Події

Зробили пандус, а перед ним яма: житомирянка скаржиться на недоступність реконструйованого скверу

4 July 2023, 16:06

Гарна локація для відпочинку, але без доступу для маломобільних груп населення – так про реконструйований сквер «Мистецькі ворота» говорить житомирянка Олеся. Жінка пояснює, що біля пандуса не зроблений асфальт і проїхати на візку через цю яму неможливо.

«Почалася війна, перекрили та почали робити ремонт. Довго воно було закрито й ось нарешті шикарний сквер, про який ми тільки могли мріяти. Але до пандуса, який зроблений для дітей, мам з візочками, для таких як я, не можна під'їхати. Там яма, колеса просто провалюються, тобто мені немає туди доступу. Побачила, як мама виїжджала зі скверу і візочок на цій ямі перевернувся, та мало не випала дитина, тому мене це обурило. Моя думка така: якщо виділяють кошти на благоустрій, то потрібно його робити від початку до кінця, нормально одразу», – ділиться житомирянка Олеся Ігошина.

Жінка додає, що це єдиний сквер у цьому районі, а тут живуть чимало матусь з маленькими дітьми та людей з інвалідністю.

«В цьому районі на візках живе 10 людей, і це єдиний наш сквер».

Сквери та парки у місті переважно прилаштовані для людей з інвалідністю, але на деякі моменти варто звернути увагу, каже Олеся.

«Взагалі сквери гарні, доступні. Тільки, коли ставлять полусфери для машин не враховують ширину візка, не завжди є прохід, або забувають зробити пониження тротуару», – говорить житомирянка Олеся Ігошина.

В профільному управлінні розповідають, що реконструкція скверу «Мистецькі ворота» розпочалася у 2021 році, через повномасштабне вторгнення роботи призупиняли, але зараз все завершили.

«На сьогодні будівлі та оздоблювальні роботи завершені. Залишилося встановити скульптури, які до кінця липня будуть змонтовані, вони вже виготовляються. Залишилося зробити стик сходів та асфальтобетонного покриття біля арки», – говорить начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов.

Пояснюють чому не доробили асфальт біля пандуса.

«Паралельно планували зробити поточний ремонт арки, бо вона у жахливому стані. Арка на балансі іншого підприємства, а саме КП «Зеленбуд», їм були виділені кошти на цей момент. Щоб не замастити свіже асфальтобетонне покриття було роботи призупинено.Насьогодні з'ясуємо на якій стадії цей поточний ремонт. Цей недолік, точніше частину робіт, яку не виконали, підрядник виконає найближчим часом», – пояснює начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов.

Зараз у Житомирі взялися ремонтувати з десяток скверів. В управління капітального будівництва запевнили: всі зауваження щодо доступності розглядають та намагаються виправити недоліки, а на об’єктах, де ведуться ремонти, працює відповідна комісія.

«Комісійно, з Нелею Ковалюк (ред. представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА), з її працівниками на минулому тижні була інспекція з Києва, майже щодня на кожному тротуарі, сквері проводило інспектування. Пониження, тактильність на об’єкта, все це зараз під контролем. Всі недоліки, або зауваження, на які нам вказують, все підрядна організація усуває», – сказав начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов.

Який вигляд мав сквер «Мистецькі ворота» у липні 2022 року, коли там проводили ремонті роботи, дивіться у фоторепортажі.

Нагадаємо, управління капітального будівництва Житомирської міської ради 15 вересня 2021 оголосило тендер на реконструкцію території благоустрою майдану Мистецькі ворота з очікуваною вартістю 7 млн 302 тис. 568 грн.

Як повідомлявЖитомир.info, реконструкцію скверу «Мистецькі ворота» розпочалиу листопаді 2021 року. Об’єкт мав бути перехідним, завершення робіт планувалося до літа 2022 року. Сама пам’ятка «Мистецькі ворота» під реконструкцію не потрапила, згідно з проєктом, реконструюють частину від сходів до колишнього кінотеатру «Урожай».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сквер ремонт реконструкція благоустрій Олеся Ігошина Глязунов Ковалюк 
Матеріали по темі