Суспільство

Подорожі житомирян за кордон під час війни: найпопулярніші країни, вартість поїздок та найголовніша вимога

28 June 2023, 16:25

Літо – час для відпусток, які особливо необхідні у складні часи. Попри війну життя має продовжуватися, тому українці шукають можливості відпочити, щоб хоча б на мить забути про звуки сирен і чути лиш приємний шум моря.

Однак через повномасштабне вторгнення відпочити десь на пляжі, не виїжджаючи з країни, не зовсім безпечно, тож наприкінці червня журналісти Житомир.info вирішили дізнатися, як та де найчастіше проводять спекотні дні житомиряни за кордоном.

Ми поспілкувалися з представниками кількох турагенцій в Житомирі та отримали відповіді на такі питання:

  • які країни найчастіше житомиряни обирають для відпочинку?
  • яка середня вартість відпочинку на 2 людей тривалістю 7 ночей?
  • на скільки днів зазвичай обирають відпочинок?
  • чи зменшилася зараз кількість поїздок за кордон порівняно з довоєнним 2021 роком та у скільки разів?
  • якому транспорту надають перевагу: автобус чи літак?
  • з якими проблемами найчастіше зіштовхуються відпочивальники?
  • чи висувають вимогу щодо відсутності росіян в обраному готелі?

Отож, коментарі представників туроператорів читайте нижче:

Туристична агенція «Поїхали з нами»

Найбільш бюджетною на сьогодні є Болгарія. Далі – Туреччина, Чорногорія, туди їдуть масово: на автобусі і не дорого. У кого бюджет більш-менш дозволяє і є можливість, то прямують у Грецію та Єгипет.

Мінімум по Болгарії коштує десь 20-25 тис. грн. Туреччина майже те ж саме виходить, однак, якщо обирати авіа, то це вже 45-50 тис. грн. Єгипет – 50-60 тис. грн, але це ще й від дат залежить, оскільки чим далі в літо – тим дорожче.

Найчастіше люди обирають 7 ночей відпочинку в середньому. Порівняно з довоєнним часом, звичайно, кількість поїздок зменшилася десь утричі, однак, порівнюючи з весною, то відносно збільшилася, оскільки літо, люди втомилися і хочуть розвантажитися.

Що стосується транспорту, то у кого дозволяє бюджет – обирають літак, бо це комфортніше. Наприклад, у Болгарію на автобусі їхати добу, то це ще нормально, тому що з розрахунком, якщо їхати автобусом на Туреччину чи Чорногорію, то це їхати автобусом дві доби, мало хто таке витримає, особливо, з дітьми. Коли беруть авіа, то в обидва боки за трансфер виходить дорогувато.

Проблем як таких, зазвичай не виникає, крім звичайних затримок у рейсах, які були, є і будуть завжди.

Багато клієнтів висувають вимоги, щоб не було росіян у обраних місцях для відпочинку, але це майже неможливо, тому що заборони на їх перебування в якомусь місці ніде немає. Але якщо брати Болгарію, то їх там менше, а от Туреччина – їх там «кишить». Є готелі, які навіть почали розділяти браслетами різного кольору, а є такі, де повністю їх підтримують. Можливо, мешканців країни-агресора в Європі менше, але цього ніхто також гарантувати не може.

Анастасія Гребенюк, керівник офісу «Поїхали з нами»

Туристична агенція «Miracle travels»

Серед топових країн на сьогодні у першу чергу це йде Болгарія, на другому місці Туреччина, третє й четверте – Чорногорія й Єгипет відповідно. Тому що все-таки наші люди люблять «все включено», а ці країни якраз і працюють по такій системі.

Якщо ж говорити про цінову політику, то відпочинок на двох людей на 7 ночей в середньому виходить: Болгарія – це 25 тис. грн, Туреччина – 40-50 тис. грн, а Єгипет із Чорногорією приблизно понад 50 тис. грн, однак ніхто не відміняв бюджетніших тарифів.

В основному охочі відпочити обирають тури на 7 ночей. З транспорту найбільше в пріоритеті автобуси.

Стосовно кількості поїздок порівняно з довоєнним часом, то вони зменшилися у кілька разів. Але тут ситуація змінилася більше в такому плані, що наче зменшилася кількість людей, але в нас не поменшало роботи, оскільки багато агенцій-конкурентів закрилися і чимало з’явилося клієнтів, які вперше їдуть, тому що люди все ж таки почали розуміти, що відпочинок – це позитивні емоції, які просто необхідні у наш час, і вони припинили щось відкладати «на завтра». Також ще помітно зменшилася кількість тих, хто постійно їздив двічі-тричі на рік, зараз вони літають один-два рази і багато додалося тих, хто ще ніколи не відпочивав за кордоном.

