Місто

Мер Житомира зустрівся з містянами на ділянці у гідропарку, де хочуть побудувати реабілітаційний центр

24 June 2023, 14:20

У Житомирі хочуть побудувати реабілітаційний центр поруч з Центром вертебрології. Ця новина викликала хвилю обговорень серед містян, зокрема, людей хвилює територія, яку обрали для будівництва. Аби заспокоїти житомирян міський голова Сергій Сухомлин вирішив зустрітися з містянами.

«Декілька днів тому зробили пресконференцію, показали проєкт, де ми хочемо побудувати реабілітаційний центр разом з Міністерством оборони Литви, вони дивилися декілька локацій, а також концепт з реконструкції нашої перлини гідропарку. В мережі було серйозне обговорення цих питань, було багато критики, тому ми запропонували всім, хто мав зауваження, сьогодні (у суботу, 24 червня) приїхати та поспілкуватися, подивитися на місці, що це за ділянка, бо у людей складається враження, що це частина гідропарку. Історично ця частина ніколи не була територією гідропарку, тут завжди були якісь медичні установи, коли ми оформлювали землю за гідропарком, то з'ясувалося, що частина міської землі знаходиться саме на цій території», – говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Ті хто, прийшов на зустріч, розповіли про свої пропозиції та занепокоєння.

«Коли почула, що забирають рекреаційну зону і хочуть будувати щось нове, то згадала, що у нас є санаторій «Полісся», профілакторій «Електровимірювача», інститут радіоелектроніки. Я думаю: вауу одна локація Корбутівка, міністерства оборони, якраз для військових, а ще можна переобладнати, щоб проживали військові, а частину задіяти для реабілітації», - ділиться житомирянка Оксана Рибак.

«Ви праві. Якщо брати санаторій «Полісся», ми були з представниками Міноборони Литви. Є деякі нюанси. Перше, іноді побудувати нове набагато дешевше. Друге – це доступність, там потрібно повністю перебивати фундаменти, тому що будівництво басейнів і всього іншого, там буде набагато дорожче і складніше робити», – відповів Сергій Сухомлин.

«Тут є зелені насадження, про це треба думати. Потрібно побільше зберегли зелених насаджень. Тим паче соснові насадження – це ліки для наших військових», – каже житомирянка Ірина Пацева.

«Це вже питання до проєктантів. Потрібно знайти пляму, або побудувати таким чином. Це додаткове лікування, всі це розуміють і немає ніякого бажання все зрівняти та залити бетоном», – відповів Сергій Сухомлин.

Мер також пояснив, чому не хочуть створити реабілітаційний центр на території санаторію «Дениші».

«Було декілька коментарів: СБУ передали «Дениші», чому там не можна зробити і для військових, і СБУ реабілітаційний центр. Поясню. СБУ – це закрита структура, і багато хлопців, дівчат, які сьогодні працюють в СБУ і виконують серйозні задачі, їм потрібен власний заклад, щоб не знали, що вони працюють в СБУ. З іншого боку, якщо ми кажемо про «Дениші» – це 200-300 місць, тут десь 120 місць, можливо буде більше. Термін лікування мінімум 2 тижні, якщо порахувати в місяць – це 200-240 військових може проходити реабілітацію всього, а за рік близько 2 500 військових. Ніхто не знає кількість військових, які з Житомира та області виконують завдання на фронті, а 80% з них будуть потребувати реабілітації», - сказав Житомирський міський голова.

Людей запрошували особисто, про зустріч публічно не інформували, пояснив міський голова.

«Хочу подякувати всім тим, хто приїхав, бо частина тих людей, які писали й казали, що будуть, хтось захворів, у когось справи виникли, і більшість, на жаль, не приїхала», - сказав мер.

Наприкінці зустрічі Сергій Сухомлин повідомив, що житомирян планують запросити на обговорення реконструкції гідропарку (відео концепції реконструкції дивіться тут).

Нагадаємо, на сесії міської ради, яка відбудеться 29 червня, планують виділити в гідропарку для КП «Лікарня № 2 ім.В. П. Павлусенка» ділянку площею 1 га під будівництво реабілітаційного центру для військових: відповідний проєкт рішення сесії оприлюднили 19 червня. 22 червня мер Житомира презентував проєкт реконструкції гідропарку та розповів, де саме хочуть будувати реабілітаційний центр.

Як повідомляв Житомир.info, у 2021 році міська влада Житомира збиралася провести конкурс на ескізні роботи по реконструкції гідропарку і в 2022 році отримати фінансування з державного бюджету на реалізацію цього проєкту. На «Майстерні міста» 24 червня головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн представила концепцію реконструкції гідропарку. На сесії Житомирської міської ради 17 червня 2021 року в проєкті «Реконструкція території Гідропарку в місті Житомирі з розміщенням об’єктів фізичної культури та спорту (в т.ч. ПКД)» визначили орієнтовний обсяг фінансування: місцевий бюджет, інші джерела – 90 млн грн та виділили з міського бюджету 49,9 тис. грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гідропарк реабілітаційний центр Сухомлин Пацева Рибак 
Матеріали по темі