Суспільство

З початку року на ринках Житомирської області через нітрати вибракували майже 20 т овочів і не допустили до продажу понад 400 кг м’яса

30 June 2023, 15:53

З початку року лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які працюють на ринках Житомирської області, вибракували майже 20 тонн овочів, у яких вміст нітратів перевищував дозволені рівні. Також не допустили до продажу більш як 400 кг м’яса, яке не пройшло експертизи.

Про це 30 червня під час брифінгу в обласній військовій адміністрації розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита. Брифінг стосувався епідеміологічної ситуації у зв’язку з розповсюдженістю гострих кишкових інфекцій у літній період.

«У цьому році ми запобігли реалізації 19 393 кілограмів рослинної продукції, у якій було перевищення нітратів. Це, як правило, огірки, буряки столові, капуста, редис. Це рання продукція. Також запобігли недопущення до реалізації 53 кілограмів риби невідомого походження. Тобто, риба була завезена на ринки без супровідної документації. Також не допустили до продажу 420 кілограмів м’ясної продукції. Це та продукція, яку громадяни чи суб’єкти господарювання хотіли реалізувати без необхідних ветеринарно-санітарних експертиз», – розповів Олександр Шпита.

Загалом епідемічну ситуацію щодо кишкових інфекцій та харчових отруєнь на території Житомирської області начальник ГУ Держпродспоживслужби характеризує як стабільну й контрольовану.

«За 5 місяців цього року в області зареєстровано 24 випадки сальмонельозу, 162 випадки гострих ентероколітів встановленої етіології і більш як 200 випадків ентероколітів невстановленої етіології. Якщо порівнювати епідситуацію з травнем минулого року, то в розрізі статистики десь на 15% є підвищення захворюваності», – зауважив Олександр Шпита.

Нагадаємо, на початку червня 2023 року фахівці лабораторії на Житньому ринку в Житомирі розповідали про вміст нітратів в овочах, фруктах і ягодах, зазначаючи, що список овочів з найбільшим вмістом нітратів очолює редька.

Як повідомляв Житомир.info, упродовж квітня 2023 року лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які працюють на ринках Житомирської області, вибракували майже 9 500 кг ранніх овочів, у яких вміст нітратів перевищував допустимі рівні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: овочі ранні овочі нітрати м’ясо Держпродспоживслужба Шпита  
Матеріали по темі