Проблем як таких у турах не відмічається, навпаки наразі оператори стали дуже лояльні в питаннях ануляції квитків, якщо раптом щось трапилося.

Відмічаємо, що зараз і немає клієнтів, які хочуть їхати кудись спонтанно, зазвичай звертаються ті, які вже все давно зважили і чітко знають, куди зібралися.

Дуже часто курортники висувають вимоги, щоб на відпочинку не перетинатися з росіянами. Є категорія людей, які категорично одразу пишуть в запиті: «щоб не було», а всі інші – просять, щоб хоча б не масово вони там знаходилися. Крім того, ми самі розуміємо, в які готелі заселяти людей, аби уникнути неприємних ситуацій.

Світлана Остапчук, керівник офісу «Miracle travels»

Туристична агенція «Світ курортів»

Стосовно пріоритету по країнах – все залежить від вибору транспорту: якщо авіатури – це Туреччина, Греція та Албанія, якщо автобус – Болгарія, Чорногорія, Греція або Албанія. Для прикладу, якщо до Болгарії їхати 28 годин, то до Греції, Чорногорії та Албанії – це орієнтовно 38 годин.

Ціни: до війни, наприклад, Албанія з перельотом до Києва коштувала 25 тис. грн, то зараз – усі 60 тис. грн.

Болгарія – країна «автобусна», вона може бути бюджетною, орієнтовно за 20 тис. грн на двох, якщо трохи краще із «все включно», то це 35-40 тис. грн. Такі ж +- ціни і для Албанії, і для Чорногорії. Якщо розглядати Туреччину, яку всі полюбляють, то найбільш бюджетний варіант – це десь 1200 євро (близько 50 тис. грн), крім того, варто враховувати, що ще трансфер, 9 годин до найближчого аеропорту добиратися, теж затратно.

Якщо раніше могли виникати проблеми із затримками рейсів, то наразі такого не фіксується.

Переважно люди їдуть на 7 днів.

Порівнюючи з довоєнним часом, кількість туристичних поїздок зменшилася аж на 90%, однак на це ще й впливає той фактор, що багато людей знаходяться за кордоном і якщо хочуть відпочивати, то звідти замовляють тури через нашу агенцію.

Звертаючись до нас, абсолютно кожен клієнт висуває вимогу, щоб на відпочинку не було росіян, це зараз постійно звучить в усіх спілках туристичних менеджерів. Хоча їх (ред. росіян) у Європі немає, вони залишилися в основному в Туреччині та Єгипті і то не такий потік, як раніше був.

Найприємнішим моментом туристичних поїздок зараз стало те, що немає коронавірусу та різних довідок.

Лілія Бельська, керівник офісу «Світ курортів»

Загальна тенденція з вибору країн, середня вартість та нюанси відпочинку

Найпопулярніші країни: Болгарія, Туреччина, а от за третє місце в цьому ТОП 3 борються Чорногорія та Єгипет.

Середня вартість відпочинку: від 20 до 50 тис. грн.

У цілому, за словами представників турагенцій, поїздки комфортні, оператори лояльні, а от одна із неприємностей, яка може очікувати на курортах – мешканці країни-агресора, однак переважно за кордоном є розуміння і враховування побажань українців.

Варто зауважити, що подорожі дітей та підлітків в усіх турагенціях пропонуються за однакових умов: діти до 2 років – безкоштовно, до 12 років діє знижка, батьки можуть сплатити лише за транспорт, а от починаючи з 12-14 років вартість квитків різниться в залежності від обраного готелю.

Туроператори підмічають, що сьогодні житомиряни припинили відкладати життя на потім та все частіше звертаються за незабутніми емоціями від подорожей, адже коли, якщо не зараз?

Нагадаємо, у 2021 році кордон перетнули понад 14 млн українців, найактивніше відвідували Польщу, Туреччину, Угорщину та Єгипет.

У 2020 році в Житомирській області «коронавірусний» рік удвічі зменшив кількість туристів, які виїжджали за кордон: жителі області здійснили подорож до 32 країн світу, в цілому подорожували 10 513 туристів. Варто зауважити, що роком раніше, у 2019-му, кількість жителів Житомирської області, які виїжджали за кордон, була майже вдвічі більшою – 19 203 особи.

У 2019 році п’ятірка найбільш популярних напрямів туристичних подорожей була такою: Єгипет – 48%, Туреччина – 34%, Італія – 4%, Іспанія – 3%, Греція – 2%.

Яна Соколівська, журналістка Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: подорож турист туризм 
Матеріали по темі