачено і спортивні зони, і басейни, в тому числі – відкриті, і велодоріжки, і різні зони відпочинку», - роз’яснює мер Житомира.

Саме тому створення реабілітаційного центру та реконструкцію гідропарку міський голова й називає взаємопов’язаними.

«Ми тут зробимо одразу дві справи – хлопці і дівчата, які будуть проходити реабілітацію у цьому реабілітаційному центрі, зможуть використовувати гідропарк для відпочинку, і житомиряни отримають сучасний об'єкт, на який гідропарк вже давно заслуговує. Тому ми будемо закладати кошти на проєктування, бо це складний об’єкт, і я думаю, що пів року мінімум буде йти проєктування, і тільки після цього можна буде приступати до реалізації даного проєкту», - розмірковує Сергій Сухомлин.

У скільки обійдеться такий апгрейд гідропарку мер говорити поки не береться.

«Сьогодні називати якісь цифри без готового проєкту і проведених експертиз я не хотів би», - зазначає мер.

Окрім того, потрібно ще визначитись, які об’єкти з розробленого концепту будувати, а які ні. І щодо цього, запевняє мер, обов’язково радитимуться з містянами.

«Це і обговорення, і коментарі побачимо, закинемо інформацію в телеграм-канали Житомирської міської ради і почуємо від людей зворотний зв’язок. І після цього вже будемо на це реагувати», - підсумовує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, на сесії міської ради, яка відбудеться 29 червня, планують виділити в гідропарку для КП «Лікарня № 2 ім.В. П. Павлусенка» ділянку площею 1 га під будівництво реабілітаційного центру для військових: відповідний проєкт рішення сесії оприлюднили 19 червня.

Як повідомляв Житомир.info, на початку лютого 2021 року мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав про плани за два роки реконструювати гідропарк і розбити його на зони для різних видів відпочинку. 16 лютого новопризначена головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн на засіданні робочої групи презентувала напрацювання щодо реконструкції гідропарку: створення на території парку спортивної й розважальної зон, вуличного кінотеатру, канатного парку тощо. У 2021 році міська влада збиралася провести конкурс на ескізні роботи по реконструкції гідропарку і в 2022 році отримати фінансування з державного бюджету на реалізацію цього проєкту. На «Майстерні міста» 24 червня головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн представила концепцію реконструкції гідропарку,

На сесії Житомирської міської ради 17 червня 2021 року в проєкті «Реконструкція території Гідропарку в місті Житомирі з розміщенням об’єктів фізичної культури та спорту (в т.ч. ПКД)» визначили орієнтовний обсяг фінансування: місцевий бюджет, інші джерела – 90 млн грн та виділили з міського бюджету 49,9 тис. грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гідропарк реабілітаційний центр реконструкція земля Сухомлин лікарня №2 
Матеріали по темі