Місто

Житомирські тролейбуси без кондукторів – зручності чи клопіт: думки пасажирів та водіїв

3 July 2023, 16:16

Від липня у тролейбусах Житомира припинили працювати кондуктори. Відтак пасажири сплачують за проїзд або через валідатор, або у водія. Пасажири зізнаються - це незвично, а подекуди додає клопоту.

«Чесно незвично, бо у мене в Рівному є кондуктори», - говорить пасажирка тролейбуса Надія.

«Трохи незручно, ми не місцеві, тому звикли. Завжди у маршрутках платимо», - ділиться пасажирка Марія.

«Якщо сам дійдеш, то ще таке, а як з дитиною, то незручно. Я дитину лишаю без нагляду. Було б краще, якби як і раніше обілечували кондуктори», - зізнається пасажирка тролейбуса Олена.

На нововведення нарікають і деякі водії тролейбуса. Мовляв, тепер потрібно слідкувати не лише за дорогою, а і за пасажирами.

«Дуже добре було з кондукторами, а зараз дуже велика відповідальність. Мало того, що за салоном слідкувати, так і ще й дивитися за дорогою треба. Машини підрізають, пішоходи вискакують, дуже незручно», - бідкається водійка тролейбуса Галина.

«Навантаження дуже велике на водія. У нас дорога, багато транспорту, пішоходів, заторів. По дорозі ми маємо дивитися тільки на дорогу і везти безпечно пасажирів. А у нас такої можливості мало, ми відволікаємось, бо треба обілетити пасажира. А пасажири різні – одному недодав, іншому передав, це все увага», - нарікає водійка Наталія.

Окрім того, додає Наталія, через обілечення пасажирів затримуються на зупинках, що призводить до порушення розкладу руху тролейбуса.

«Буває багато пасажирів, буває мало і коли потрібно обілечувати пасажирів, потрібно трохи затримуватись. Потім нам знову потрібно їхати по цьому розкладу, наганяти час. Якби ми не обілечували, було б набагато легше», - певна Наталія.

На відміну від своїх колег пан Віктор переконує: труднощів не відчуває.

«Я вже давно працюю так, то звик. Складнощів не маю, частина людей обілечується на валідаторах. Тому для мене такого навантаження не існує», - розповідає водій тролейбуса Віктор.

За даними начальника Житомирського ТТУ, 70% пасажирів розраховується безготівково. Тому тримати понад півтори сотні кондукторів недоцільно. Прискорила процес скорочення і війна.

«Ми планували протягом перших трьох кварталів 2022 року скоротити службу збору виручки, у ній тоді було 160 кондукторів. Але війна внесла свої корективи, комунальний транспорт працював безкоштовно і потреби в кондукторах не було. Наприкінці минулого місяця останніх кондукторів – 35 людей були скорочені. Із всіх 160 кондукторів на нашому підприємстві залишилось 7 працівників і 9 людей були переведені у групи контролю на підприємство «Житомиртранспорт». Інші були скорочені з усіма виплатами матеріальної допомоги в сумі одного окладу», - коментує начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

Разом із тим Сергій Лазарєв додає: скорочення служби збору виручки тягнеться з 2016 року, відколи в комунальному транспорті ввели електронну систему оплати проїзду з ціллю економити фонд заробітної плати підприємства. Що, власне, і вдалось досягнути.

«Якщо рахувати, то доля фонду заробітної плати кондукторів у зборі виручки складала 10% - 12 %. На зараз, за те що обслуговує система «Житомиртранспорт» ми сплачуємо 5% комісії. Тому економія є», - зазначає начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління».

Що ж стосується нарікань від водіїв, то начальник ТТУ пояснює: усім не догодиш. Втім зі свого боку зробили усе можливе, аби компенсувати водіям навантаження за рахунок доплат.

«У нас кондуктори мали премію від збору виручки, так і водії, які працюють з валідаторами мають певний відсоток від того скільки вони здадуть у касу. В середньому водій тролейбуса отримує близько 20 тис. грн», - підсумовує начальник Сергій Лазарєв.

Нагадаємо, в травні цього року начальник ЖТТУ анонсував, що з липня в житомирському електротранспорті працюватимуть лише водії, всіх кондукторів скоротять.

Як повідомляв Житомир.info, на початку червня 2023 року в КП «Житомиртранспорт» розповідали, що не планують розширювати службу контролю і фіксують зменшення кількості «зайців» у комунальному транспорті. До цього, у травні, для житомирських контролерів проводили навчання з етики поведінки задля уникнення конфліктів у транспорті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: трансопрт кондуктор ТТУ водій тролейбус Лазарєв виручка валідатор 
Матеріали по темі